Heeft aangetrouwd recht op erfenis?

Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Kunnen aanverwanten erven?

Een aanverwant is een persoon die met een bloedverwant is getrouwd of daarmee een geregistreerd partnerschap is aangegaan. Een schoonzus of een zwager erft dus niet. Verder geldt dat alleen juridische bloedverwanten erven. Een buitenechtelijk niet erkend kind erft dus niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtonline.nl

Hebben stiefkinderen ook recht op erfenis?

Stiefkinderen zijn geen erfgenaam op grond van de wet en zij kunnen dus geen aanspraak maken op haar erfenis. Vervolgens is de vraag hoe de nalatenschap van haar echtgenoot, uw stiefvader, was geregeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Wat krijgt een onterfd kind?

Legitieme portie

Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen. De legitieme portie is altijd een geldbedrag. Uw onterfde kind kan dus geen spullen of bezit opeisen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Kan ik erven van stiefmoeder?

Als jouw stiefmoeder overlijdt en geen testament heeft, dan krijg jij in principe niets van haar erfenis. Je hebt wel nog recht op het deel van de erfenis van jouw vader waar jij een vordering op had, maar meer dan dat niet. Dit komt omdat er geen sprake is van een bloedlijn tussen jou en je stiefouder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtshulp.nl

Wie krijgt de erfenis? Uitleg over de wettelijke verdeling van de erfenis

16 gerelateerde vragen gevonden

Welke rechten heeft een stiefmoeder?

Rol stiefouder tijdens huwelijk of geregistreerd partnerschap
  • Onderhoudsplicht. Als stiefouder moet u bijdragen aan de kosten voor de opvoeding en verzorging van uw stiefkind. ...
  • Recht op belastingvrij schenken. U mag uw stiefkind jaarlijks belastingvrij geld schenken.
  • Recht op ouderschapsverlof. ...
  • Niet automatisch erven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie erft bij samengesteld gezin?

Samengesteld gezin met ieder eigen kinderen

Als jij eerst komt te overlijden, dan zijn jouw echtgenoot en jouw eigen kind erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Jouw stiefkind erft niet van jou. Bij het later overlijden van jouw echtgenoot is zijn kind zijn erfgenaam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Heb je als onterfd kind recht op een deel van de erfenis?

Legitieme portie

Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft. De legitieme portie bestaat alleen uit geld. Het onterfde kind kan het geld pas opeisen na overlijden van de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waar heb je recht op als je onterft bent?

Als onterfde afstammeling heb je recht op een legitieme portie, een geldvordering. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met het onderzoeken van jouw rechten, want vijf jaar na het overlijden vervalt je recht op je legitieme portie. Ook in het geval je niet wordt geïnformeerd over het overlijden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uiteenfamilierecht.nl

Heeft een onterfd kind nog rechten?

Ontvangt jouw kind, als het onterft is, dan helemaal niets meer? Jouw kind behoudt, ook als het onterfd is, altijd het recht op een deel van jouw nalatenschap, de zogeheten legitieme portie. De legitieme portie is de helft van wat jouw kind normaal zou hebben geërfd op grond van de wet (zijn of haar erfdeel).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op alfa.nl

Kan stiefkind kindsdeel opeisen?

De stiefouder kan namelijk wel in zijn of haar testament bepalen dat een stiefkind in de verdeling als eigen kind wordt gezien. Is dat in het testament bepaald, dan heeft het stiefkind recht op een kindsdeel dat net zo groot is als het kindsdeel van het eigen kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaaterfrecht.nl

Wie erft er als er geen testament is?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Kan ik mijn stiefkinderen onterven?

Stiefkinderen onterven

Stiefkinderen zijn namelijk geen erfgenaam volgens de wet. Ze kunnen in die zin dus ook niet onterfd worden. Stiefkinderen hebben ook geen legitieme portie in de nalatenschap van hun stiefouder. Wel is het zo dat een stiefkind indirect kan erven: via de eigen ouder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Wat is het verschil tussen bloedverwanten en aanverwanten?

Bloedverwantschap is de relatie tussen 2 personen die een gemeenschappelijke voorouder hebben. Aanverwantschap is de relatie tussen u en de bloedverwanten van uw echtgenoot of geregistreerde partner. Dit gaat om: Uw (adoptie)ouder(s) of de (adoptie)ouders van uw partner.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dsw.nl

Wie zijn aanverwanten in rechte lijn?

Bloedverwantschap is de relatie tussen 2 personen van wie de 1 van de ander afstamt. Bijvoorbeeld ouder en zoon. Dit heet ook wel rechte lijn. Of 2 personen die niet van elkaar afstammen maar wel een gemeenschappelijke voorouder hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Heeft mijn partner recht op erfenis van mijn ouders?

Heeft mijn partner recht op de erfenis van mijn ouders? Als je een gemeenschap van goederen hebt, dan kan je partner daardoor recht hebben op de erfenis van je ouders. Dit is het geval als je een huwelijk of partnerschap bent aangegaan vóór 2018 en je ouders geen testament hadden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op infotaris.nl

Hoe weet je of je recht hebt op een erfenis?

Iedere rechtbank heeft een eigen boedelregister. Dit register is openbaar. U kunt het kosteloos inzien of er een uittreksel uit opvragen. Uw verzoek moet betrekking hebben op een bepaalde nalatenschap (zie Besluit boedelregister, artikel 7 (wetten.overheid.nl)) .

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?

De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft.Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op argusadvocaten.be

Kun je je kindsdeel opeisen?

Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 010notaris.nl

Kan een ouder het kindsdeel opmaken?

In principe kan een ouder het kindsdeel opmaken, maar dit is aan bepaalde voorwaarden en beperkingen verbonden. De ouder moet namelijk de beschikking hebben over het kindsdeel en mag dit niet doen op een manier die in strijd is met de wettelijke regels.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisnotaris.nl

Wat kan je doen als je onterfd wordt door je ouders?

Er zijn twee manieren om dat te doen. “Ofwel doe je dat via een testament, ofwel via een schenking. Zet in je testament duidelijk dat je bijvoorbeeld je zoon wil onterven. Gaat hij daar na je overlijden tegenin, dan moet hij daartoe zelf stappen ondernemen en kan hij zijn wettelijk minimumdeel pas later opeisen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op m.nieuwsblad.be

Wie is erfgenaam bij samenwonen?

Is mijn partner erfgenaam? Als u samenwoont, erft uw partner niet vanzelf: samenwonende partners zijn geen erfgenamen volgens de wet, ook niet als u een samenlevingscontract heeft. Wel kunt u uw partner in een testament tot erfgenaam benoemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Wat erft mijn echtgenote?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikifin.be

Wie erft als partner overlijdt?

Sinds 2003 is het zo geregeld dat bij overlijden de langstlevende partner automatisch alle bezittingen (en schulden) van de overledene erft. De kinderen kunnen niet meer meteen hun erfdeel opeisen. Zij krijgen alleen een vordering in geld ter grootte van hun erfdeel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Populaire vragen