Elektrische (E) en elektromagnetische velden (EM) worden uitgestraald door allerlei apparaten waar elektrische spanning op staat en/of waar stroom door loopt. Alles met een zender: DECT telefoons, Wifi, smartphone, babyfoon, printer, smart-tv, apparaten die werken op bluetooth.
Elektromagnetische straling is een verzamelnaam voor straling afkomstig van toestellen zoals de WIFI router, microgolfoven, draadloze telefoons, masten, computer, laptops, gsm`s, babyfoons enzovoort. Ook alle toestellen aangesloten op elektriciteit zenden straling uit.
Over UV-straling bestaat geen twijfel: ze is kankerverwekkend. UV-straling ligt net op de grens tussen ioniserende straling, en niet-ioniserende straling.
Hoe ontstaat elektromagnetische straling
Een magnetische golf ontstaat als de elektrische lading beweegt. Bijvoorbeeld door het aanzetten van een apparaat waarvan de stekker in het stopcontact zit. Dit kennen we als stroom. Een elektrische golf die in beweging is, veroorzaakt altijd een magnetische golf en omgekeerd.
Heeft u regelmatig vage klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, darmklachten, bij de huisarts SOLK klachten genoemd. Kan de huisarts hier geen duidelijke oorzaak voor vinden, dan kunt u wel eens gevoelig zijn voor elektromagnetische straling.
Stralingsbelasting in Nederland. In Nederland worden mensen het meest blootgesteld aan straling door medische toepassingen (zoals CT-scans). Daarna hebben de gassen radon en thoron een groot aandeel in de totale stralingsbelasting. In een wereldwijde vergelijking is de stralingsbelasting in Nederland relatief laag.
Die interne delen van de laptop zenden de ELF-straling uit. Dit zijn alle processen die de laptop uitvoert, zoals de harde schrijf besturen en de processor werkende houden. De nieuwere laptops zijn vaak veel zuiniger en gebruiken dus minder energie, wat dus ook resulteert in minder straling.
In de meest betrouwbare onderzoeken komt naar voren dat wifi, bluetooth en radiogolven niet schadelijk zijn. Dat komt omdat deze straling een niet-ioniserende straling is.
Elektromagnetische stralen, zoals 5G straling, worden uitgezonden tijdens het bellen en het internetten. Dit zijn allemaal laagfrequentie stralen. Lage frequenties kunnen de DNA van cellen niet beschadigen, in tegenstelling tot zonnestralen of radioactieve straling.
De blootstelling aan Wifi-straling is bewezen gevaarlijk, vooral op korte afstand en bij een chronische blootstelling. Wanneer je meerdere uren per dag op korte afstand van een router zit, dan kun je klachten krijgen. Mensen moeten zich bewust zijn van de risico's die blootstelling aan straling met zich mee brengt.
Voor mensen is gammastraling erg gevaarlijk, omdat het zoveel energie heeft en moeilijk tegen te houden is. Vaak heb je een dik stuk lood of ongeveer een meter beton nodig om de meeste gammastraling tegen te houden. In het menselijk lichaam kan gammastraling veel schade aanrichten.
Koolstofverf is een goede bescherming tegen elektromagnetische straling.
De Franse toezichthouder ANFR, vergelijkbaar met onze Rijksinspectie voor Digitale Infrastructuur (RDI), heeft ontdekt dat de iPhone 12 iets meer elektromagnetische straling uitzendt dan in Europa is toegestaan. Uit de test bleek dat je lichaam 5,74 Watt straling per kilogram lichaamsgewicht opneemt.
De Franse toezichthouder, de Agence nationale des fréquences (ANFR), heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat de iPhone 12 te veel elektromagnetische straling uitzendt. Hij zou 5,74 watt per kilogram uitstoten, terwijl de limiet in Europa maximaal 4 watt per kilogram is.
Onderzoekers vinden opnieuw geen enkel bewijs. Belgische wetenschappers onderzochten of straling van onder meer wifi en mobiele telefoons echt klachten als hoofdpijn en slapeloosheid kunnen veroorzaken.
Wat is elektrohypersensitiviteit? Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten.
Zorg ervoor dat je in die ruimtes niet de router hebt staan. Daarnaast is het goed om je laptop tijdens het werk op minimaal 30-40cm afstand van je te plaatsen. Gebruik een laptop standaard en een losse muis en toetsenbord. Tevens is het verstandig om je telefoon zo min mogelijk in je broekzak te hebben.
nieuws Mensen die hun laptop voortdurend op hun schoot houden, waarbij het toestel in contact komt met de huid, kunnen door de warmte last krijgen van een vervelende huiduitslag en een permanente verkleuring van de huid.
HP Z Workstations (desktops én laptops) en Elite PC's zijn uitgerust met de meest geavanceerde beveiliging van zowel de hardware als de software. Daarmee zijn het de best beveiligde Workstations ter wereld. Met deze apparatuur blijf je eventuele dreigingen, hackers en aanvallers altijd nét een stapje voor.
Vooral het gebruik van de laptop direct op schoot is niet aan te bevelen. Alhoewel “laptop” daar natuurlijk wel voor staat. Recent onderzoek heeft aangetoond dat we moeten voorkomen dat we de laptop op ons lichaam plaatsen. De verschillende vormen van straling zijn schadelijk voor ons lichaam en onze organen.
Bij de meeste onderzoeken wordt gebruik gemaakt van Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere 6 uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.
De aanbevolen blootstellingslimiet voor magnetische velden van elektrische apparaten in en om het huis is 100 microtesla. Dat geldt ook voor elektriciteitsnetwerken (o.a. hoogspanningslijnen) in de buurt van woningen.
De straling ontstaat voornamelijk bij radioactiviteit, dit is het spontane uiteenvallen van atoomkernen. Ioniserende straling wordt in de volksmond vaak 'radioactieve straling' genoemd, maar dit is eigenlijk een verkeerde term, want 'radioactief' betekent letterlijk 'actief straling uitzendend'.