Wasverzachter ruikt lekker en maakt je wasgoed heerlijke zacht, maar in wasverzachter zitten ook stoffen die de tere huid van je baby kunnen gaan irriteren. Tegenwoordig zijn er wel varianten verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid en dus prima geschikt zijn om de babykleertjes mee te wassen.
Gebruik geen wasverzachter, want hierin zitten geur- en kleurstoffen die de babyhuid kunnen irriteren. Gebruik in de eerste babymaanden wasmiddel dat speciaal voor baby's is, of voor de gevoelige huid. Het liefste een PH-neutraal en dermatologisch getest wasmiddel.
Babykleding niet in de droger
Babykleertjes kunnen krimpen als je de droger gebruikt. Als het weer het toelaat kun je ze buiten te drogen hangen, zo heb je straks een kast vol heerlijk frisse babykleertjes.
Het beste wasmiddel voor je baby
Het beste is wel om een zo neutraal mogelijk, liefst parfumvrij, wasmiddel te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld wasmiddel speciaal voor baby's of wasmiddel voor een gevoelige huid. Hierin zitten zo min mogelijk stoffen waar je kleine allergisch voor kan zijn.
Een pasgeboren baby heeft een gevoelige huid. Daarom raden we je aan om een wasmiddel zonder parfum te gebruiken voor het wassen. Dit kan gewoon je eigen wasmiddel zijn mits er geen parfum in zit. Wasverzachter zit vol met geur- en kleurstoffen die kunnen gaan irriteren.
Deze geurbuiltjes met Zwitsal zijn ook uitermate geschikt voor de babykamer. Zo ruiken de kleertjes van je baby ook na het wassen nog langdurig heerlijk zacht en fris. Wanneer je Robijn Zwitsal Geurbuiltjes gebruikt in combinatie met Robijn wasmiddel en Robijn wasverzachter, ben je verzekerd van de beste bescherming.
Gebruik geen zeep. Een babyhuidje heeft geen zeep nodig, daar droogt de huid van uit. Je poetst hiermee namelijk het beschermende vette huidlaagje van je baby weg. Wil je je baby toch ergens mee wassen, gebruik dan zeepvrije wasgel of een product op oliebasis.
Voor veel babykleertjes lijkt het misschien niet zo nuttig. Toch raden wij aan om de eerste weken alle babykleding te strijken, en wel zo heet mogelijk. Door de hoge temperatuur dood je een groot gedeelte van de overgebleven bacteriën.
Hoeveel graden voor de eerste baby was? Indien het wasvoorschrift het toelaat, kun je babykleding het beste op 60 graden wassen. Dat prints en stoffen na verloop van tijd minder mooi worden door het hete wassen en strijken, is minder belangrijk dan je kindje beschermen tegen bacteriën.
De reden waarom je babykleertjes eerst moet wassen is, omdat in babykleertjes stoffen kunnen zitten waar jouw baby niet goed tegen zou kunnen en dit kan gaan irriteren. Dit geldt ook voor het beddengoed, hydrofiele doeken, bad capes en andere producten waarmee zijn of haar huidje mee in aanraking komt.
In de reguliere wasmiddelen kunnen stoffen zitten die de babyhuid irriteren, zoals parfum en kleurstoffen. Niet alle baby's zullen overgevoelig zijn voor de standaard wasmiddelen, maar voor de zekerheid is het toch verstandig om de eerste wasje te draaien met een hypoallergeen wasmiddel.Denk hierbij aan Neutral.
Om er zeker van te zijn dat alle bacteriën uit de kleertjes verdwijnen, kun je ze het beste ook heet strijken. Doe dit binnenstebuiten en check voor de zekerheid op het waslabel op welke temperatuur het strijkijzer maximaal mag. Ook hydrofiele doeken, lakentjes en handdoeken kun je het beste strijken.
Als de kleding net uit de winkel komt, kan het wel zijn dat er nog wat resten van chemische stoffen op zijn achtergebleven.Deze stoffen kun je met één wasbeurt uit de kleding verwijderen. Daarom is het zo belangrijk om nieuwe kleertjes voor je baby altijd eerst te wassen, voordat je ze aantrekt bij je kind.
Azijn i.p.v. wasverzachter
Azijn ruikt nogal pittig dus het klinkt misschien gek om het te gebruiken bij je wasgoed. En toch is het een uitstekend alternatief voor wasverzachter. We kunnen je al meteen geruststellen: de azijngeur verdwijnt op je gewassen textiel.
Goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Baksoda absorbeert en neutraliseert allerlei nare geurtjes, waardoor je kleding lekker fris ruikt. Je hebt maar een klein beetje baksoda nodig om wasverzachter te vervangen. Een paar eetlepels per wasbeurt is voldoende.
Dit geldt vooral voor mensen met een gevoelige huid, ouderen en baby's. Specifiek bij sportkleding en handdoeken heeft gebruik van wasverzachter extra nadelen. Sportkleren zijn juist bedoeld om veel lucht door te laten, wasverzachter blokkeert dit. En handdoeken worden minder snel droog door de vetlaag.
Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een lakentje (naast luchtige kleertjes) genoeg zijn. Als de voetjes van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij of zij het warm genoeg. Je kunt ook zijn of haar nekje voelen om de lichaamstemperatuur van je baby te controleren.
Eén keer per week in bad is voldoende voor je baby
Je wil de vette laag, de opperhuid van je baby, namelijk zo veel mogelijk beschermen en behouden. Badder je baby daarom niet elke dag, dat is echt niet nodig. En zorg dat het water niet te warm is.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Was de kleding zo heet mogelijk
Maar gooi niet alle kleding achterloos in een 60 graden was: check de labeltjes van te voren om te weten te komen wat de maximum temperatuur is waarop je het kledingstuk mag wassen. Die kleine babykleertjes zijn schattig, maar je hebt er niets aan als ze té klein worden.
Na het in bad gaan s avonds een schone en dan hangt het er vanaf hoe de nacht gegaan is. Of als de romper wat ruikt gaat er zeker een nieuwe aan. Iedere dag sowieso schone kleding ook. Maar in principe doet ze dus met 1 romper 1 dag.
Wij raden aan om de hydrofiele doeken op minimaal 30 graden en maximaal 40 graden te wassen. Zo weet je zeker dat de bacteriën gedood worden. Gebruik geen wasverzachter, dit maakt jouw hydrofiele doek ook minder absorberend. Het is een goed idee om de doeken apart te wassen van al het andere wasgoed.
Een babybadje is een musthave voor elke baby-uitzetlijst en mag ook zeker niet ontbreken op je geboortelijst. Word je voor het eerst mama of papa? Dan heb je vast heel wat vragen. Met onze tips ben je goed voorbereid om je baby de eerste keer te laten badderen!
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg.