Tussen 1900 en 1940 werd er al herfstvakantie gehouden. Dit werd destijds aardappelvakantie genoemd. In het najaar kregen de kinderen landbouwverlof van school.Het verlof werd gebruikt om de kinderen aardappelen te laten rapen op het land van hun vader of van een landbouwer in de omgeving.
De herfstvakantie is niet verplicht. De overheid stelt alleen een adviesdatum. De overheid stelt voor de herfstvakantie wel adviesdata vast. De meeste scholen zullen niet van deze adviesdata afwijken.
Zoals je misschien wel gemerkt hebt, heeft niet iedereen tegelijk vakantie in oktober. Vaak zit er één week verschil tussen de vakanties in het noorden en het zuiden van het land, waarbij het midden van het land vaak het ene jaar tegelijk vakantie heeft met noorden en het andere jaar tegelijk met het zuiden.
De herfstvakantie duurt in Nederland 1 week en is jaarlijks in de laatste twee weken van oktober. De drie rayons worden verspreid over deze twee weken. Jaarlijks zijn twee rayons gesloten in de ene week en het andere rayon in de andere week.
Niet iedereen in Nederland heeft tegelijkertijd herfstvakantie. De overheid heeft twee verschillende weken aangewezen waarin de herfstvakantie in 2022 kan vallen. Voor de regio Noord geldt de week van 15 oktober tot en met 23 oktober en voor de regio's Midden en Zuid geldt de week van 22 oktober tot en met 30 oktober.
Bulgarije spant de kroon. Bulgaarse kinderen genieten maar liefst van 102 vakantiedagen per jaar!
Elk Europees land heeft een kerstvakantie en zomervakantie, maar ook de voorjaarsvakantie, paasvakantie en herfstvakantie komen in veel landen voor.
In België kent men vijf schoolvakanties: de krokusvakantie, paasvakantie, zomervakantie, herfstvakantie en kerstvakantie. Met Hemelvaart is men ook standaard twee dagen vrij in België.
In Europa zijn het zuiden van Italië, Spanje, Griekenland en Portugal aangename zonbestemmingen in oktober. Vooral op de Canarische Eilanden geniet je van milde temperaturen, in oktober is de gemiddelde temperatuur daar 24 ℃.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
Er is geen sluitende verklaring te vinden over waarom de zomervakantie zes weken duurt. Vaak wordt Nederlands agrarische achtergrond als reden genoemd. Ouders zouden hun kinderen in vroegere tijden minstens zes weken nodig hebben gehad om te werken op het land.
Naast de schoolvakanties kunnen scholen ook nog extra vrije dagen inplannen. Zo kunnen scholen de meivakantie bijvoorbeeld uitbreiden tot 2 weken. Ook zijn de scholen soms dicht op de vrijdag na Hemelvaartsdag. In de schoolgids kunt u zien op welke dagen de leerlingen vrij zijn.
Zomervakantie: De zomervakantie duurt 10-11 weken, meestal van mei tot augustus of van juni tot half augustus.
In een schooljaar valt de laatste schooldag op 30 juni, de dag voor de zomervakantie. Als 30 juni een zaterdag of een zondag is, dan valt de laatste schooldag op de vrijdag voor die zaterdag of zondag.
Op grond van het bovenstaande wordt in schooljaar 2022 – 2023 in 42 weken onderwijs gegeven, waarvan 9 dagen afvallen voor feestdagen en andere vrije dagen (2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag en de vijf roostervrije dagen uit de cao).
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.
Vakantiedagen voorgezet onderwijs
Zij hebben bij een werkweek van 40 uur 426 uren vakantieverlof. Dat zijn: 160 uur wettelijke vakantie-uren; 266 uur bovenwettelijke vakantie-uren.
In Duitsland worden de vakanties per deelstaat vastgesteld zodat de Duitsers op verschillende momenten vakantie hebben. De vakanties kunnen echter per regio veel verschillen. In dit artikel geven we je daarom een overzicht van alle schoolvakanties van Duitsland in 2021.
In Oost-Europa hebben leerlingen tijdens het schooljaar, het meeste vakantie. In Rusland, Bulgarije, Oekraïne en Roemenië blijft de school dicht tot wel 18 weken per jaar. Ook in Italië krijgen leerlingen 17 weken vakantie, met drie maanden zomervakantie.
De voorjaarsvakantie, ook wel krokusvakantie genoemd, is de schoolvakantie die in het algemeen in de tweede helft van februari valt. De vakantie duurt één week. Met name in het Rooms-Katholieke zuiden wordt deze schoolvakantie ook wel “carnavalsvakantie” genoemd.
Er is geen school op 11 november, paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag en de dag erna, pinkstermaandag.
Met minimaal 25 °C en volop zon. Aan de noordelijke Spaanse Costa's, op de Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca) en diverse Griekse eilanden is er in oktober meer kans op koeler weer en regen. Maar als je één van onderstaande zonzekere bestemmingen kiest, zit je bijna altijd goed!
De paasvakantie, ook wel lentevakantie, is een schoolvakantie in België en Suriname, en voorheen ook in Nederland. In België heeft men twee weken paasvakantie die afhankelijk is van de datum van Pasen. Valt Pasen in maart, dan begint de paasvakantie op paasmaandag.