Hüttenkäse is een super gezond broodbeleg. Je kan huttenkaas natuurlijk eten op een (rogge)broodje of een cracker, maar ook in warme gerechten is cottage cheese een ster. Onze favorieten: Hüttenkäse als dip bij de borrel.
Helemaal niks! Hüttenkäse is een cottage cheese, maar het is precies hetzelfde product.
Hoe lang kun je hüttenkäse bewaren? Bij het bewaren van hüttenkäse dien je als eerst sowieso rekening te houden met de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Zodra de hüttenkäse open is kun je het nog 3 dagen afgedekt en gekoeld bewaren.
Professor Michael Ormsbee en zijn team kwamen na onderzoek tot de conclusie dat twee eetlepels huttenkaas precies een half uur voor het slapengaan, goed is voor je gezondheid. Het is zelfs een alternatief voor gezonde drankjes en poeders.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Een eetlepel (15 gram) telt 0,11 gram zout, 0,3 gram suiker, 2,5 gram vet en 30 kilocalorieën. Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Hüttenkäse is een gezonde topper onder de zuivelproducten: Het zit vol goede voedingsstoffen. Het bevat aanzienlijk minder zout en vet dan andere kazen. Er zitten meer eiwitten in dan in kwark, yoghurt en melk.
Dat laatste zorgt voor een goed verzadigd gevoel.” Zeker in vergelijking met andere zuivelproducten is cottage cheese relatief caloriearm. “Als we de voedingswaarden per 100 gram van cottage cheese vergelijken met pakweg die van volle kwark en ricotta, telt kwark 118 kcal, cottage cheese 92 kcal en ricotta 141 kcal.
Hüttenkäse van Danone die jaren geleden als eerste in de Nederlandse schappen lag, blijkt voor de proevers nog steeds een soort ijkpunt; een meerderheid vond deze het lekkerst. Op de voet gevolgd door de cottage cheese van Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl.
De pannenkoeken zijn in de koelkast 2 dagen houdbaar. Je kunt zo ook invriezen, dan kun je ze voor 3 maanden bewaren.
Hüttenkäse of cottage cheese, ook huttenkaas genoemd, is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. De kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken, maar niet perst, zodat nog wat melkwei in de kaas achterblijft. Hij wordt niet gerijpt of gekleurd.
De kaas is verzuurd of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kan cottage cheese zo uit het bakje eten, zonder het verder te bereiden. Cottage cheese is populair als broodbeleg. Voeg een snufje zout, peper of kruiden toe om op smaak te brengen. Of combineer het met avocado of gerookte zalm.
Hüttenkäse is een cottage cheese: één van de meest pure vormen van verse kaas. Het is een jonge, ongerijpte kaas en heeft een lekker frisse smaak en een kenmerkende korrelige structuur.
Huttenkase wordt gemaakt van gepasteuriseerde magere melk en is dus geschikt voor zwangere vrouwen.
De smaak van hüttenkäse lijkt trouwens wel een beetje op die van ricotta: de kaas is korrelig en heeft een frisse smaak. Die korrel heeft te maken met de manier waarop de kaas wordt gemaakt.
Hüttenkäse bevat al het goede van zuivel, maar niet de potentiële nadelen. Het zit vol belangrijke voedingsstoffen, bevat weinig lactose (melksuiker) en bevat aanzienlijk minder zout dan andere kaassoorten. Bovendien bevat het meer eiwitten dan melk, yoghurt en kwark.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Israëli's kunnen niet zonder hüttenkäse.
Een verrassende constatering, want de korrelige, kwarkachtige kaas associeer je met frühstück in een Tiroler skihut en niet met de warmbloedige Israëlische keuken.
Zuivelproducten
Ze zijn rijk aan calcium wat de productie van melatonine stimuleert. Mensen met een calciumtekort hebben vaker last van slaapproblemen dan mensen die calciumrijk zijn. Zorg er dus voor dat je voor het slapen gaan een kommetje kwark eet of een glas melk drinkt.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Goudse kazen, cheddar (gerijpt), Emmentaler en andere harde Zwitserse kazen en Parmezaanse kaas zijn geschikt om te eten. Vermijd heel jonge kazen en bijvoorbeeld kaas als feta, die bevatten juist veel lactose.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.