Coquilles komen in alle oceanen over de hele wereld voor. Ze kunnen echter alleen overleven in zout water. De voor ons bekendste Europese sint-jakobsschelpen
De meeste coquilles komen voor in Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland. Het vangstseizoen van de coquilles is in sommige gebieden beperkt. Daarom worden ze in China en Japan ook wel gekweekt.
Jaarlijks wordt er meer dan 6.500 ton aan sint-jakobsschelpen gevist in de Baai van Saint-Brieuc, bij Erquy, Saint-Quay-Portrieux en Loguivy-de-la-Mer. De schelpen leven op 5 tot 40 m diepte op de zandige zeebodem, waar ze worden opgevist door speciale vissersboten, die coquilliers genoemd worden.
De meeste coquilles komen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland. In Europa is het meeste dat wordt aangevoerd wild. Wereldwijd gezien is zo'n 70% gekweekt. De experts op dit gebied zijn de Chinezen en Japanners.
De spier van de coquille is het lekkerste gedeelte.
Coquilles zijn niet alleen lekker, maar ook heel erg voedzaam. Ze zijn namelijk een goede bron van eiwitten en omega-3 vetzuren die belangrijk zijn voor een gezond hart en hersenfunctie. Bovendien bevatten coquilles veel vitamine B12 en ijzer wat bijdraagt aan een goed functioneren van het lichaam.
Kun je ze rauw eten? Coquilles kun je heel goed rauw eten. Rauw zijn ze zoet en mals. Het is wel heel erg belangrijk dat je de coquilles supervers koopt.
De coquille, ook bekend als Sint Jacobsschelp, is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.
Bewaar de schelpen niet te lang maar eet ze bij voorkeur vers op de dag van aankoop. Ze zijn hooguit twee dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ze warm en koud eten. Gebruik ze als smaakmaker in salades of serveer ze naturel als voorgerecht.
Het korte antwoord is: ja, je kan een sint-jakobsschelp rauw eten.
De coquilles worden gekweekt op open zee in grote hangnetten en kooien die in het water hangen. Ook hiervoor hoeft de zeebodem dus niet omgeploegd te worden en in deze netten en kooien kunnen de sint-jakobsschelpen ongestoord groeien.
De Sint-Jacobsschelp, het witte goud van de Baai van Saint-Brieuc. Erquy is een van de drie belangrijkste vissershavens, uitgedrukt in tonnage, waar jakobsschelpen door boten worden aangevoerd. Bijna 50% van de nationale productie vindt plaats in de baai van Saint-Brieuc, in het noorden van de regio Bretagne.
Even kort grillen of bakken is genoeg. Er zitten ongeveer 7/8 stuks in 250 gram en ongeveer 30 stuks in een kilo.
Coquilles is door zijn aparte smaak en structuur heel goed te combineren met wijn. Eigenlijk drink je coquilles altijd met een witte wijn, zoals een chardonnay of een sauvignon blanc. Rode wijn, Rosé wijn en mousserende wijn passen minder goed bij deze scheldieren.
Jumbo Coquilles Zonder Schelp 210g bestellen? - Diepvries — Jumbo Supermarkten.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Pure rauwe coquilles zijn het lekkerst met een strakke, mineralige witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan Chablis, Albariño, Assyrtiko, Vinho Verde of witte Etna. Pure gebakken of gegrilde coquilles doen het beter met rijkere witte wijnen, omdat ze dan iets karamelliseren.
Invriezen is geen goed idee, want coquilles uit een pot zijn al ingevroren en weer ontdooid, en nogmaals invriezen is dan niet verstandig.
Gebruik coquilles alleen vers. Na het ontdooien kunnen coquilles niet meer ingevroren worden. Coquilles kunnen na bereiding gegeten worden. Controleer eerst of de schelp nog dicht zit.
Bereiding. * Let op: De meest belangrijke stap in dit recept is om te controleren of de coquilles vers zijn. Dit doe je door aan de coquilles te ruiken, verse coquilles hebben een licht-zoete geur. Kijk naar de coquilles en controleer dat ze een lichte creme kleur hebben.
De coquille is de bereiden d.m.v. koken of bakken. Aanbevolen hoeveelheid: 2 ons per persoon.