Als de pus goed verwijderd is, knapt u vaak snel op. Een abces in de keel kan helaas weer terugkeren. In dat geval kan het verstandig zijn om de amandelen laten verwijderen.
Soms gaat een perianaal abces vanzelf open en komt de pus eruit. Als dit niet gebeurt, moet een arts het abces openmaken om de pus eruit te laten. Deze ingreep wordt meestal in het ziekenhuis gedaan. Uw huisarts verwijst u daarvoor naar de chirurg.
moeilijker kunnen ademen. Een abces in het hoofd-halsgebied is een potentieel gevaarlijke aandoening. Abcessen kunnen zich snel uitbreiden vanuit de mondholte naar de hals, waar de ademhaling dan in het gedrang kan komen. Patiƫnten met een verdenking op een abces zien we daarom altijd nog dezelfde dag.
Er bestaan twee soorten abcessen: een koud abces en een warm abces. Oorzaken van een abces zijn onder andere een infectie van weefsel of een chronische ontstekingsziekte. Symptomen zijn onder andere koorts, en pijn en warmte op de plek van het abces. Een arts kan het abces openen en laten leeglopen ter behandeling.
Van een abces in de keel kun je goed ziek zijn. Een keelabces moet zo snel mogelijk worden verwijderd door een KNO-arts, omdat je uiteindelijk ernstig ziek kunt worden. Een onbehandelde abces in de keel kan in potentie een dodelijke aandoening zijn.
De voornaamste klachten zijn koorts, keelpijn en sliklast. De hals kan gezwollen en pijnlijk zijn. Ook algemene symptomen zoals hoofdpijn en spierpijn komen voor. Soms is er vooraf een verkoudheid geweest.
Een keelamandel abces is een complicatie van een ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis of angina). Dit is een infectie van de keelamandelen die zich verspreid naar de zachte weefsels. Door deze infectie wordt een ettercollectie gevormd net achter de keelamandel.
De behandeling bestaat onder andere uit het laten leeglopen van het abces als het niet gescheurd is. Je tandarts kan ook adviseren om vrij verkrijgbare pijnstillers te nemen, je mond te spoelen met warm zout water en een antibioticum te nemen.
Orale antibiotica kunnen de bacteriƫn doden die de infectie veroorzaken en voorkomen dat de infectie zich uitbreidt of het gebied opnieuw infecteert. Dit kan ook de zwelling en pijn in het gebied verminderen. Antibiotica zijn echter geen vervanging voor tandheelkundige ingrepen en ze zullen het abces niet genezen.
Een abces geneest vaak niet uit zichzelf zonder behandeling. Ook als het niet wordt behandeld kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. De meest voorkomende behandelingen voor een abces zijn: antibiotica, een operatie of een 'drainage' procedure.
Een abces wordt over het algemeen vrij snel gesignaleerd. Je merkt het vooral aan de pijn bij het kauwen of als je duwt op de aangetaste tand. De wang en de lymfeklieren in de hals kunnen bij een dergelijke ontsteking sterk opzwellen. Soms voel je wel pijn, maar weet je niet precies om welke tand het gaat.
Een abces is een zwelling die gevuld is met pus (etter). De zwelling is meestal het resultaat van een bacteriƫle ontsteking en veroorzaakt pijnklachten. Een abces in de mond komt regelmatig voor. Alhoewel deze aandoening erg pijnlijk kan zijn, is het goed te bestrijden.
Na 2 Ć 3 dagen kunnen het abces en de pijn verdwijnen, maar kans op recidief is zeer groot. Men moet achteraf toch nog een wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren of de tand laten trekken omdat de primaire oorzaak, de bacteriĆ«n in de wortelkanalen, hierdoor niet verholpen wordt. Een chronisch abces is niet spoedeisend.
Het doel van een ontsteking is het herstellen van schade aan het lichaam. Een ontsteking is vaak het gevolg van een infectie. Een verhoogde doorbloeding maakt de huid op de plaats van de ontsteking rood en warm. Daarbij worden witte bloedlichaampjes naar die plek gestuurd om ziekteverwekkers 'aan te vallen.
De bacterie kan dieper in het lichaam komen en verschillende ziektebeelden veroorzaken, zoals bloedvergiftiging, endocarditis (ontsteking aan de hartkleppen), abcessen, botontsteking, gewrichtsontsteking en longontsteking. Sommige Staphylococcus aureus-bacteriƫn kunnen giftige stoffen (toxinen) aanmaken.
Als tandabces niet snel wordt behandeld dan kan dit voor veel meer problemen zorgen. Dit komt door het feit dat de ontsteking blijft voortwoekeren en en gaat uitbreiden waardoor grote schade aan de kaak en gebit wordt veroorzaakt. Vooral de omliggende tanden of kiezen en kaakbot raken hierdoor aangetast.
Abcesholtes kunnen met elkaar in verbinding staan via gangen. Abcessen kunnen steeds opnieuw terugkomen op dezelfde plaats. In de ergste gevallen is acne inversa een zeer invaliderende ziekte, vanwege de pijn en de continue uitvloed van talg, vocht en pus uit de ontstoken klieren.
Een abcesdrain is een slangetje in een abces (geĆÆnfecteerde vochtophoping) om abnormaal vocht of viezigheid uit de holte te laten lopen. Over deze drain kan ook gespoeld worden, om de abcesholte schoon te krijgen.
Antibiotica zijn zelden geĆÆndiceerd. Bij ernstige faryngotonsillitis, bij immuundeficiĆ«ntie of op advies van de GGD kan gekozen worden voor een smalspectrum-penicilline zoals feneticilline of fenoxymethylpenicilline. Bij een penicilline-overgevoeligheid is azitromycine gedurende drie dagen eerste keus.
Bij diepe huidinfecties zijn meestal orale antibiotica geĆÆndiceerd of is operatief ingrijpen noodzakelijk. Bij orale antimicrobiĆ«le behandeling heeft een smalspectrum-penicilline de voorkeur. Macroliden en clindamycine zijn alternatieven wanneer bijvoorbeeld penicillinen niet worden verdragen.
Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.
Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Een abces 'groeit' als de pus niet naar buiten kan aflopen. De pus hoopt zich op tussen de sluitspieren en breidt zich soms uit tot in het onderhuidse vetweefsel.
De meest voorkomende klachten bij een abces zijn pijn, roodheid, zwelling, warm aanvoelen en soms koorts. Als het abces in de diepte zit, voelt de patiƫnt uitwendig vaak niet veel.