Er zijn vijf aandeelhouders bekend met een gemeenschappelijk belang van 22,21% in Shell Plc. Deze aandeelhouders zijn BlackRock Inc.(7,22%), The Capital Group Companies (4,99%), The Vanguard Group, Inc (4,29%), Norges Bank (3,03%) en JP Morgan Chase & Co (2,68%).
Enkele jaren later gaan de twee bedrijven samen: zestig procent van de aandelen komt in handen van de Koninklijke, de overige veertig procent is voor de Britse tak. In 1907 is het samengaan een feit. De Koninklijke Shell Groep houdt twee hoofdkantoren: een in Den Haag, een in Londen.
Het ging om de uitgifte van 1.300 aandelen van duizend gulden. Daarmee bedroeg het totale kapitaal van de Koninklijke 1,3 miljoen gulden, destijds een enorm bedrag.
Shell vertrekt 31 december officieel uit Nederland en is vanaf dan op papier volledig Brits. Ook verhuist het bedrijf op die dag zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Londen. Dat heeft het energieconcern maandag bekendgemaakt.
Sinds de fusie tussen het Britse Shell en het Nederlandse Koninklijke Olie in 2005, heeft Shell twee soorten aandelen (Nederlandse en Britse). Bovendien is het op papier een Brits bedrijf, met een hoofkantoor in Nederland dat dan weer voor belastingen in Nederland gevestigd is.
"Shell vertrekt bovenal omdat het met één been al in het VK stond. Maar de duurzaamheidsagenda van Shell stond onder druk door onder andere de verloren rechtszaak tegen Milieudefensie." En volgens Bas ter Weel, directeur van het economisch onderzoeksbureau SEO, moeten daarin ook afwegingen worden gemaakt.
Shell verdiende vooral goed aan de verkoop van aardgas en de vloeibare vorm lng. Daar steeg de winst in het tweede kwartaal met maar liefst 163 procent tot 8,1 miljard dollar. De chemietak met onder meer raffinage zag de inkomsten dankzij hogere marges bijna verdubbelen tot 2,1 miljard.
Shell. De lijst wordt aangevoerd door de Royal Dutch Shell. Shell is het grootste bedrijf van Nederland en ook nog eens een van de grootste oliebedrijven ter wereld. Het bedrijf is al actief sinds 1907 en heeft ruim 82.000 werknemers in dienst.
Volgens Shell is de verhuizing vooral bedoeld om sneller en flexibeler te opereren, maar er speelt natuurlijk meer. Volgens minister Blok is de dividendbelasting een zwaar punt.
De terugtrekking van Shell uit Rusland kost het bedrijf tussen de 4 en 5 miljard dollar (3,6 tot 4,6 miljard euro). Dat maakt het concern vandaag bekend in een voorlopig bericht over het eerste kwartaal. Eind februari zei Shell al dat het zich zou terugtrekken uit Rusland, vanwege de Russische inval in Oekraïne.
Er zijn twee type Shell aandelen uitgegeven: "A" en "B" -aandelen. De “A” -aandelen zijn eigendom van de voormalige Koninklijke Nederlandse vennootschap en worden verhandeld op de AEX, terwijl de “B” -aandelen worden verhandeld onder de voormalige Shell Transportation & Trading Plc op de LSE.
Koninklijke Olie en Shell Transport and Trading gingen op in Royal Dutch Shell plc, waarvan 60% van de aandelen voor aandeelhouders van Koninklijke Olie zijn en 40% voor de aandeelhouders van Shell Transport.
De omzet van het Britse bedrijf kwam uit op 100 miljard dollar, meldt het bedrijf. Shell dankt de hoge winst aan de hoge energieprijzen, die hard zijn gestegen doordat fabrieken weer volop zijn gaan draaien en automobilisten meer de weg op zijn gegaan na het opheffen van coronamaatregelen.
Ook de komende jaren zal Shell nog steeds miljarden investeren in de olie en gas-winning, waarbij er weliswaar wel een duurzame divisie wordt opgericht die behalve in windenergie, ook in zonne- en waterstof energie gaat investeren. De koers van de olietanker wordt dus geleidelijk verlegd.
In 2050 of eerder, moet Shell een CO2-neutraal energiebedrijf zijn. In 2025 wordt er gestopt met het financieren van onderzoek voor het zoeken en winnen van olie en gas.
De Koninklijke/Shell-groep groeide daarmee uit tot één onderneming naar Brits recht: Royal Dutch Shell plc (plc staat voor public limited company, het Britse equivalent van de Nederlandse N.V.).
Onderdelen van het plan zijn de complexe duale aandelenstructuur aanpakken en het hoofdkantoor verhuizen naar Londen. Dat betekent meteen het einde van 'de Koninklijke' want dat adellijke predicaat zal verdwijnen, net als de verwijzing naar Nederland. Royal Dutch Shell zal verder gaan als “Shell”.
Walmart is nog steeds het grootste bedrijf ter wereld.
De oorzaak van die enorme ommezwaai is simpel, Shell profiteerde volop van de hogere prijzen voor olie en gas. Met name die laatste brandstof speelt een grote rol, omdat Shell zich langzaam afkeert van olie en meer investeert in gas en duurzame energie zoals wind- en zonne-energie.
Shell investeert jaarlijks 25 tot 30 miljard euro. 95% van dat geld gaat naar zaken die slecht zijn voor het klimaat, zoals de winning van olie en gas. Een heel klein beetje gaat naar groene energie.
Het afgelopen decennium heeft Shell sterk ingezet op gas en LNG. In 2021 was vloeibaar aardgas (LNG) goed voor 18 procent van de door Shell geleverde energie. Normaal gas was goed voor circa een kwart. Shell heeft bovendien een twintigtal schepen waarmee het zelf vloeibaar gas kan transporteren.