azijn: Azijn neutraliseert de verflucht goed. De verfgeur verwijderen doe je eenvoudig door een emmer met azijn en water een nacht in de ruimte te laten staan.
Zout water
Het is heel gemakkelijk om die verfgeur te voorkomen. Je hoeft alleen maar wat bakken met zout water in de kamer te zetten als je gaat schilderen. Het zoute water absorbeert de geur van de verf, zo heb je geen excuus meer om het verven uit te stellen.
Zet onmiddellijk na het schilderen alle ramen en deuren open (met nadruk op NA en niet tijdens, anders droogt de verf te snel). Vergeet je toch onmiddellijk alles open te zetten om te verluchten, dan blijft de geur meer in de verf zitten en kan het dagen tot weken duren vooraleer de geur helemaal weg is.
Ventileren, ventileren en nog eens ventileren
De eerste tip is zeer voor de hand liggend. Zet alle ramen en deuren open en zet je dampkap aan, want in een goed geventileerde ruimte kan de verf sneller drogen. Hoe sneller de verf droogt, hoe sneller de verflucht verdampt en de ruimte kan verlaten.
Je kunt dus ook een paar glazen melk in de kamer neerzetten om de geur te laten verdwijnen. Gebruik azijn als geur neutralisator. Door één deel water en één deel azijn te mengen en een nacht in de kamer te laten staan, zal de verflucht binnen no-time verdwenen zijn.
Van het inademen van veel oplosmiddel, wordt u licht in het hoofd. Ook hoofdpijn komt voor en in ernstige gevallen hartkloppingen en misselijkheid. Deze klachten verdwijnen zodra u stopt met het werken met oplosmiddelen. Wie toch heel regelmatig blijft schilderen, zal merken dat de klachten verergeren.
azijn: Azijn neutraliseert de verflucht goed. De verfgeur verwijderen doe je eenvoudig door een emmer met azijn en water een nacht in de ruimte te laten staan.
Sommige mensen reageren sterk op niet-allergische prikkelende stoffen zoals tabaksrook, (verf)luchtjes, mist en temperatuurwisselingen met neusverstopping, niezen en loopneus. Dit wordt niet-allergische of vasomotore rhinitis genoemd.
De meeste schadelijke stoffen komen vrij tijdens het droogproces. Daarom is het aan te raden de kamer zeker drie dagen niet in gebruik te nemen. Dit proces kan nog tot zes weken doorgaan maar dan is de 'schadelijkheid' wel zo laag dat dit te verwaarlozen valt.
Verflucht is vaak heel ongezond voor je ongeboren kind. Tijdens het verven wordt de verflucht ingeademd en komen allerlei chemicaliën je lichaam binnen. Maar ook lange tijd nadat de verf gedroogd is kunnen er nog steeds schadelijke dampen vrijkomen en kan de luchtkwaliteit in huis ernstig aangetast zijn.
Zo sterk is de geur van terpentine. Misschien denk je dat de verflucht alleen schadelijk of ongezond is als je de lucht nog kunt ruiken, maar dat klopt niet. Terpentinegedragen verf kan zelfs maanden na het aanbrengen nog een negatief effect hebben op de gezondheid. Bij verf op waterbasis is dit niet het geval.
Gebruik het absorberend vermogen van zout.
Vul minimaal 3 flinke bakken of afwasteilen met zout water (1 deel zout, 2 water). Het zoute water zorgt voor het absorberen van de geur. Je kunt ook schotels met puur zout neerleggen.
Plaats ventilatieroosters in de ramen in het kamertje van je kind en zorg voor lekkere frisse lucht. Laat de ventilatieroosters permanent opstaan voor de frisse lucht. Alleen ventilatieroosters is niet voldoende, je moet ook regelmatig het raam even wagenwijd openzetten om vervuilde lucht af te voeren.
Daarnaast kan verf op waterbasis na verloop van tijd gaan stinken. Een bedorven watergedragen verf kun je herkennen aan de geur van rotte eieren. Is dit het geval? Dan kun je de verf niet meer gebruiken.
De vieze geur is afkomstig van de vluchtige organische stoffen in de verf die aan het rotten zijn. Er kunnen heel goed schimmelsporen in leven zijn. Wat je ook ruikt, het gaat recht in je longen, want geuren zijn bepaald.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Gemiddeld is de buitenkant van een woning elke vijf tot zes jaar toe aan een schilderbeurt. Voor de binnenboel is dit gemiddeld elke zeven jaar. Het kan ook korter of langer duren voordat jouw huis aan de beurt is, want het hangt af van de kwaliteit verf, het aantal laklagen, weersinvloeden en de houtsoort.
Normaliter met een buitentemp van 20oC kunt u de deur na 10 tot 12 uur ( dus geen 8 tenzij u een versneller aan uw lak toevoegt, of een externe warmte lamp op uw werk richt ) sluiten als 2 uur extra op een mensenleven u niet echt teveel wordt.
Open een raam om de luchtvochtigheid zoveel mogelijk te verlagen. Ventileer de ruimte zoveel mogelijk om je verf zo snel mogelijk te laten drogen. Over het algemeen kun je luchtvochtigheid in huis verlagen door bijvoorbeeld je was buiten te drogen en je badkamer goed droog te maken na gebruik.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Moose Färg bevat geen schadelijke stoffen en een minimale hoeveelheid oplosmiddelen. De verf is watergedragen en heeft zijn basis in bewerkte natuurlijke grondstoffen, zoals lijnolie en andere natuurlijke plantaardige oliën.
De verf met terpentine bevat meer schadelijke stoffen en is daardoor eigenlijk altijd schadelijke voor het milieu dan die op waterbasis. De verf op waterbasis van goede merken heeft een uitstekende duurzaamheid. Toch is de verf op terpentinebasis voor buiten uiteindelijk de meest duurzame keuze.
Verf is niet gemaakt voor de vacht van huisdieren. Het kan zorgen voor brandwonden, jeuk, allergieën, irritaties en heel wat andere aandoeningen door de vele chemische stoffen die het bevat.
Terpentine is een licht ontvlambare stof en dus erg gevaarlijk in huis. Inademing kan bovendien voor gezondheidsproblemen zorgen zoals hoofdpijn, duizeligheid en geïrriteerde ogen en slijmvliezen.
Verf op waterbasis heeft minder geur wanneer het wordt aangebracht. Ook vindt er geen reactie plaats met verontreinigende stoffen in de lucht, je draagt dus niet bij aan klimaatverandering.