De zwarte toetsen zijn de halve stapjes tussen de tonen. Deze heten kruizen of mollen. Zo komt het dat elk octaaf bestaat uit 7 witte toetsen en 5 zwarte.
Muziekklanken (de tonen) worden aangegeven met symbolen die we noten noemen. Die worden veelal aangeduid met de eerste 7 letters van het alfabet. De A, B, C ,D E, F en G. In veel landen zijn ook de namen Do, Re, Mi, Fa Sol, La en Si in gebruik, die staan voor de letters: C, D, E, F, G, A en B.
Hoe weet je nu welke toets overeenkomt met welke noot? Dat wordt bepaald door de muzieksleutel die vooraan elke notenbalk staat. De G- of vioolsleutel wijst met zijn krul de G aan die net rechts van het midden van de piano zit. Als je eenmaal die G weet, kun je de rest ook uitrekenen.
Historisch gezien bevat een piano 88 toetsen, waarvan 52 wit zijn en 36 zwart. De witte toetsen zijn de standaard noten en de zwarte toetsen zijn de mollen en kruizen.
Bij toetsing wordt onderscheid gemaakt tussen diagnostische toetsing, ook wel formatieve toetsing genoemd, en selectieve toetsing, ook wel aangeduid met summatieve toetsing. De begrippen formatief en summatief verwijzen naar de functie van een toets, niet noodzakelijkerwijs naar de aard ervan.
Keyboard met 88 toetsen:
Een echte piano heeft in totaal 88 toetsen, 52 van deze toetsen zijn wit en 36 toetsen zijn zwart. Een keyboard met 88 toetsen is qua toetsconfiguratie identiek aan het toetsenbord (klavier) van een piano hierdoor wordt een keyboard met 88 toetsen ook wel een digitale piano genoemd.
Op de toetsenborden van tegenwoordig staat meestal rechtsonder op de nummer 5 toets een eurosymbool, deze kun je naar voren toveren met de toetscombinatie Alt Gr + 5. Een Amerikaanse toetsenbord indeling is binnen Nederland het meest populair.
Wat zijn de namen van de pianotoetsen (wit)
De toetsen van een piano liggen op alfabetische volgorde en bestaan uit de letters A, B, C, D, E F, G. Alle witten toetsen van C tot C vormen samen de majeur toonladder C.
De QWERTY indeling wordt internationaal het meeste gebruikt. Ook in Nederland is dit het geval. Je kunt dit type toetsenbord herkennen aan de volgorde van de letters linksbovenin: QWERTY. Naast deze indeling, is er ook nog keuze uit de UK of US lay-out.
Puntering (van puntéren) is een muziekterm die de verlenging van een nootwaarde aangeeft door middel van een puntje achter een noot. Puntering kan ook voorkomen bij rusten. Gepunteerde rusten worden op dezelfde wijze verlengd als noten.
De langste notenduur die in onze tijd in het algemeen gebruikt wordt is de hele noot. Vaak wordt daar een waarde van vier tellen aan toegekend als de teleenheid de kwartnoot is. In vroeger eeuwen hebben nog langere notenwaarden dan de hele noot bestaan. Een oude naam voor de hele noot is de semibrevis.
Waar komt de G-sleutel vandaan? Het teken voor de G-sleutel heeft zich ontwikkeld uit de letter G.De 'buik' van de G omcirkelt de tweede lijn waarop de toon g genoteerd is. In oude handschriften komen verschillende grafische varianten van de G-sleutel voor.
Een 'normale' akoestische piano heeft 88 toetsen. Hiervan zijn er 52 wit en 36 zwart.
Als je B verlaagt noem je het Bes (Bb). Echter beide tonen klinken hetzelfde als ze gespeeld worden op een een piano of gitaar. Dit komt omdat een piano en gitaar gelijkzwevend gestemd zijn. Er is dan geen verschil tussen deze Ais en Bes.
silicium (afgekort Si) Si, de zevende muzieknoot in de toonladder. Système International (SI) (internationaal systeem van eenheden) solfège (in de muziek)
Op een piano met 88 toetsen is dit de C net links van het exacte midden van het klavier. Omdat er 88 toetsen zijn, is dit tussen toets 44 en 45 (rode pijl in figuur). De centrale C (in blauw) is de C die zich het dichtst bij het exacte midden van het klavier bevindt.
De F (ook wel fa genoemd) is een toon die een halve toonafstand hoger ligt dan de E en een hele toonafstand lager dan de G. Als de toon zich in een laag octaaf bevindt, wordt de naam in het Nederlands met een hoofdletter geschreven (F), in een hoger octaaf schrijft men f, al dan niet met toegevoegd teken.
De G (ook wel sol, of so genoemd) is een muzieknoot die een hele toon hoger ligt dan de F en een hele toon lager dan de A. Op een piano-klavier ligt de G bij de drie zwarte toetsen steeds tussen de eerste en de tweede zwarte toets. Bij een zessnarige gitaar is de vierde snaar gestemd in G.
Op AZERTY-toetsenborden, zowel de Franse als Belgische versie, wordt het hekje eveneens met de combinatie Alt Gr-3 getypt. Op sommige toetsenborden voor het cyrillisch alfabet kan het hekje bij de 3 te vinden zijn, bijvoorbeeld op het Servische toetsenbord.
Druk op het toetsenbord de Alt-toets, Ctrl-toets en de 5-toets tegelijkertijd in. Druk op het toetsenbord de toets met de tekst 'AltGr' en de 5-toets tegelijkertijd in. Typ de volgende tekens achter elkaar: (e). Dit werkt niet op alle Windows-computers.
Waarom heeft een piano 88 toetsen
Maar waarom is een bepaald aantal toetsen belangrijk? Het aantal pianotoetsen van 88 is op te delen in 7 octaven. Hierdoor heb je voldoende bereik als pianist en is er extra ruimte voor variatie en dynamiek.
Een keyboard lijkt op het kleine broertje van de elektrische/digitale piano en zit vol met geluiden van allerlei muziekinstrumenten en automatische begeleidingen. Een 'keyboard' is een elektrisch instrument met meestal ongewogen (lichtere) toetsen, verkrijgbaar in meestal 61, 76 of ook 88 toetsen.
Kun je dus piano leren spelen zonder noten te lezen? Ja, dat kan!Met akkoorden! Akkoorden zijn grofweg in te delen in twee soorten, namelijk de mineur en de majeur akkoorden.