Naast je salaris en vakantiegeld krijgt je soms ook een eindejaarsuitkering of dertiende maand. Meestal krijg je dit leuke extraatje eind december op je rekening.
De eindejaarspremie wordt pro rata berekend voor iedere bediende die minimaal 3 maanden in dienst is geweest in het betreffende jaar. Als deze bijvoorbeeld 8 maanden in dienst bent geweest, krijgt hij 8/12 van een bruto maandloon in december uitbetaald als eindejaarspremie.
Een 13de maand is een eindejaarspremie, maar een eindejaarspremie hoeft niet altijd een 13de maand te zijn. Simpel gezegd is de 13de maand een heel brutoloon bovenop je vast loon. Zoals gezegd, mogen jouw prestaties hier geen invloed op hebben. Het valt dus niet te verwarren met een bonusregeling.
Bijhouden hoeveel dagen je gewerkt hebt voor de eindejaarspremie is een moeilijke klus. Om je daarbij te helpen, ontwikkelde het ABVV de eindejaarspremie-app. Je kan deze downloaden via iTunes, Google Play of op eindejaarsapp.rechtenuitzendkracht.be.
En wil je weten hoeveel je krijgt? In je bedrijfsregels, cao of arbeidsvoorwaarden staat hoeveel procent van jouw bruto jaarloon je ontvangt. Dat ligt vaak tussen de 4 of 8%. Het kan ook meer of minder zijn.
De theorie is dat je enkel een eindejaarspremie krijgt als je werkt. Maar tijdelijke werkloosheid, moederschapsrust en een ziekteperiode die korter is dan drie maanden worden meestal gelijkgeschakeld. Ben je langer ziek of neem je tijdskrediet, dan hoop je in de meeste gevallen best niet op een eindejaarspremie.
Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of jouw werkgever je een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in het paritair comité.
Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.
De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 37,07 procent belasting over dit bedrag. Dat komt neer op een bedrag van 1.112 euro. Je houdt dan dus 1.888 euro netto over van je dertiende maand.
Een dertiende maand of eindejaarsuitkering is meestal een brutobedrag ter hoogte van een maandsalaris. Dit bedrag keer je aan het einde van het kalenderjaar uit aan een werknemer.
De meeste bedrijven moeten hun eindejaarspremie betalen vóór 31 december en vaak gebeurt dat samen met het maandelijksloon of net ervoor. Ergens in de twee laatste weken van december mag je de uitbetaling dus verwachten.
Gewoonlijk bepaalt de sector-cao het bedrag en de toekenningsmodaliteiten van de eindejaarspremie die zij invoert. Meestal moet een werkgever de eindejaarspremie direct betalen aan zijn werknemers.
Eerst even de puntjes op de i zetten: een 13e maand (of zelfs een 14e …) is een eindejaarspremie, maar omgekeerd gaat dit niet altijd op. De premie heet alleen maar zo, als hij exact overeenstemt met het brutoloon van een volledige maand.
Een 13e maand is een bonus aan het einde van het jaar ter hoogte van één maandsalaris. Je krijgt in december dus eigenlijk twee keer je bruto maandloon. Als je vroeger op je salarisstrook keek, zag je dat er van de dertiende maand netto minder overbleef dan van een normaal maandsalaris.
Geen nationale wetgeving
Het recht op een eindejaarspremie wordt noch door een wet, noch door een collectieve arbeidsovereenkomst van de Nationale Arbeidsraad geregeld, zodat het dus niet voor iedereen geldt.
Wat bij ontslag of vertrek? Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.
Vakantietoeslag is 8 procent van het salaris en de eindejaarsuitkering is 8,3 procent van het salaris inclusief de vakantietoeslag.
Vakantiegeld is niet hetzelfde als een 13e maand. Je kunt de 13e maand als een extra maandloon zien, die gelijk is aan het bruto maandloon.
Een 13e maand is een eenmalige extra betaling die gelijk is aan het brutomaandloon, zonder vakantietoeslag. Een eindejaarsuitkering kunt u vrij invullen. U bepaalt zelf het bedrag of percentage van het brutojaarsalaris. Vaak is de eindejaarsuitkering afhankelijk van de winst van het bedrijf.
Enkel vakantiegeld is de doorbetaling van het loon tijdens vakantiedagen, dubbel vakantiegeld is een toeslag in verhouding tot het opgebouwde recht, met een maximum van 4 weken. De bedienden ontvangen deze jaarlijkse extra vergoeding boven op hun enkel vakantiegeld bij het opnemen van hun hoofdvakantie.
Uitbetaling vakantiegeld
Uw werkgever betaalt uw vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit. Op uw loonstrook staat hoeveel vakantiegeld u krijgt. De meeste werknemers krijgen in mei of juni hun vakantiegeld. Afspraken over de uitbetaling staan in uw arbeidsovereenkomst of cao.
Wilt u de gegevens over uw vakantiegeld raadplegen? Log in op(dit is een externe link) de onlinedienst 'Mijn vakantierekening' (voor de arbeiders en niet-zelfstandige kunstenaars) en klik op de knop 'Burger'.
Bij een 13e maand krijg je een bruto-uitkering van je maandsalaris bovenop je normale salaris. Het is dus een extra maand loon. Vandaar de naam: dertiende maand. Een eindejaarsuitkering is een percentage (deel) van je bruto-jaarsalaris.
Bij ontslag krijg je dus zowel vakantiegeld voor het lopende jaar als vervroegd – enkel en dubbel – vakantiegeld. Als je die optelt, gaat het vaak om een behoorlijke som. Het bedrag zet je echter beter opzij, want je nieuwe werkgever zal het ontvangen vakantiegeld verrekenen met je loon.
Bij arbeiders wordt de eindejaarspremie berekend op basis van het uurloon. Sommige paritaire comités kiezen ervoor een X aantal keer het uurloon uit te betalen. In de meeste gevallen wordt het uurloon echter omgezet naar een maandloon. Ook hier geldt dat de premie onderhevig is aan belastingen en sociale bijdragen.