Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
Veranderingen in de bloedcirculatie. Misschien moet u hierdoor vaker plassen of transpireert u meer. Na zes weken is uw baarmoeder terug in het kleine bekken en weegt dan nog slechts 60 gram. Na ongeveer drie dagen zijn de zwangerschapshormonen uit uw lichaam verdwenen en worden andere hormonen aangemaakt.
6 weken na de bevalling
Je baarmoeder is weer geslonken tot het oorspronkelijke formaat. Je hebt geen nabloedingen meer en in het geval van een keizersnede of (sub)totaalruptuur is het littekenweefsel zover hersteld dat je het langzaam mag gaan belasten.
Soms daalt de baarmoeder te langzaam in. U kunt dan uw baarmoeder stimuleren door ze regelmatig met de vlakke hand te masseren. Soms is het nodig dat de arts medicatie voorschrijft die uw baarmoeder doet samentrekken.
Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Voldoende rust zorgt ervoor dat in de eerste twee weken na de bevalling je baarmoeder maximaal herstelt en weer rustig terug op zijn plek komt. De baarmoeder zal kleiner moeten worden en weer achter het schaambeen zakken.
Klachten bij een verzakking
Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.
Laat de kraamvrouw plat op bed gaan liggen, zonder hoofdkussen en met de benen gestrekt. Vraag haar de buikspieren te ontspannen; Zoek met een platte hand de bovenste rand van de baarmoeder op. Bepaal het aantal vingers tussen de navel en de bovenste rand van de baarmoeder.
De spieren en pezen rond het bekken en de bekkenbodem hebben een maand na de bevalling ongeveer 20% van de normale kracht. Span je bekkenbodem bewust aan bij het optillen en dragen van je baby. Probeer niet meer te tillen dan het gewicht van de baby (5 kg).
Tijdens de zwangerschap moeten je rechte buikspieren uiteen wijken om je buik te laten groeien. Na de bevalling zijn deze spieren niet direct weer aan elkaar gegroeid. Bij sommige vrouwen wijken ze wel heel erg en is actie nodig. Zelf je buikspieren gaan oefenen is niet verstandig.
Veel beweging helpt bij het snel verbranden van vet op je buik en heupen. Ook helpen oefeningen bij het opbouwen van spieren, die op zichzelf ook weer calorieën verbranden. Een goed begin is meer beweging krijgen per dag.
Je baarmoeder krimpt ineen totdat het weer de normale grootte heeft gekregen. Dit kan gepaard gaan met krachtige, pijnlijke samentrekkingen. De ene vrouw heeft meer last van naweeën dan de andere vrouw. Ook speelt het aantal eerdere bevallingen een rol; je hebt meer last van naweeën als je al eens eerder bevallen bent.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.
Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben. Het verschilt per vrouw hoeveel je ervan voelt. Van lichte kramp tot hevige menstruatiepijn.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed. Zolang je bloed verliest is het advies: niet in bad gaan (douchen mag wel)
Het is belangrijk je kraamverband regelmatig te verschonen om zo een infectie te voorkomen. Je kunt het dan ook gerust verschonen iedere keer dat je naar het toilet gaat.
Verzakking van de baarmoeder of vaginatop
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
Als de vrouw geen operatie wenst, is het soms mogelijk om met een ring (ook wel pessarium genoemd) de verzakking als het ware in de schede wat op te duwen, waardoor deze geen klachten meer geeft. Deze ring moet eens in de 3 tot 6 maanden gecontroleerd worden, omdat er drukplekken in de vagina kunnen ontstaan.
U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden. Het starten van een gezin kan een goed moment zijn om je autoverzekeringen opnieuw te bekijken.
Tips om de eerste keer seks na de bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen: Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt.