Een verlaagde CRP waarde in bloed onder de 1 mg/l is gunstig omdat dit wijst op weinig ontstekingen in het lichaam waardoor er minder risico bestaat op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Bij een verhoogde waarde van meer dan 3 mg/l is bestaat er een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
De uitslag geeft aan hoeveel CRP er in uw bloed aanwezig is. Normaal is deze waarde kleiner dan 10. Een verhoging wijst op een ontsteking in uw lichaam. Als er een verdenking bestaat op een longontsteking dan wordt er bij waarden van 100 of groter meestal overgegaan tot het voorschrijven van een antibioticum.
Een verhoogde CRP waarde brengt de aanwezigheid van een ontsteking in beeld. Oorzaak van de ontsteking kan bijvoorbeeld een hart- en vaatziekte, brandwonden, acute infectie, reumatoïde artritis , bacteriële infecties of blindedarmontsteking.
De lever maakt als reactie op een ontsteking het eiwit CRP (afkorting voor 'C-reactief proteïne') aan, wat vervolgens in de bloedbaan terechtkomt. Afname van een buisje bloed uit de arm is voldoende voor een betrouwbare test. Een verhoogde waarde van meer dan 10 mg/l wijst op een acute infectie.
Het gehalte CRP geeft een aanwijzing over de aanwezigheid van een ontstekingsproces of infectie in het lichaam. De CRP test is een algemene bepaling, deze test toont niet specifiek een ziekte of aandoening aan.
Een CEA-waarde hoger dan 5 kán een aanwijzing zijn voor kanker. CEA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde CEA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een darm- of leverontsteking.
De CRP-waarden is vaak het hoogst (> 100 mg/L) bij bacteriële infecties, pancreatitis, appendicitis, trauma, kanker en reuma. Matig verhoogde CRP-waarden (< 100 mg/L) passen meer bij virale infecties, tuberculose en chronische ontstekingen.
Een CRP-bepaling kan hierbij helpen bij volwassen patiënten wanneer zij geen ernstige ziekteverschijnselen hebben. Bij een CRP boven de 100 betreft het waarschijnlijk ee n pneumonie en kan de huisarts antibiotica voorschrijven. Bij een CRP-waarde tussen de 20 en 100 hangt het af van de overige symptomen van de patiënt.
Bij gezonde mensen (zonder ontstekingen) is de CRP-waarde in het bloed meestal lager dan 5 mg/l. Bij bacteriele infecties zal in het algemeen de CRP concentratie in het bloed sterk toenemen terwijl er tijdens een virale infectie slechts een kleine tot geringe toename in concentratie gevonden wordt.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Een acute ontsteking is de reactie van het lichaam op schadelijke stimuli – het maakt het genezingsproces van beschadigde weefsels mogelijk en verdwijnt dan. Chronische ontstekingen zijn volhouders en houden zichzelf in stand.
Hs-CRP test
Zelfs een hele kleine hoeveelheid crp kan met deze test gemeten worden, waardoor aangetoond kan worden of er sprake is van een langdurige ontstekingswaarden in het bloed. Voor deze test hoef je niet langs de huisarts of prikpost; je kunt de bloedtest thuis afnemen door middel van een vingerprik.
Voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het verlagen van de CRP waarden zijn voeding rijk aan antioxidanten, zoals in fel gekleurd groente en fruit of omega 3 rijke voeding waaronder vette vis zoals zalm, haring en makreel.
Oorzaken van hoog CRP
Hoog CRP kan worden veroorzaakt door een infectie, letsel of chronische ziekten zoals reumatoïde artritis. Verhoogd hs-CRP kan worden veroorzaakt door leefstijlfactoren zoals ouder worden, roken, obesitas, diabetes, zwangerschap of slapeloosheid (Cleveland Clinic, 2022).
CRP point-of-care testen en antibiotica voorschrijven op de huisartsenpost, 2016. Antibiotica werken alleen bij bacteriële infecties en niet bij virale infecties. Bij een bacteriële infectie is de CRP-waarde in het bloed verhoogd.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bloed, pus of slijm in de ontlasting. Koorts. Hoofdpijn. Uitputting en soms uitdroging.
Lage niveaus van HS-CRP zijn goed voor je hart, terwijl hoge niveaus kunnen wijzen op een verhoogd risico. De waarde is goed als deze onder de 1,5 ligt. Tussen de 1.5 en 3 heb je al een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Resultaten en bespreking: 1. CRP-bepaling heeft diagnostische waarde bij urineweginfecties. Een cutoff van 40 mg/L wordt weerhouden voor de waarschijnlijkheidsdiagnose van pyelonephritis en nood aan antibiotica.
CRP is een acute-fase eiwit dat binnen 6-8 uur na infectie verhoogd is. De halfwaardetijd van CRP is kort (9-12 uur) waardoor het snel reageert op veranderingen.
Ultra-sensitief CRP wordt aangevraagd bij gezonde personen om te voorspellen of er sprake is van een verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en/of vaatziekte. De test wordt tevens aangevraagd bij patiënten die een hartaanval hebben doorgemaakt om de ernst in te kunnen schatten.
Door longontsteking kunt u pijn aan de borstkas/schoudersen (hoge) koorts hebben. Om de pijn en koorts tegen te gaan, schrijft de arts pijnstilling voor, zoals paracetamol. Geef pijnklachten wel altijd door aan de verpleegkundige. Pijn kan ook een andere oorzaak hebben.
Bij patiënten met COVID-19 correleert C-reactief proteïne (CRP) bij opname met de ernst van de ziekte, zo schrijven onderzoekers van Wuhan University in Clinical Infectious Diseases. Daarnaast blijkt het een goede voorspeller van de uitkomst.
CRP stijgt en daalt snel na een ontsteking, terwijl de BSE trager reageert. De BSE kan beïnvloed worden door fysiologische factoren, de CRP in mindere mate. In 4 van de 10 publicaties wordt de CRP genoemd als accuraatste bepaling bij vermoeden van infecties en/of inflammatoire ziekten.
Kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, is niet mogelijk. Als je arts een bepaalde kanker bij jou vermoedt, kan hij soms wel proberen om die op te sporen in je bloed maar meestal volstaat een bloedonderzoek niet.