PUR is in principe brandwerend, alhoewel het wel kan branden. PUR is bestand tegen temperaturen van meer dan 100°C. Dit zorgt ervoor dat je gespoten PUR absoluut veilig kan toepassen als woningisolatie.
Purschuim is ideaal te gebruiken voor het afdichten, vullen van aansluitingen, voegen, naden en kieren, monteren, dempen en natuurlijk isoleren. Brandwerend purschuim heeft nog een extra voordeel - het brandwerende effect.
Steenwol heeft de hoogst haalbare brandklasse, namelijk A1,s0,d0. Steenwol wordt dus als onbrandbaar beschouwd. Daarnaast draag steenwol niet bij aan een brand. Omdat steenwol niet ontvlambaar is, is het ook brandwerend te noemen.
PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C. Tijdens het verwerken kan het schuim echter kortstondig aan hogere temperaturen weerstaan - voorbeeld bij het vlamlassen op Eurothane BI-4.
Brandbaarheid: PUR is brandbaar en kan in geval van brand giftige rookgassen produceren. Uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS): tijdens de uitharding kunnen bepaalde typen PUR schadelijke VOS uitstoten. Goede ventilatie tijdens de installatie is belangrijk.
Hoewel PIR en PUR veel dezelfde kenmerken hebben, wordt PIR als een verbeterde versie van PUR gezien door de hogere isolatiewaarde, de brandveiligheid en de drukvastheid. In de praktijk blijkt dat PUR voornamelijk nog gebruikt wordt voor sandwichpanelen en als pur-schuim om naden te dichten tussen PIR platen.
Een calcium silicaat plaat is zeer geschikt hittebestendig materiaal om te gebruiken als isolatiemateriaal. De toepassing waarvoor de calcium silicaat plaat het meest gebruikt wordt is als isolatielaag in een oven. Een calcium silicaat plaat is meestal bestand tegen temperaturen tot zo'n 1000° C.
Het is een sterk en compact materiaal dat drukvast en makkelijk beloopbaar is. Bovendien krimpen PIR platen niet, in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen. Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR.
Purschuim heeft Brandklasse E nodig om daarmee juist de brandwerendheid te kunnen realiseren conform de EN13501-2 (zie uitleg hieronder). Het purschuim zal dus nog een test moeten ondergaan, zie punt 2.
Conclusie. Voor de consumenten adviseren wij altijd om voor een steenwol geïsoleerde kachelpijp te kiezen. Deze geïsoleerde rookkanalen kunt u in verscheidene diameters op onze site bekijken. Wenst u meer informatie te ontvangen?
ROCKWOOL rotswol is buitengewoon brandveilig. Gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt, verdraagt het extreem hoge temperaturen – tot ver boven de 1.000 °C – en het brandt niet. ROCKWOOL rotswol beperkt branduitbreiding, veroorzaakt nauwelijks of geen rook en veroorzaakt geen toxische gassen.
Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht dat iedere werknemer die met PUR werkt, hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd. Wat betekent dit voor jou? In PUR-schuim zitten diisocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere astma kunnen veroorzaken.
Ja, dat kan. Bijvoorbeeld luchtwegklachten, eczeem en netelroos. Maar dat komt niet vaak voor. De kans op gezondheidsklachten is klein als het purschuim op de juiste manier is aangebracht.
Zolang je niet aanwezig bent in de woning tijdens het spuiten van het PUR-schuim, is er geen probleem. Gemiddeld mag je zo'n 2 uren niet in je woning aanwezig zijn. De Nederlandse Gezondheidsraad bevestigde in september 2021 dat het onwaarschijnlijk is dat bewoners nadelige gezondheidseffecten ondervinden.
PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan glaswol, waardoor u met PIR dunner kunt isoleren. Vaak wordt in beperkte ruimtes daarom gekozen voor PIR isolatie. PIR is wel duurder dan glaswol, maar hier krijgt u een betere isolatiewaarde voor terug.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt.
PIR platen met een aluminium cachering is vooral van belang bij de isolatie van bijvoorbeeld platte daken, omdat daar vaak nog een bitumen dakbedekking overheen komt. Wanneer het dak dan gebrand wordt, beschermd de aluminium laag tegen smelten of branden van het isolatiemateriaal.
PIR is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR een hoge brandveiligheid heeft en vaak het label 'brandwerend' meekrijgt. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal.
Calciumsilicaat platen kopen – voor isolatie industriële ovens of hobby-ovens zijn calciumsilicaat platen de perfecte optie als hittebestendige isolatie. Ook geschikt voor pizzaovens, houtkachels of achter vuurvaste stenen in een haard.
Het keramische materiaal hafniumcarbide is het meest hittebestendige materiaal ter wereld. Pas bij 3958 °C smelt het. Dat blijkt uit experimenten onder leiding van Britse onderzoekers, waarbij het materiaal met een laser wordt verhit.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is. De vochtbestendigheid van PIR platen is ook één van de redenen waarom PIR veelvuldig gebruikt wordt bij het isoleren van (platte) daken en vochtige spouwmuren.