Die 'normale nachtrust' varieert per persoon. Studenten hebben gemiddeld 7 à 9 uur slaap nodig. Het is ook belangrijk om dat ritme te respecteren en niet te denken dat je 'plots minder slaap nodig hebt' in de examens.
Om optimaal te kunnen functioneren heb je 8 tot 9 uur slaap nodig. Dit bleek uit Amerikaans onderzoek van de National Sleep Foundation onder jongvolwassenen. Waarschijnlijk kom jij zelden aan negen uur slaap in een nacht, zeker de nacht voor je tentamen niet. Duik dus voor de verandering een keertje op tijd je bed in!
Voordelen 8 uren slaap per nacht
Een leven lang goed slapen is een leven lang effectief leren. De hippocampus in je brein zorgt ervoor dat je info kunt onthouden en herinneren. Bij voldoende slaap, dus minimaal 8 uren, onthoud je 20% -40% meer info.
De gemiddelde student in Nederland gaat om 23:35 uur naar bed en heeft 26 minuten nodig om in slaap te vallen. Opstaan gebeurt rond 8:17 uur; een student heeft dan 8 uur en 16 minuten geslapen. 65% van de studenten geeft aan te weinig te slapen.
Het heeft geen zin om vlak voor het examen alles nog eens te herhalen. In die korte tijd ga je niets meer onthouden. Je staat beter wat vroeger op om rustig de leerstof te overlopen. Idealiter zou je de leerstof tot 4 keer moeten herhaald hebben voor je het examenlokaal binnenstapt.
In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.
Iedere scholier of student heeft wel eens een proefwerk, werkstuk of opdracht die vereist dat je een nachtje doorwerkt. Hoewel het over het algemeen een slecht idee is om een hele nacht door de studeren omdat het niet goed is voor je geheugen en concentratievermogen, kan het af en toe nodig zijn.
Uit wetenschappelijk onderzoek van UGent en KULeuven blijkt dat studenten die tijdens de examens een gemiddelde van 7 uren sliepen per nacht, gemiddeld 1.7 punten meer behaalden voor elk examen. Slaap is niet enkel belangrijk om tot rust te komen, we blijven ook bijleren tijdens onze slaap.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
De meeste deskundigen raden een slaaptijd tussen 7 en 9 uur per nacht aan. Sommige mensen voelen zich na 7 uur al uitgeslapen, andere hebben wat meer nodig. Langer dan 9 uur slapen per nacht wordt door de wetenschap en slaapexperts beschouwd als te veel voor een volwassene.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek onder 38.000 volwassenen blijkt dat volwassenen die dagelijks vijf uur of minder slapen een grotere kans lopen op een vroegtijdige dood dan mensen die iedere nacht minstens zes à zeven uur slapen. Wat er zo schadelijk is aan korte nachten, maakt het onderzoek niet duidelijk.
Om wakker te blijven is het daarom essentieel om veel te bewegen. Probeer iedere 20 minuten even te wandelen. Zo pas je direct de pomodoro techniek toe en kun je productief studeren.
“Tijdens de nacht brengen allerlei herstelprocessen je weer in vorm voor de volgende dag”, aldus Raymann. “Cellen en weefsels worden gerepareerd, gifstoffen worden uit je hersenen verwijderd, herinneringen en emoties worden verwerkt en opgeslagen en de vermoeidheid die je overdag hebt opgebouwd, wordt verminderd.”
'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken.
Lichamelijke gevolgen
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
Kleed je aan en neem rustig de tijd om wakker te worden vooraleer je start met studeren, zodat je meteen 100% gefocust kan zijn op je leerstof. Om slapeloze nachten te vermijden, raden we je ook aan om niet vanuit je bed te studeren. Je bed moet gelinkt zijn aan ontspanning en dus niet aan studeren!
Toch is het bewezen dat het beter is om 's ochtends zo vroeg mogelijk te beginnen met leren, aangezien je op dit moment van de dag de meeste informatie opneemt. Mocht leren in de avond beter werken voor jou? Geen zorgen, leer dan gewoon in de avond.