Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Een mantelbuis wordt gebruikt bij bijvoorbeeld een doorvoer onder of door een obstakel, zoals een muur, fundering, verkeerweg of anderszins. Op deze manier is het mogelijk de kabels en leidingen aan te brengen of bij onderhoud te vervangen, zonder dat het obstakel behoeft te worden afgebroken of verwijderd.
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Koper is er in 2 uitvoeringen; harde en zachte buis. De harde koperen buis koopt u in lengtes en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen.
PVC waterleiding het meest gebruikt
Belangrijkste voordeel van de vooral binnenshuis gebruikte PE leidingen is de geschiktheid voor koud en warm drinkwater en CV installaties. Want ook de flexibele CV leiding en kunststof leidingen voor vloerverwarming profiteren van de voordelen.
Afdoppen dichtbij hoofdleiding
Maximaal mag de waterleiding nog 5 lengtes die gelijk staan aan de diameter van de hoofdleiding doorlopen. Deze regel is belangrijk om de legionellabacterie in het leidingsysteem te voorkomen.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
Knelkoppelingen willen nog wel eens na verloop van tijd een (heel) klein beetje gaan lekken. In de open lucht trek je dan die moer even wat vaster en het is over. In de muur lukt het niet meer! Het heeft dus ongetwijfeld met gevaar op lekkage te maken.
1- Gaat oneindig lang mee (geen veroudering want er zit geen rubber in.
De meest gangbare is de mantelbuis met een diameter van 40 mm.
Normaal wordt er een diepte van 80 cm aangehouden om de leiding ook vortstvrij te houden.
De diameter van een cv leiding is altijd 15 mm. Door middel van een T koppeling te gebruiken 22 x 115 x 22 mm een knelkoppeling genoemd kunt u een aftakking maken van de 22 mm hoofdleiding. U moet er wel voor zorgen dat de radiator zo dicht mogelijk bij de 22 mm hoofdleiding zit.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
1. Bij een gasleiding in een vochtige ruimte, zoals een kruipruimte, is een mantelbuis verplicht. Bij een eventuele lekkage zorgt deze mantelbuis ervoor dat er geen gas in de kruipruimte stroomt. Het gas wordt via de ruimte tussen mantelbuis en gasleiding afgevoerd naar de begane grond.
Informatie over de YMvK installatiekabel. De YMvK kabel is een installatiekabel met meestal een grijze mantel die veelal gebruikt wordt in de utiliteit en industrie, daarbij kun je denken aan bovengrondse laagspanningsinstallaties en in vaste aanleg. De YMvK kabel kan ook prima worden toegepast in de huisinstallaties.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Waarom kiezen voor een meerlagenbuis? De meerlagenbuis (ook wel composietbuis genoemd) is opgebouwd met aan de binnen- en buitenzijde kunststof. De tussenlaag bestaat uit een dunne laag aluminium. Hierdoor zijn de buizen drukbestendig en maatvast.
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Je hebt twee varianten: harde en zachte buis. De harde koperen buis is in lengtes verkrijgbaar en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
Hoe flexibel de leiding is, hangt af van de diameter. Doorgaans heeft een flexibele buis met een diameter van 14 mm een buigradius van 70 mm. Bij een diameter van 16 mm is dat 80 mm en een buis van 20 mm doorsnee kan doorbuigen met een radius van 100 mm.
Beide verbindingen zijn betrouwbaar mits ze goed zijn uitgevoerd. Als jij ervaring hebt met knellen en dat gaat altijd goed dan zou ik het knellen. Mocht je aanwijzingen willen voor solderen dan roep je maar.
Buizen worden verbonden door ze te verlijmen met PVC lijm, door te solderen (om koperen toevoerbuizen te verbinden), door gebruik te maken van knelkoppelingen (om koperen buizen te verbinden als je niet wenst te solderen), door gebruik te maken van klemverbindingen of Push-fit koppelingen.
Hennep of vlas met vet of Kolmat pasta
Met een kluwen van hennepvezels zal men rond de mannelijke delen van de schroefdraadverbinding wikkelen en daarna insmeren met vet. De richting is steeds met de schroefdraad mee. De vezels uit vlas zullen zo de imperfecties opvullen.
Cv buis. Het voornaamste doel van een cv buis is het transporteren van warm water tussen de warmtebron (condensatieketel) en de radiatoren. Tijdens dit transport moeten de buizen zo weinig mogelijk warmte afgeven, zodat het water nog voldoende warm is om de radiator van warmte te voorzien.
Voorbeeld: Het duurt 15 seconden om een emmer van 10 liter volledig te vullen. De capaciteit is dan 10 gedeeld door 15 is 0,67 liter per seconde. Vermenigvuldig dit getal met 3,6 om de capaciteit in m³/u te berekenen: 0,67 x 3,6 = 2,4 m³/u.