Tocht gevaarlijk voor papegaaien? Iets wat we nog vrij regelmatig horen: “Tocht is levensgevaarlijk voor een papegaai.” Niet waar. Ook in de natuurlijke leefomgeving van een papegaai staan er soms flinke briesjes.
Als je vogel dan op de tocht zit is de kans dat hij ziek wordt een stuk groter. Door een langdurige koude luchtstroom wordt de weerstand van de vogel verminderd waardoor virussen en bacteriën een grotere kans hebben. Wil je een veilige plek voor jou vogel, houdt hem dan uit de tocht.
Als het koud is buiten, moet je je papegaai niet meer mee naar buiten nemen. Het is een tropische vogel en die kan niet tegen kou.
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Zet sowieso nooit je papegaai in de volle zon, maar in de schaduw en zorg voor een luchtstroom door middel van een waaier of airco.
Hoewel kromsnavels met gemak kunnen leven in temperaturen tussen de 5 en de 33 graden, hebben zij uiteraard wel een temperatuur waarbij ze zich lekker voelen. Deze temperatuur ligt ongeveer tussen de 17 en de 27 graden.
Vooral licht kunnen ze beter waarnemen omdat ze rondom hun ogen een speciale klier hebben die licht kan interpreteren. Daarnaast hebben vogels een vierkleurig gezichtsvermogen (in plaats van drie kleuren, zoals bij mensen). Dat betekent dat ze ook in staat zijn UV-licht te zien.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Locatie van de kooi
Aangezien een papegaai een prooidier is en altijd 360 graden om zich heen moet kijken of hij gevaar loopt of niet geeft een muur wat rust in dat verhaal. Daarnaast is glas heel verraderlijk, in de zomer geeft het een broei effect en in de winter is het daar een stuk kouder.
Papegaaien eten meestal twee keer per dag; in de ochtend en vlak voordat ze 's avonds gaan slapen. Verschoon dagelijks het voer en drinkwater en geef om de week wat maagkiezel.
In het wild leven papegaaien in zwermen en zijn dus gewend altijd met meerdere vogels bij elkaar te zijn. Het is voor een papegaai dus fijn als het grootste gedeelte van de dag iemand aanwezig is. Aanwezig zijn wil niet zeggen dat je continu aandacht hoeft te geven aan de papegaai.
Dat betekent dat deze vogels een uitdaging nodig hebben. De meeste papegaaien zitten het beste samen met een andere vogel (niet altijd per se een soortgenoot), maar zijn dan minder tam. Veel papegaaien worden om die reden alleen gehouden, met mogelijke gedragsproblemen als gevolg.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben. Maar de interne kachel moet wel blijven branden en daar is voedsel voor nodig.
Besef echter goed dat vogels een veel hogere lichaamstemperatuur hebben dan wij: ongeveer 41ºC. Zij hebben een hele goede isolatie door hun jasje van donsveertjes. Om die in stand te houden, moeten de veren wel droog blijven.
Als er luchtdruk verschillen zijn (veroorzaakt door bijvoorbeeld warmte of vochtigheid), dan zal de lucht zich gaan verplaatsen. In de open lucht heet dit wind, in huis heet dit tocht.
Parkieten houden van licht, maar niet van tocht. Plaats de kooi daarom in een zonnige en lichte kamer, maar niet in het volle zonlicht. En zorg ervoor dat de kooit niet op de toch staat. Zet de kooi dus niet vlakbij een buitendeur.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Wijd uitzetten en uitgezet houden: dit zie je vaak in combinatie met agressie of boosheid. Ook een hard geluid kan vergezeld gaan van het wijd uitzetten van de staart. Bij papegaaien is dit de manier om zich even sterk te laten zien en gelden.
Angst/stress
Stresssignalen: gapen / trillen, bibberen / uitschudden / hijgen / kop schudden / blozen / pinpointen / vleugels strekken / blazen.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Als er geen soortgenoten in de buurt zijn gaan ze met mensen praten. Een papegaai begint vaak met het nadoen van een geluidje. Mensen vinden dit vaak leuk en reageren erop.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Intelligentie. De papegaai heeft een bewezen intelligentie van een kind van 3 tot 5. Een gelukkige papegaai wordt met respect behandeld en op een positieve manier gemanipuleerd.