Voordelen van koken in een slowcooker
Producten behouden beter hun smaak. Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle voedingsstoffen in de pan. De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees.
Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen. Intussen kun jij lekker iets anders doen.
Laat je de Crock-Pot slowcooker de hele dag aanstaan verbruikt hij maar ongeveer €0,37 aan stroomkosten, veel duurzamer dan gas of een oven. Het lage energieverbruik is dus ook één van de vele voordelen van een slowcooker.
Crock Pot DuraCeramic 5L
Deze pan is digitaal instelbaar en gaat na de kooktijd automatisch over op de warmhoudstand. De binnenpan kan in de oven, op het fornuis (gas én inductie) en kan ook in de vaatwasser.
Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is.
De slowcooker kun je aan laten staan als je niet thuis bent. Het product is daarvoor gemaakt en is per definitie veilig. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing op en zorg dat de slowcooker vrij en stabiel staat; bouw hem niet in.
INFO: Je kan stellen dat het alle twee gezond is maar koken met een snelkookpan is en blijft de gezondste manier van koken. Door de korte kooktijd gaan er minder vitaminen verloren.
De best geteste slowcooker van 2022 is de Crock Pot CR605! Dit is uit de ultieme slowcooker test gebleken van 2022. De Crock Pot CR605 is een grote slowcooker die geschikt is voor meer dan 6 personen. Het is dus gemakkelijk een familieproduct.
Een liter water aan de kook brengen kost op inductie ongeveer 40 procent minder tijd dan op een keramische kookplaat. Langzame kooktechnieken, zoals sous-vide (vacuümkoken) en koken met een slowcooker, kosten vaak veel tijd en het is dan ook waarschijnlijk dat deze bereidingswijzen niet altijd even energiezuinig zijn.
Door de lage temperatuur kan je gerecht niet aanbranden en te lang koken is bijna niet mogelijk. Mocht je wel thuis zijn, laat de Crock-Pot slowcooker dan vooral zijn werk doen. Het openen van het deksel is niet nodig en daarbij zal alleen warmte en vocht verloren gaan wat het proces verstoort.
Natuurlijk kun je vlees bevroren in de slowcooker doen. De vraag is of dat wenselijk is. De slowcooker wordt aangezet op high of low en probeert op temperatuur te komen. Leg je er iets in wat bevroren is dan raakt de slowcooker een beetje van slag.
Het verschil tussen een multicooker en een slowcooker
Een slowcooker heeft maar één functie en dat is het langzaam bereiden van een gerecht. Een multicooker daarentegen heeft meestal ook een slowcookfunctie, maar ook vele andere functies.
In een snelkookpan gaar je ingrediënten in korte tijd, door ze onder een hoge druk te stomen. Koken met een snelkookpan bespaart je niet alleen veel tijd, maar het is ook gezonder dan wanneer je ingrediënten in water kookt. Je maakt bijvoorbeeld aardappelen, groenten of een stoofgerecht in een snelkookpan.
Een snelkookpan, ook wel hogedrukpan genoemd, is een pan waarmee je dankzij de verhoogde druk sneller gerechten kunt bereiden. Door de druk kookt het water bij een hogere temperatuur, van 100 graden tot circa 116 graden.
Binnenin iedere snelkookpan staat dan ook een maatlijntje met een minimaal vulniveau. Wij raden zelf aan hier minimaal 100 ml boven te zitten, puur voor de veiligheid. Tussen het sluiten van de deksel en het onder druk komen laat de pan namelijk nog wat stoom vrij. Hierdoor verdampt dus nog een deel van het vocht.
kalf, varken of lam rosé - tussen 80 en 85 graden. kalf, varken of lam doorbakken - tussen 90 en 95 graden.
Vleessoorten met een lange gaartijd zoals runderlappen, lamsbout, spareribs of een hele kip komen heerlijk mals uit de slowcooker. Kwetsbare ingrediënten met korte gaartijd zoals witvis, pasta of bladgroenten zoals spinazie kun je beter niet slowcooken of pas vlak voor het eind toevoegen en kort meegaren.
De temperatuur van een slowcooker is zo'n 80 ºC op stand low en 90 ºC op high. Op zulke lage temperaturen zal een oven een stuk minder goed functioneren. Gebruik je de oven als alternatieve slowcooker, dan zul je voor veel slowcooker recepten de bereiding dus wel een beetje moeten aanpassen.
Een oven verbruikt gemiddeld 2500 watt en een slowcooker 200 watt. We hebben berekend dat als je de slowcooker 10 uur aan hebt staan, dat dit je €0,44 kost. Als je een oven van 2500 watt een uur aan hebt staan, kost het je volgens deze website €0,55. Een uur oventijd is dus zelfs duurder dan 10 uur slowcooken.
Je kunt de slowcooker ook met hoge buiten temperaturen gebruiken op de camping. De slowcooker zelf wordt snel heet en zal naar mate de tijd verstrekt niet gaan afkoelen. Wanneer je gerecht klaar is raad ik aan de slowcooker op de warmhoud stand te houden, op deze manier blijft het eten heet genoeg.
De Crock Pot CR026X is een moderne slowcooker met metalen binnenpan die voorzien is van een keramische anti-aanbaklaag, iets dat we nog niet zo vaak zien bij slowcookers. Bovendien is de binnenpan geschikt voor gebruik op inductie, en dat zien we ook niet zo vaak.