Als je calamiteitenverlof of kort verzuimverlof wilt opnemen vanwege een sterfgeval, meld dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Je geeft daarbij aan hoe lang je denkt dat het ongeveer gaat duren. Je salaris wordt gewoon doorbetaald. Er geldt geen maximum aantal uren calamiteiten- of kort verzuimverlof per jaar.
Aantal dagen verlof bij overlijden
De dag van het overlijden en een dag voor de begrafenis of crematie. Het verlof bij overlijden in de derde graad is in de meeste gevallen 1 dag, de dag van de begrafenis of crematie. Het verlof bij overlijden in de vierde graad is meestal 1 dag.
Overlijdt een echtgenoot/partner, bloed- of aanverwant in de 1e graad (ouders, kinderen) dan krijg je vier dagen. Voor bloed- of aanverwanten in de 2e graad (grootouders, kleinkinderen) twee dagen, en voor bloed- en aanverwanten in de 3e en 4e graad (ooms en tantes, achterneven en achternichten) één dag.
Bij het overlijden van bloed- en aanverwanten in de 2e graad (zoals grootouder, broer, zus of kleinkind) heeft een medewerker in veel gevallen recht op twee dagen verlof (dag van overlijden en dag van begrafenis of crematie).
Artikel 44:1:1:1 Duur buitengewoon verlof bij overlijden bloed- en aanverwanten. Bij overlijden van echtgenoot of geregistreerd partner, ouders, pleegouders, stiefouders, schoonouders, kinderen, pleegkinderen stief- en aangehuwde kinderen: vier werkdagen.
Vaak ligt de keuze niet bij jezelf, maar bij de nabestaanden en de wensen van je collega. In sommige gevallen wordt er bewust voor gekozen om geen collega's uit te nodigen. Twijfel je of je wel of niet kunt gaan? Dan kun je eventueel contact opnemen met de nabestaanden, via social media bijvoorbeeld.
De eerste 3 dagen zijn op te nemen in de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis. De overige 7 dagen mag de werknemer vrij opnemen binnen het jaar na het overlijden.
Wettelijk verlof
ouderschapsverlof;adoptieverlof of pleegzorgverlof;zorgverlof (kortdurend en langdurend);calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Wat zijn redenen voor bijzonder verlof? Je kunt bijzonder verlof geven bij ondertrouw, een eigen huwelijk, huwelijk van een familielid (1e en 2e graads), overlijden, jubilea, verhuizing, sollicitatie, doktersbezoek en vanwege een toets of examen (bijzonder verlof school).
Eerstegraads familieleden: partner*, ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en zonen. Tweedegraads familieleden: broers en zussen, kleinkinderen, grootouders, schoonzussen en zwagers, stiefbroers- en zussen.
Tweede graad: Broers en zussen, kleinkinderen en grootouders van de partner. Derde graad: Ooms en tantes, neven en nichten (kinderen van broers of zussen), overgrootouders en achterkleinkinderen van de partner.
Dat verlof moet kort zijn en naar redelijkheid berekend worden. De cao werkt dat als volgt uit: Overlijden levenspartner, inwonend kind of pleegkind: 4 dagen verlof. Overlijden ouder, partner van de ouder, ouder van de partner, niet-inwonend kind of pleegkind, broer of zus: 1 dag verlof.
Als er geen familie is, wie regelt dan de uitvaart? Als er geen opdrachtgever is of niemand van de familie opdrachtgever wil zijn, dan moet iemand anders (bv het verpleeghuis, een buurman of -vrouw) de gemeente inschakelen. Er is altijd iemand die de overlijdensmelding bij DELA doet.
Twee dagen omstandigheidsverlof bij het overlijden van:
Let wel, de naaste moet inwonen bij de medewerker om recht te kunnen hebben op klein verlet. een broer, zus, schoonzus, schoonbroer. een grootvader, grootmoeder, kleinkind. een overgrootvader, overgrootmoeder, achterkleinkind.
De regel is even simpel als onbevredigend: er bestaan geen door de overheid opgelegde regels over op welke feestdagen werknemers verplicht vrij horen te zijn. Alle afspraken over op welke feestdagen wel of niet wordt gewerkt, staan in de cao waar je personeel onder valt.
Strikt juridisch moet de medewerker dus zelf instemmen wanneer gevraagd wordt om op een vrije -dus niet ingeroosterde dag- te verschijnen. Dus als je nee zegt, mag je in principe niet ingeroosterd worden. Vrije dagen zijn er namelijk om tot rust te komen.
In de meest gevallen staat in de CAO dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart).
Verlof bij overlijden familielid
Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.
Wanneer gaat de woning in de verkoop? Wanneer een dierbare overlijdt, gaat helaas maar waar direct alles lopen. Het huis moet in de verkoop na overlijden, omdat de verkoop binnen 8 maanden na overlijden moet plaatsvinden.
Degene die het dichts bij de overledene staat, is de eerste van de rij. De aanwezigen kunnen dan in een rij langs de familie lopen en deze kort condoleren. Het is niet de bedoeling dat u uitgebreid herinneringen ophaalt tijdens een condoleance. Er is vaak maar kort tijd voor iedereen om te condoleren.
In veel gevallen nemen mensen bloemen mee, wat eigenlijk altijd goed is. Houd ook rekening met de volgende punten: Als je bloemen meeneemt, leg deze dan altijd naast de kist. De plek op de kist is voor de naaste familie.
De belangrijkste regel als het gaat om hoe je iemand condoleert, is heel simpel: het gaat er niet zozeer om wat je zegt, het gaat erom dát je iets zegt. Wie wil laten weten mee te leven, kan het eigenlijk niet fout doen als het om condoleren gaat. Weet je niet wat te zeggen om te condoleren? Zeg dat dan gewoon.