De witte waas kan ontstaan zijn door kristallen die aan de oppervlakte ontstaan zijn door het smelten en weer stollen van cacaoboter. Ook de suiker in chocola kan deze witte waas veroorzaken. De smaak zal ook iets minder zijn. Als je de chocolade gaat smelten zal de witte waas ook weer verdwijnen.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola. Dat witte laagje komt vanuit de chocola zelf. Hoe? Door de twee lekkerste ingrediënten: vet en suiker.
De chocolade is muf. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden. Bij het afkoelen kristalliseert deze cacaoboter en vormt het een laagje van vetkristallen. Juist, dit veroorzaakt die witte waas. Dit noem je fatbloom of vetrijp.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Kan chocolade bederven? Check ook altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Na deze datum is de chocola heus niet direct bedorven, maar gaat de smaak wel langzaam maar zeker achteruit.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter dat wordt gewonnen uit de cacaoboon. De cacaoboter wordt tijdens het proces vermengd met melk of melkproducten (zoals melkpoeder), suiker en eventuele aroma's (zoals vanillearoma).
Hier worden de kernen van cacaobonen, de zogenaamde 'nibs', gebrand en gemalen.Daaruit ontstaat een vloeibare, bruine massa: de cacaomassa. Het vet dat hieruit wordt gehaald, is cacaoboter. Daarvan wordt witte chocolade gemaakt.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Theobromine stimuleert het centraal zenuwstelsel, hart en ademhalingsstelsel, ook stimuleert theobromine het samentrekken van skeletspieren en de hartspier. Pas na 10 uur is het ingenomen theobromine volledig geabsorbeerd, vaak zien we na 4-24 uur al symptomen, en dit kan tot 72 uur aanhouden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vlokken kunnen wit uitslaan door vet wat naar buiten komt. Het is dan nog wel eetbaar. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Als schimmel zichtbaar is op je eten, dan is er sprake van bederf. Soms zie je alleen een klein deel van de schimmel, vaak een of meer witte plekjes met een zweem van blauw of groen. Vaak zitten de schimmeldraden dan ook al door de rest van het voedsel.
De schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden.Daarna kunt u het weer eten. Gedroogde worst of ham is prima te eten in beschimmelde toestand. Met een borsteltje de schimmel eraf poetsen of wegsnijden met een mesje is voldoende.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid.Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
btw. Deze Callebaut witte chocolade is zonder twijfel de meest veelzijdige en lekkerste witte chocolade die er is! Dit recept genaamd 'W2' van Callebaut kenmerkt zich door de volle romige smaak met een vleugje vanille. Door de handige witte chocolade druppels (Callets) is de chocolade eenvoudig te smelten en verwerken.
De stof theobromine in chocolade is giftig voor honden. Heeft uw hond chocolade gegeten? Dan kan uw hond symptomen zoals rusteloosheid of diarree krijgen, en uiteindelijk zelfs epilepsie-aanvallen of erger. Als u er op tijd bij bent kan braken soms al voldoende zijn om de chocolade vergiftiging te verhelpen.
Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer; Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur; Als de verpakking is geopend, moet de chocola luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Niet alleen rode wijn, maar ook chocolade, oude kaas of noten zorgen voor een toename van histamine. Bij een DOA-tekort heeft men last van jeuk, een verstopte neus of hoofdpijn, na gebruik van deze voedingsmiddelen. Deze klachten kunnen zich direct voordoen, maar ook pas een dag later.
Ideaal: luchtdicht op een donker plekje in een koele kamer.
Bewaar je chocolade dus liever niet in de koelkast, en niet in de zon. Heb je een koele plek in huis dan zal die meestal prima voldoen.
Gelukkig is chocolade heel goed te bewaren. Bonbons blijven zo'n drie maanden goed, melkchocolade een jaar en pure chocolade zelfs anderhalf tot twee jaar. Bewaar chocolade niet in de koelkast: dat is funest voor de kwaliteit. Te warm is natuurlijk ook niet goed.
Als je je pralines toch langer dan een week wil bewaren, vooral bij warm weer, dan is dit onze tweede tip. Gevulde pralines blijven stabiel tussen 12 en 22°C.Je bewaart ze het best bij 15 tot 18°C. Boven de 30°C smelten ze (uiteraard het liefst in je mond).