Het aantal gespreksrondes en de inhoud ervan is afhankelijk van het niveau van de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Soms is één gespreksronde voldoende voor een werkgever om zijn keuze te maken. Vaak zullen meerdere gespreksrondes nodig zijn.
Gemiddeld verwachten kandidaten zowel in 2019 als 2020 dat ze 2,4 gesprekken moeten voeren tijdens een sollicitatieprocedure. Mannen hebben in 2020 met 2,5 een iets hogere verwachting dan vrouwen (2,3). De drie leeftijdsgroepen hadden gemiddeld dezelfde verwachting.
Bij een tweede sollicitatiegesprek draait het erom dat de organisatie en jij er achter komen of jullie de juiste match zijn. Het tweede gesprek kan met een andere interviewer zijn, dus ook nu is het belangrijk een goede eerste indruk achter te laten zodat je ook deze gesprekspartner voor je kan winen.
Ook voor hogere (leidinggevende) functies is een derde (of zelfs vierde of vijfde) gesprek niet ongebruikelijk. Het derde sollicitatiegesprek kan ook een verkapt arbeidsvoorwaardengesprek zijn. Tijdens dit gesprek heb je de mogelijkheid om te onderhandelen over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Afhankelijk van de sollicitatieprocedure wordt tijdens een eerste sollicitatiegesprek een aantal mensen uitgenodigd. Voor het tweede gesprek valt het merendeel meestal af. Je hebt dus al enkele kandidaten achter je weten te laten.
Nog één of twee gesprekken te gaan en soms een assessment of psychologische test. Het kan echter behoorlijk lang duren voordat je eindelijk weet of jij de baan krijgt. Een snelle procedure duurt één of twee weken. Maar gemiddeld gaan er drie tot zes weken overheen voor een werkgever zijn definitieve keuze maakt.
Vertel ook waar je naar toe wilt en waarom juist die richting. Vertel waarom jij besloot dat deze vacature een goede kans biedt om weg te gaan. Het klinkt bijvoorbeeld altijd goed als je zegt dat je meer verantwoordelijkheden wilt of dat je wilt groeien – maar zeg het alleen als je het ook echt wilt.
Wat is een klikgesprek? Tijdens dit gesprek (live/telefoon/videobellen) maken we kennis met elkaar. We onderzoeken of mijn manier van werken past bij jouw vraag. Op die manier ontdekken we of het tussen ons 'klikt'.
Als de eerste indruk goed is, mag je op korte termijn (meestal binnen een week) een bevestiging van een tweede sollicitatiegesprek verwachten.
Het tweede gesprek biedt dus ruimte voor lastigere vragen. Dat vereist een iets betere inhoudelijke voorbereiding. Ze zullen bijvoorbeeld meer ingaan op jouw sterke en zwakke punten, en ze willen kijken of jouw competenties matchen met de toekomstige werkzaamheden.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
De kleur van je kleding stuurt een onderbewuste boodschap aan de interviewer over je persoonlijkheid. Neutrale kleuren zoals marineblauw, grijs, zwart en bruin zijn de beste kleuren voor een sollicitatiegesprek. Wit is bijvoorbeeld weer een uitstekende kleur voor een blouse of overhemd.
Om te voorkomen dat je leidinggevende denkt dat je niet meer gemotiveerd bent voor je huidige functie, kun je je aankondiging het beste ruim brengen. Gebruik woorden als 'om je heen kijken' en 'binnenkort' of 'op den duur', zonder concreet die ene sollicitatie te noemen waar je mee bezig bent.
U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.
Eentonigheid in je werkzaamheden, uit je functie gegroeid zijn of een te hoge werkdruk zijn goede redenen om naar iets nieuws op zoek te gaan. Ook aspecten die niet direct met de werkzaamheden te maken hebben zijn een aanleiding om van baan te switchen.
Soms staat er in een vacature hoe lang het maximaal duurt voordat je een reactie krijgt. Bel niet binnen deze reactietermijn. Bel niet meerdere keren per dag om te vragen naar een update over je sollicitatie.
Redenen waarom je niets hoort na een sollicitatiegesprek
De sollicitatiegesprekken zijn wel afgerond maar er is nog geen beslissing genomen. Er is wel een beslissing genomen alleen is dit nog niet aan jou laten weten, dit kan komen doordat er bijvoorbeeld ander werk voorbij kwam wat meer prioriteit had.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Wat is het verschil tussen een eerste en een tweede kennismakingsgesprek? Het eerste sollicitatiegesprek draait om kennismaken. In het tweede sollicitatiegesprek wordt er gekeken of er naast een persoonlijke klik ook een potentiële samenwerking in kan zitten.