De 5 warmste landen ter wereld zijn namelijk Libië, Saoedi-Arabië, Irak, Algerije en Iran.
Kijk je naar de grondtemperatuur, dan staat het record van heetste plek op aarde op naam van de Dasht-e Lut-woestijn in het noordoosten van Iran en de Sonorawoestijn in Mexico. In beide gebieden zijn met satellieten temperaturen tot wel 80 graden Celsius gemeten.
Death Valley in de Verenigde Staten
De vallei heeft niet voor niets de naam 'death' in zich: veel goudzoekers vonden hier de dood omdat het er veel te warm is. Hier kan het ruim boven de 50 graden worden, en soms zelfs wel rond de 55 graden.
Cyprus is nu de warmste van Europa, terwijl de Canarische Eilanden en Madeira, zoals gewoonlijk, precies de juiste hoeveelheid zomerwarmte bieden voor een actieve vakantie.
In de VS was Death Valley tot nu toe de warmste plek met een hoogste temperatuur van ruim 53 graden, in China werd iets meer dan 52 graden gemeten en Europa was het Spaanse Figueres tot nu het warmst, met gisteren een temperatuur van 45,3 graden.
Op 25 juli 2019 schoot het temperatuurrecord in Nederland in één keer van 38,6 ℃ (Warnsveld, 23 augustus 1944) naar ruim boven de 40 graden (gemeten op meerdere meetpunten, met een maximum van 40,7 ℃ in Gilze-Rijen). Het 75 jaar oude record werd die dag verpletterd met meer dan twee graden.
Nederland: 40,7°C op 25 juli 2019 op Vliegbasis Gilze-Rijen.
Yuma: de stad waar (bijna) altijd de zon schijnt
Je vindt de stad in Arizona, Amerika. Volgens het wereldrecordboek schijnt in Yuma maar liefst 339(!) dagen de zon. Oftewel, er zijn maar 26 dagen per jaar wanneer de zon er niet schijnt.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso.
Indische Oceaan – 7.187 meter
De Indische Oceaan is de warmste van de oceanen: vlak bij de evenaar kan de watertemperatuur oplopen tot wel 28 graden Celcius.
De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Met temperaturen rond de -40 °C in de winter wordt het leven in het Siberische Jakoetsk bepaald door de kou. Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde.
De meeste warme, zomerse en tropische dagen worden geregistreerd in het zuidoosten. In het noorden van Limburg is het op 100 dagen in het jaar warmer dan 20 graden, op 36 dagen is het warmer dan 25 graden en gemiddeld genomen op 6 dagen is het er tropisch warm.
Op 13 januari werd in het Australische Onslow een recordhoge temperatuur gemeten voor het zuidelijk halfrond, namelijk 50,7 graden. Daarmee was het tot gisteren de hoogste temperatuur ter wereld van 2022. Gisteren noteerde de Pakistaanse stad Jacobadad een temperatuur van 51,0 graden.
De eilanden van Kaapverdië
De temperatuur zakt nooit lager dan 24 graden. In de winter is het er gemiddeld tussen de 24 en 25 graden en in de zomer een aangename 29 tot 30 graden. Het is er dus nooit te heet of te koud. Bovendien valt er over het algemeen heel weinig regen.
Nu het record in Libië is geschrapt, is Death Valley in de Amerikaanse staat Californië voortaan de heetste plek op aarde. Daar werd het in Furnace Creek op 10 juli 1913 57 graden.
Extreme hitte van wel 50 graden Celsius teistert nu al landen als Iran, Saoedi-Arabië en Irak, maar in de toekomst kan de temperatuur daar nog verder oplopen, tot wel 60 graden Celsius, zegt klimaatwetenschapper Jos Lelieveld van het Max-Planck Instituut, die al jaren klimaatverandering in het Midden-Oosten onderzoekt.
Op de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië kunnen de temperaturen lokaal oplopen tot 47 of 48 graden, meldt de Italiaanse meteorologische dienst. Daarmee kan Italië dicht bij het Europese hitterecord komen, of dat zelfs verbreken. In 2021 werd 48,8 graden gemeten op Sicilië, de hoogste temperatuur ooit in Europa.
Op de eilanden Sicilië en Sardinië wordt het het heetst: het kan daar 47 à 48 graden worden.
Lofoten, Noorwegen: 23 mei tot 18 juli. Tromsø, Noorwegen: 17 mei tot 26 juli. Noordkaap, Noorwegen: 11 mei tot 2 augustus. Longyearbyen, Spitsbergen: 18 april tot 25 augustus.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.
Vandaag 80 jaar geleden werd de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4 °C.
De zomer van 2004 was gemiddeld over het land de natste sinds tenminste 1951; dat blijkt uit berekeningen over de ruim 300 neerslagstations van het KNMI.