Egypte is erg afhankelijk van de Nijl. De 6700 kilometer lange rivier - de langste rivier ter wereld - voorziet in zo'n 515 procent van de nationale waterbehoefte. Andere water- bronnen zijn een aantal aquifers, het grond- water in de woestijn, regen in het noordelijk deel van het land en ontzilt zeewatet.
Leidingwater in Egypte is officieel veilig om te drinken. Leidingwater drinken wordt afgeraden omdat er veel chloor aan het water wordt toegevoegd om het drinkbaar te maken.
De Nijl is de levensader van Egypte. Eén nachtelijke blik op het Noordoostelijke Afrikaanse land zegt voldoende: al het stadslicht is te vinden rondom de mythologische rivier. Ongeveer 95 procent van de Egyptische bevolking woont aan de Nijl. Het land is er voor de landbouw en het drinkwater volledig afhankelijk van.
Het overstromen van de Nijl
De Nijl is een samenvloeiing van de Blauwe Nijl, die in Ethiopië ontspringt, en de Witte Nijl. De Witte Nijl heeft een basisdebiet. Dit debiet wordt groter door de neerslag (afkomstig van het regenseizoen) die in Oeganda valt, waar de Witte Nijl doorheen stroomt.
De Nijl: een belangrijke rivier
De oogsten waren overvloedig. Langzaam maar zeker veranderde het Nijldal in een welvarend gebied met bewoners die uiteenlopend werk deden: akkerbouwers, veehouders, handelaren, ambtenaren, priesters en kunstenaars. Zo werd de basis gelegd voor de oud-Egyptische beschaving.
Egypte is altijd een landbouwstaat geweest en ook vandaag de dag is landbouw een belangrijke bron van inkomsten. Ongeveer een derde van de werkende bevolking is werkzaam in deze sector. Graan, suikerriet, rijst, katoen en maïs zijn de belangrijkste landbouwproducten. Het belangrijkste exportproduct is katoen.
Egypte is een heel betaalbaar land voor de zelfstandige reiziger of backpacker. De entreekosten voor verschillende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de graven in de “Valley of the Kings” zijn over het algemeen wel redelijk hoog.
De warmte en de prachtige omgeving zullen u misschien proberen te verleiden om een duik in het water te nemen. Probeer toch aan wal of op de boot te blijven, want door te zwemmen in de Nijl kunt u bilharzia oplopen, dat is een vervelende wormziekte. 'Wie van de Nijl drinkt, zal terugkeren naar Egypte'.
Het oude Egypte was een beschaving die rond 3300 v. Chr. is ontstaan langs de Nijl. Deze beschaving ging pas ten onder in 332 v. Chr., na de verovering van Egypte door Alexander de Grote.
De Egyptische kalender is een kalender die opgesteld en gebruikt werd in het Oude Egypte. De kalender telde drie seizoenen, opgedeeld in vier maanden van elk 30 dagen, die weer in drie decaden onderverdeeld wordt. Aan deze 360 dagen werden nog vijf dagen toegevoegd, zodat het kalenderjaar in totaal 365 dagen bedroeg.
In totaal zijn er 80 piramides in Egypte gevonden. Vlakbij Caïro, de hoofdstad van Egypte, ligt het plateau van Gizeh. Hier staan in totaal elf piramides aan de westoever van de Nijl. De drie grootste zijn de piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos.
De Nijl is de enige rivier in Egypte die gedurende het hele jaar stroomt. In Egypte heeft de Nijl geen zijrivieren die het hele jaar water aanvoeren. Wel heeft de Nijl in Egypte een aantal zijtakken in de vorm van, gewoonlijk droge, wadi's, die de Arabische Woestijn doorsnijden.
Pas op, want bij te grote temperatuurverschillen tussen je lichaam en wat je eet of drinkt ontstaan buikkrampen. Je kunt hier zelfs diarree van krijgen. Word niet ziek in Egypte door het nuttigen van ijskoude gerechten en dranken te vermijden wanneer je het warm hebt.
Wat u beslist moet weten als u naar Egypte gaat, is dat het ten strengste verboden is om militaire objecten te fotograferen. Wat hier allemaal onder valt, is vaag, maar u moet denken aan kazernes, politiebureaus, grensposten, ambassades etc. Doe dit niet, u kunt hiervoor worden gearresteerd.
Cleopatra VII Philopator: de laatste Farao.
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste. Hij zou 90 jaar zijn geworden.
Nijlpaarden, olifanten en krokodillen
Er leven meer dan 450 soorten, waaronder de zeldzame shoebill stork. Olifanten hebben veel water nodig. Op hete dagen kunnen ze meer dan 200 liter Nijlwater drinken.
Victoriabaars, of nijlbaars (Lates niloticus) behoort tot de familie van de reuzenbaarzen. Deze zoetwatervis kwam oorspronkelijk vooral voor in de Nijl – vandaar de naam – maar is vandaag de dag te vinden in alle zoetwatermeren en rivieren in tropisch Afrika.
Egypte is het land van een prachtige onderwaterwereld, immense piramides en bijzondere schatten. Alhoewel de bekende badplaats Hurghada ongeveer 3.700 kilometer van ons vandaan ligt, bedraagt de gemiddelde vliegtijd ongeveer maar 4,5 uur naar Egypte vanaf Amsterdam.
In Egypte kun je in principe alleen betalen met de Egyptische pond (LE, £ of EGP). Soms kun je souvenirs in euro's betalen, maar verder zijn alle betalingen in Egyptische ponden.
Doordat het geven van fooi normaal is, liggen de salarissen in Egypte relatief laag. Het is normaal een fooi te geven van ongeveer 10%.
De Egyptische arbeiders eisen nu meteen een minimumloon van 1200 pond (148 euro) per maand. Onlangs keurde Egypte voor het eerst een minimumloon voor de private sector goed. Het bedraagt 700 pond (87 euro) per maand, evenveel als het minimumloon voor ambtenaren dat in juli werd vastgelegd.