De kosten voor Kopersbescherming worden betaald door de koper: De koper betaalt € 0,40 voor het Betaalverzoek via Marktplaats.De koper betaalt een bijdrage van 5% over het afgesproken aankoopbedrag.
Kopersbescherming is optioneel en het kost jou, als verkoper, niks extra. De koper betaalt 5% van het aankoopbedrag voor Kopersbescherming. Maak je gebruik van Verzenden via Marktplaats, dan ontvangen jij en de koper automatisch de Track & Trace code in Berichten.
De kosten voor Kopersbescherming worden betaald door de koper. Dit wordt automatisch berekend naar aanleiding van het aankoopbedrag bij het gebruik van Kopersbescherming.
Wie iets koopt op Marktplaats, maakt het bedrag over via Kopersbescherming. Het bedrijf Online Payment Platform houdt dat geld dan vast, tot een week na betaling. Als er geen klachten zijn of überhaupt geen reactie van de koper, wordt het geld op de achtste dag na verzending overgemaakt naar de verkoper.
Met Kopersbescherming kun je als koper zorgeloos en veilig handelen. Voor 5% van het afgesproken aankoopbedrag sluit je de Kopersbescherming af. De verkoper krijgt pas betaald als je het afgesproken product hebt ontvangen.
Houd er wel rekening mee dat er sprake is van servicekosten. Per transactie wordt hiervoor een bedrag van € 0,40 in rekening gebracht. De koper betaalt standaard deze servicekosten. Wil je dit niet, dan kun je als verkoper de servicekosten van het afgesproken bedrag afhalen.
Kopersbescherming. Daarnaast heeft Marktplaats ook mogelijkheden ingebouwd die kopers en verkopers meer zekerheid bieden. Zo kan je bij een betaalverzoek via iDEAL kopersbescherming afspreken. Een verkoper krijgt zijn geld dan pas als een koper heeft aangegeven dat hij het gekochte heeft ontvangen.
Kies in je gesprek met de koper in Berichten Verstuur Betaalverzoek. Vul het afgesproken bedrag in, zonder verzendkosten.
Helaas waren er een aantal lopende advertenties waarin deze kopersbescherming aanstaan. Uitzetten kan niet, enkel wanneer je een geheel nieuwe advertentie aanmaakt en dan duidelijk deze bescherming uitschakelt.
Voor het gebruik van de Gelijk Oversteken service betaalt de koper 2% over het overeengekomen aankoopbedrag. Zowel koper als verkoper ontvangen meteen een bevestiging van de betaling in de Marktplaats-app op hun eigen telefoon. Met die zekerheid kan de verkoper meteen verzenden.
De koper betaalt het bedrag voor het gekochte product en de verzendkosten gemakkelijk via een betaalverzoek. Hierdoor hoeft de verkoper de verzendkosten niet voor te schieten.
Krijg ik mijn geld terug bij oplichting? Heb je voor een product betaald maar niet ontvangen? Wij kunnen er helaas niet voor zorgen dat je het geld dan terugkrijgt. Ook spelen wij geen rol in schadebemiddeling tussen kopers en verkopers.
Stuur een betaalverzoek
Je vult het bedrag in (bij Bunq is er geen limiet, bij ING maximaal 5000 euro, bij Rabobank en Tikkie 750 euro) en stuurt het linkje naar de koper. Diegene kan vervolgens via zijn eigen bank-app betalen.
We controleren vooraf het bankrekeningnummer en telefoonnummer van de verkoper. Je kan gebruik maken van de service Kopersbescherming. Geen zorgen over je geld. Je ontvangt het afgesproken bedrag gegarandeerd bij een Betaalverzoeken met iDEAL via Marktplaats .
Risico op oplichting: niet honderd procent veilig
Het idee achter Gelijk Oversteken is dat betalingen tijdelijk op een tussenrekening worden geparkeerd. Dat moest de kans op oplichting verkleinen, want pas zodra de koper aangeeft dat het product ontvangen is, krijgt de verkoper het geld gestort.
2021•Knowledge. Vanwege de privacywetgeving mogen we geen persoonsgegevens aan derden verstrekken. Je kunt hierdoor geen contactgegevens van andere gebruikers bij ons opvragen. Probeer nog een keer contact op te nemen met de koper of verkoper.
Je kunt gratis blijven adverteren. Je kunt bestaande advertenties verlengen in de rubrieken met een advertentielimiet. Dit is mogelijk tot je het maximum aantal gratis advertenties hebt bereikt. Na de gratis advertentielimiet betaal je voor elke advertentie.
Zoek bijvoorbeeld online naar gegevens zoals naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer (Google, social media, fora of andere websites). Controleer voordat je geld overmaakt of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Probeer persoonlijk met de (ver)koper af te spreken. Zo wordt de kans op oplichting kleiner.
2023•Knowledge. Je kan op 2dehands vanaf nu sneller, makkelijker en veiliger betalen via de Betaalverzoeken in de Chat. Als verkoper kan je de koper een Betaalverzoek sturen om de betaling in orde te maken. Ook als koper kan je initiatief nemen en een Betaalvoorstel sturen naar de verkoper.
De functie van Tikkie, die Groepie heet, lijkt op de website Wie Betaalt Wat. Ook hier kan iedereen zijn bonnetjes invoeren voor bijvoorbeeld het eten of de drank. De app berekent vervolgens aan wie jij nog iets moet betalen of van wie jij nog geld krijgt. Op deze manier hoef je zelf niet ingewikkeld te doen.
Oplichting is een strafbaar feit. U kunt bij de politie aangifte doen van oplichting. Meldt de oplichting ook bij Marktplaats. De politie kan naar aanleiding van uw aangifte samenwerken met Marktplaats om de verdachte voor oplichting te straffen.
In plaats van te betalen, stuurt de koper een nep-sms naar de verkoper, die echt van Marktplaats afkomstig lijkt (zogenoemde spoofing). In de sms wordt bevestigd dat de betaling naar de GOS gedaan is. Ga als verkoper niet op deze sms af. Bekijk altijd de status op Marktplaats zelf.
Als je een nepadvertentie denkt te zien op Marktplaats kan je dit melden aan Marktplaats zelf. Zo voorkom je misschien dat andere mensen worden opgelicht. Als je zelf opgelicht bent, kan je aangifte doen bij de politie. Dit kan je doen via het Meldpunt Internetoplichting.