Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap. Ze overwinteren in een nest gemaakt van bladeren, gras, mos en houtjes of tussen blokken hout in een schuurtje.
De egel staat voor vrouwelijkheid in zijn puurste vorm en vrouwelijkheid gaat gepaard met zuivere intuïtie die feilloos is. Het diertje scharrelt door tuinen en velden op zoek naar voedsel.
Ze hebben specifieke medische zorg nodig, die alleen voorhanden is in gespecialiseerde egelopvangcentra. Egels zijn beschermde dieren, het is dan ook verboden om egels zelf op te nemen. U geeft een egel de meeste kans door het dier zo spoedig mogelijk naar de dichtstbijzijnde opvang te brengen.
Egels slapen overdag graag in compost-, takken-, stengel- of bladerhopen, in hoog gras en andere kruiden, onder (braam)struweel, hagen en dicht struikgewas, in hout- of hooimijten, tussen boomstronken, in houtstapels of stapels (bak)stenen of dakpannen waarin voldoende grote holtes zijn, en zelfs in holen of onder ...
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels.
Egels zijn nuttige dieren. Zij eten veel voor ons schadelijke insecten en slakken. Ook zijn zij grote opruimers van aas, weggegooid voedsel en fruit. Op regenwormen zijn zij dol.
Egels kunnen besmet zijn met worminfecties, ongedierte of andere niet-zichtbare aandoeningen. Ze hebben specifieke medische zorg nodig, die alleen voorhanden is in een gespecialiseerde Egelopvang. Daarnaast is een egel een beschermde diersoort en is het verboden om egels zelf op te nemen.
Een egel in de natuur eet rupsen, larven, wormen, pissebedden, slakken, oorwurmen, mieren, spinnen, enz.Maar soms ook een zieke of dode muis, een nest muizen, kikkers, padden en zelfs af en toe bijen en wespen. Door hun goede reukvermogen en hun goede gehoor weten ze al deze prooidieren op te sporen.
Als een egel werkelijk in nood raakt, kunnen ze luid en doordringend gillen. Soms doet het geluid van jongen denken aan vogels, tijdens het spelen maken ze kwettergeluiden. Jongen in nood, als ze hun moeder bijvoorbeeld kwijt zijn, produceren een herhaald, kort gefluit.
Ook een egel die heeft vastgezeten in een fruitnet, in een put of in een vijver gevallen is, heeft alle zorg nodig. Kleine egeltjes die piepend en/of overdag rondlopen, zijn in nood en aangewezen op deskundige opvang om verder op te groeien. Warmte is wat zij het eerst nodig hebben.
Zo weet je of je een egel in je tuin hebt
Heb je een tuin waar de natuur een beetje zijn gang mag gaan? Dan heb je dikke kans dat daar 's nachts een egel rondscharrelt. Pootafdrukken, drolletjes en verschoven bladeren verraden hun aanwezigheid.
Grote roofvogels, zoals sperwers en uilen, hebben er minder moeite mee. Bovendien zijn die lastiger te horen en te ruiken. De grootste vijand van de egel is de mens. Vaak worden egels overreden door auto's of raken ze vergiftigd door slakken- of rattengif.
Egels houden van oktober tot mei/april een winterslaap. Egels zoeken hiervoor een beschutte plek onder een hoop bladeren of in een egelhuisje. Jonge egeltjes blijven langer actief dan de oude egels om een goede buffer op te kunnen bouwen.
Een egel slaapt overdag,'s nachts wordt hij actief maar verdeelt die activiteit over verschillende delen van de nacht. Als het kouder wordt en er niet voldoende voedsel meer is, zoekt de egel zijn nest op voor de winterslaap.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen.Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten. Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten.
Egels zijn carnivoren, vleeseters. Hun fysiologie komt het meeste overeen met katten en daarom sluit het bijvoeren met harde katten- of kittenbrokjes het beste aan bij een volwaardig dieet voor egels. Natuurlijk dient er ook altijd een bakje schoon water ter beschikking te staan.
Kunnen egels bijten? Jazeker, kijk maar naar de foto.
Egels kunnen hun speciaal egelvoer eten, gevolgd door kwalitatief hondenvoer en daarna kattenvoer.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'. Hoe hoger de aaibaarheidsfac-tor, des te meer is de mens bereid iets voor het dier te doen.
Egels hebben specifieke egelvlooien, die enkel op hen overleven, en lopen ook vaak rond met teken. Normaal hebben ze daar geen last van, maar als een egel overmatig veel teken of vlooien heeft, of vliegeneitjes of vliegenmaden, is hij wellicht verzwakt en kan hij best opgevangen worden.
“Gewoonlijk krijgen we rond deze tijd vooral egels binnen die gewond raken door grasmaaiers, maar dit jaar zien we veel meer egels met infecties. Ze hebben abscessen en/of ernstige huidafwijkingen aan hun poten en kop.
Als de jongen al groter zijn, verplaatst de moeder het nest doorgaans door de jongen bij hun nekvel te grijpen en één voor één naar een veiliger plek te brengen. Egels kunnen maximaal tien jaar oud worden, maar meestal worden ze niet ouder dan een jaar of vijf.
Egels krijgen één keer per jaar jongen. In het zuiden begint dat al in juni en in het noorden pas in augustus/september.
Egels kun je voorzichtig oppakken met een handdoek of tuinhandschoenen.