Bereid je kind voor dat je gaat eten zodat hij/zij de tijd krijgt af te ronden waar hij/zij mee bezig is. Vertel aan tafel welke regels er zijn. Beperk je hierbij tot 2 á 3 regels. Probeer bij het vertellen van de regels te zeggen wat je kind wel mag in plaats van wat niet mag.
Klaar voor de volgende gang
Als je wil laten weten dat je klaar bent voor de volgende gang, leg je het bestek in een plus neer. Het mes leg je horizontaal neer – met de punt naar rechts - en de vork verticaal, met het uiteinde naar boven.
De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord.
In Nederland is het algemeen geaccepteerd om rijst met een vork (en mes) te eten.
Waar zet ik de glazen neer? Rechts boven het bord zet je de glazen in een schuine lijn naar beneden neer.Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en onderaan het witte wijnglas.
Maar slecht nieuws voor degenen die spaghetti met vork en lepel eten: ook dit hoort officieel niet. Volgens de etiquette eet je spaghetti zó. Met je vork een paar slierten spaghetti pakken en ze draaien tot een mooie hap op je lepel. Voor velen is dit dé manier om spaghetti te eten.
Handen altijd boven de tafel
De eerste etiquetteregels dateren uit de tijd van Lodewijk XIV. Hij eiste van iedereen dat de handen boven de tafel werden gehouden, omdat hij anders geen controle over zijn gasten had. Je ellebogen mogen nooit op tafel rusten, de helft van de onderarm rust op de tafelrand.
Voor het gebruik van je bestek geldt: Lepel soep altijd van je af en breng je vork of lepel altijd naar je mond toe, in plaats van je mond naar je vork of lepel.Je vork dient te allen tijde met de boog naar beneden gericht te zijn.
Glazen. De glazen staan rechtsboven de borden/bestek. Deze zijn opgesteld in een soort van driehoek. Het waterglas staat linksonder, het rode wijnglas daar iets boven(in het midden) en het witte wijnglas rechtsonder.
Of je nu in een restaurant eet of thuis een diner host, ook aan het neerleggen van je bestek ná het eten kleven allerlei regels. Ben je uitgegeten?Dan leg je je bestek schuin neer op je bord, met de punten van het bestek naar linksboven gericht.Je mes ligt boven je vork en met de scherpe kant naar je vork gericht.
Een tafel kun je gezellig maken door het gebruik van een mooi tafelkleed of tafelloper. Je kunt daarmee gelijk al een bepaalde sfeer neerzetten, afhankelijk van de kleur en materialen die je kiest. Neem dit tafelkleed als uitgangspunt voor de kleuren en decoratie van de rest van de tafel.
De onderkant van het bestek hoort op een lijn te liggen met het onderbord. De vorken horen aan de linkerkant van het bord te liggen en de messen en lepel aan de rechterkant. De messen liggen direct naast het bord en aan de buitenkant leg je de lepel neer. De snijzijde van het mes moet altijd naar het bord wijzen.
Houdt de pizza in één hand vast en vouw de uiteinden van de korst naar elkaar zodat de hele pizzapunt mee vouwt. Op deze manier druipt alle olie er niet vanaf en vallen de toppings er ook niet vanaf. En eet ook netjes je korstjes op! Dat zijn pas eet etiquette!
Macaroni, stamppot, curry, risotto, yoghurt, pudding… er zijn zo veel meer dingen die beter eten met een lepel dan een vork. Ork, ork, ork, soep eet je met een lepel. Dat rijmpje mag nog vaker klinken.
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Douchen of in bad gaan
Dat is na je avondmaaltijd ook helemaal niet verstandig. Dat komt omdat je lichaamstemperatuur stijgt en je bloed naar het huidoppervlak stroomt om weer af te koelen. Dat is een natuurlijke reactie, maar er blijft zo wel geen bloed meer over voor de vertering van alles dat in je volle maag zit.
Suiker stimuleert namelijk de ontspanningsreflex van de maag. Doordat de maag verder gaat uitzetten, is er minder druk en voel je je minder verzadigd. Het lijkt dus alsof je helemaal nog niet vol zit en gerust nog een toetje op kan. Met andere woorden, het dessert maakt dus zélf een gaatje om in te passen.
Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen
De glazen staan altijd aan de rechterkant van je bord, boven je bestek. Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen.
Mes en soeplepel rechts van het servies
Leg de soeplepel uiterst rechts van het bord en het vismes in het midden. Direct naast het bord plaatst u het mes voor het hoofdgerecht, met de snijkant richting het servies.
Op welke plaats staat het broodbordje op een gedekte tafel ? Het broodbordje komt steeds aan de linkerzijde van het bord te staan, naast de vork. De bovenrand van het broodbordje komt op dezelfde hoogte te staan als de bovenrand van het dekbord.