Je nagelriemen kunnen gaan bloeden en er kan een wondje ontstaan.Maar vaker nog drogen je nagelriemen uit, plakken vast aan je nagelbed en belemmeren zo de groei van je nagel. Je nagel kan daardoor zelfs een beetje vervormen. Door je nagelriemen regelmatig terug te duwen, kun je dit voorkomen.
Het gebeurt nog weleens dat mensen uit onwetendheid hun nagelriemen wegknippen. De matrix van de nagels ligt dan open en de huid wordt dan heel gevoelig voor infecties. Een infectie herken je aan kloppende, rode en pijnlijke vingertoppen, zwelling van de nagelriemen en pus. In ernstige gevallen kan er koorts optreden.
Bij het terugduwen wordt de op de nagel gelegen huidplooi (proximale nagelplooi) losgemaakt van de nagel. De hermetisch afgesloten nagelplooi wordt hierdoor toegankelijk voor bacteriën, schimmel, irriterende stoffen en vuil. Dat kan een acute of chronische ontstekingsreactie (paronychia) veroorzaken.
Het is aangeraden om dagelijks je nagelriemen in te smeren met nagelriemolie. Het beschermt je nagels en de huid rondom je nagel en houdt ze zo in goede conditie. Wij raden aan om de nagelolie 2x per dag aan te brengen. Je brengt de nagelriemolie het beste aan bij dagelijkse gewoontes zoals na het tandenpoetsen.
Goede basis oliën voor een nagelriemolie zijn: amandelolie, jojoba-olie of abrikozenolie. Maar ook worden sesamolie en zonnebloemolie gebruikt. Het is ook belangrijk om te kijken of er een plantaardige olie is toegevoegd of minerale olie wordt gebruikt.
*Om je nagelriemen zacht en gehydrateerd te houden, smeer je ze elke dag in met een verzorgende crème. De Cuticle Cream voorkomt inscheuren van je nagelriem en houdt je nagelriemen zacht en soepel. *Voor gehavende nagelriemen gebruik je de Cuticle Night Repair.
Een andere reden waarom je je nagelriemen regelmatig moet verwijderen is dat te veel nagelriemen een trage nagelgroei kunnen veroorzaken. Bovendien, als je de overtollige huid helemaal niet of verkeerd verwijdert, kunnen de nagelriemen ontstoken raken.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Heb je droge, broze nagels en nagelriemen? Je kunt ze perfect masseren met een aantal druppels olijfolie. Je kunt je nagels en nagelriemen ook een half uurtje laten weken in een badje van olijfolie. De nagels en nagelriemen worden gevoed en tegelijkertijd zijn ze super zacht.
Het wondje laten stoppen met bloeden kun je doen door een stukje keukenrol, wc papiertje, gaasje of schone onderbroek tegen het wondje aan te drukken. Doe dit altijd met iets wat steriel is en bloed op kan nemen, het moet natuurlijk wel hygiënisch zijn.
Een dwangnagel wordt ook wel een nijnagel genoemd. In wezen is een dwangnagel niets anders dan een stukje nagel dat aan de zijkant van de nagel meegroeit. Dit nagelstukje kan in een afwijkende richting groeien waardoor het hinder geeft of kan gaan ontsteken.
Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine (vitamine B 8), vitamine D, calcium en/of zink. Deze vitamines en mineralen kun je halen uit eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Ook zijn er supplementen waar je deze voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken.
Arganolie heeft bewezen nagels schoon en sterk te kunnen houden. Kokosolie – deze olie is rijk aan laurinezuur wat helpt de nagels gezond te maken. Palmpitolie – deze olie houdt de nagels sterk. Olijfolie – ook goed voor de nagels en overal verkrijgbaar.
Doe je nagels regelmatig in een bakje olie. Dit kan speciale nagelolie zijn, maar je kunt ook zonnebloemolie gebruiken. Door de olie worden je nagels steviger en zullen ze minder snel afbreken. Ook kun je je nagels het beste recht afvijlen.
Ze bestaan uit huidcellen en ontstaan wanneer de huid loslaat van het oppervlak, maar aan de basis nog altijd vastzit. Grote boosdoener is een droge huid, wat je vatbaarder maakt voor koud weer of water en ervoor zorgt dat je huid loslaat. De reden dat ze zo'n pijn doen? Dat heeft alles te maken met hun locatie.
Als je sterke en gezonde nagels hebt, kun je waarschijnlijk wegkomen met een acryl nagels manicure elke 4-6 weken. Als u echter zwakke of broze nagels heeft, moet u deze mogelijk vaker laten doen, mogelijk elke 2-3 weken.
Een bokkenpootje / cuticle pusher met aan de ene kant een scherpe punt en aan de andere kant een voetje in de vorm van een hoefje. Het voetje gebruikt u om de nagelriemen los te maken voordat u begint met het zetten van de kunstnagels.
Als je deze lijnen hebt, duiden ze meestal op een tekort aan eiwitten of zink in je lichaam. De lijnen worden veroorzaakt door een onderbreking in de groei van de nagel, wat komt doordat de nagel niet voldoende stoffen of bloedtoevoer heeft gekregen.
Horizontale groeven/ deuken op de nagel. Deze aandoening krijgt men bij een verstoorde nagelgroei en zit men vaak bij patiënten die chemotherapie hebben. Het kan ook ontstaan bij koorts.
Breedte of lengte ribbels
Ribbels over de breedte van de nagels die ook nog eens gepaard gaan met putjes kunnen duiden op psoriasis of artritis. Diepere groeven, lijnen, over de breedte van de nagel kan ook duiden op de aandoening Lijnen van Beau.
Als je een groot maantje hebt op een goed doorbloede nagel, pompt jouw hart te snel en heb je waarschijnlijk een hogere bloeddruk. Als je echt nooit witte halve maantjes op je nagels ziet, kan dit betekenen dat je een lage bloeddruk, problemen met je bloedsomloop en/of een wat zwakker hart hebt.