Vervanger voor zonnebloemolie tijdens het bakken Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die je kunt gebruiken. Vervang zonnebloemolie simpelweg door andere neutrale plantaardige oliën. Zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, raapzaadolie of slaolie. Zo kun je onbezorgd blijven genieten van al je zoete baksels.
Denk aan olijfolie, maïsolie, arachideolie (ook wel pinda-olie), sojaolie, sesamolie, walnootolie en avocado-olie, om een aantal bekende soorten te noemen. Een aantal daarvan kun je probleemloos gebruiken ter vervanging van zonnebloemolie.
Olijfolie kun je goed als vervanger van zonnebloemolie gebruiken. Voor het bakken en braden van bijvoorbeeld vlees of groenten raden we de gewone of Mild Olijfolie aan. Ook bij het bakken van een taart of cake kan olijfolie worden gebruikt, maar dit blijft niet onopgemerkt door de sterkere smaak van olijfolie.
Wat je ook kunt gebruiken om de zonnebloemolie in een broodrecept te vervangen is roomboter. Laat het wel eerst heel zacht worden voordat je het toevoegt. Voor alle vervangers waarmee je kunt bakken geldt dat je hetzelfde gewicht als dat van de zonnebloemolie gebruikt.
De olie die het meest geschikt is om te verhitten is olijfolie (niet de koude persing), zonnebloemolie, druivenpitolie, arachide-olie, koolzaadolie of soja-olie. De olijfolie is daarvan degene met het meeste smaak, dus het minst neutraal.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Zonnebloemolie zorgt voor een lekker smeuïge cake, terwijl boter en kokosolie afkoelen na het bakken en de cake of muffins daardoor steviger maken. Het kan dus wel, maar hou er rekening mee dat je cake of muffins minder zacht en smeuïg zullen uitpakken (met name bij het gebruik van kokosolie).
Oliën. Zoals de naam al zegt wordt olijfolie geperst uit olijven en zonnebloemolie uit zonnebloempitten. Beide zijn vloeibare vetten, wat betekent dat ze veel onverzadigd vet bevatten. Laat je niet afschikken door het woord 'vet', wat onverzadigd vet is juist goed!
Zonnebloemolie wordt gemaakt door de zaden van de Helianthus annuus plant (zonnebloem) te persen. Deze zaden worden koud geperst met een hydraulische draaipers, of expeller. Een zonnebloempit bevat 39% – 49% olie. Eén persing door de draaipers levert koudgeperste zonnebloemolie op.
Bakken in zonnebloemolie
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie verhitten aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Om brood te maken kan je zowel pure als extra vierge olijfolie gebruiken. Olijfolie zorgt voor een zacht en vochtig deeg dat goed rijst en lang houdbaar is. Extra vierge olijfolie geeft een karakteristieke smaak aan het brood.
Olie is vaak een neutralere smaakmaker, eentje die je niet zo snel zult terugproeven in gerechtjes. Maar, (olijf)olie zorgt er dan wel weer voor dat je cake een langer zacht en smeuïg is, ten opzichte van een cake gebakken met boter. En dát wil je in je plakkie.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden.
Bovendien zijn tot 4% van de vetzuren giftige transvetten. Arachideolie is dus relatief ook gezonder om mee te frituren dan zonnebloemolie. Benieuwd naar de recepten van Maroeska Metz?
Is olijfolie geschikt om mee te wokken? Olijfolie is geschikt om mee te wokken, maar het relatief lage rookpunt maakt het vooral geschikt om bij lagere temperaturen te bakken.
Zonnebloemolie wordt meestal geraffineerd. De olie is lichtgeel van kleur en neutraal van smaak. Je kunt zonnebloemolie gebruiken om in te bakken, te braden en te frituren, in dressings voor salades en in sauzen.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
In je oven wordt het al snel gloeiend heet. Daarom koos is voor jou arachideolie. Deze olie heeft een hoog rookpunt, de temperatuur waarop olie begint te walmen en er schadelijke stoffen vrijkomen. Je kunt hem dus veilig verhitten!
Plantaardige olie
Het heeft een neutrale smaak en zorgt voor een cake die lang zacht en smeuïg blijft. Langer zelfs, dan een cake die wordt gebakken met boter. Door de neutrale smaak is olie heel geschikt voor cakes die van zichzelf al veel smaak bevatten, denk aan een carrot cake bijvoorbeeld.
Hoeveelheid: 100 ml olie voor 100 g boter
Boter laat zich door veel plantaardige olies vervangen. Olijfolie is ideaal voor het bakken in de pan en om pasta op smaak te brengen. Kokosolie of zonnebloemolie zijn heel geschikt voor fijn gebak.
Pas op met het verhitten van olie
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Olijfolie. Olijfolie is een plantaardige olie die wordt geperst uit olijven. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en die zijn goed voor onze gezondheid. Daarnaast kan het goed tegen hoge temperaturen .