eerst uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner; de naam van uw partner in plaats van uw eigen naam.
Volgens de etiquette vermeld je eerst haar naam en daarna zijn naam. Na de bruiloft vermeld je op officiele documenten altijd eerst zijn naam en daarna haar naam.
Gebruik van elkaars achternaam
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik van de achternaam van uw partner. U kunt die naam (laten) registreren bij uw gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).
Namen op trouwkaarten
Na de bruiloft wordt op alle officiële communicatie de naam van de man eerst genoemd. Dit is een etiquette waar je je aan kunt houden, maar natuurlijk niet verplicht is. Kies de volgorde die jullie fijn vinden. Doopnamen mogen ook vermeld worden op de trouwkaart, maar dit is niet verplicht.
De officiële regel luidt namelijk: zolang je nog niet getrouwd bent, neemt de man zijn positie nog niet in als hoofd van het gezin. Dit betekent dus dat de vrouw op de eerste plaats komt volgens het ladies first-principe en je haar naam dus als eerst vermeldt op de trouwkaart.
In de naam van een persoon komt de voornaam eerst, dan de achternaam of familienaam. Alleen bij namen die gealfabetiseerd staan of alfabetisch gerangschikt moeten worden, is het nuttig om de achternaam of familienaam vooraf te laten gaan.
Namen van het bruidspaar
Vermeld op de trouwkaart zowel jullie voor- als achternamen. Volgens de etiquette is het gebruikelijk om eerst de naam van de bruid te vermelden, gevolgd door de naam van de bruidegom.
Vermelding 'naam voor het huwelijk' en 'naam na het huwelijk' in het trouwboekje is hetzelfde. U heeft wellicht bij de melding opgegeven welke naam u wilt gaan dragen na het huwelijk en nu staat er bij 'geslachtsnaam na het huwelijk' weer uw oorspronkelijke naam vermeld.
Als je de naam van je man overneemt, brengt dit gemak met zich mee voor jou en jullie eventuele toekomstige kinderen. Dat is tevens één van de populairste redenen voor een naamsverandering: de kinderen. Dat voorkomt verwarrende situaties op scholen, in ziekenhuizen en wanneer je op reis gaat.
eerst uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner; de naam van uw partner in plaats van uw eigen naam.
Het antwoord. Na de scheiding kun je beide achternamen blijven gebruiken, daar is volgens de wet geen toestemming van elkaar voor nodig.
Als u uit elkaar gaat. Uw identiteitsbewijs blijft geldig als u uit elkaar gaat. Ook als het huwelijk of geregistreerd partnerschap voorbij is, mag u de achternaam van uw ex-partner nog op uw identiteitsbewijs laten vermelden. Dit geldt totdat u een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat.
Achternaam partner in paspoort of ID-kaart
U kunt de achternaam van uw partner laten bijschrijven in uw paspoort of ID-kaart. Dit kan alleen als u getrouwd of geregistreerd partner bent. Dit is ook mogelijk als uw partner is overleden of als u bent gescheiden.
Dit is je eerste voornaam zoals deze in je paspoort of op je identiteitsbewijs staat. Dus NIET je roepnaam. Tweede en/of doopnamen laat je achterwege. Dit is je volledige achternaam met spaties.
Als je gaat trouwen, kun je kiezen of je de (volledige) achternaam van je partner overneemt. Dat gebeurt niet helemaal automatisch nadat jullie huwelijk is gesloten.
U moet het voornemen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten bij de gemeente melden. Dit moet minimaal 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap. Bij de meeste gemeenten kan dit online. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.
Vermelding in trouwboekje
En nu staat er bij 'geslachtsnaam na het huwelijk' weer uw oorspronkelijke naam vermeld. Volgens de wetgeving van Nederland wijzigt uw geslachtsnaam door het huwelijk niet. U heeft wel het recht om de naam van uw partner te gebruiken door middel van het naamgebruik.
Als fiscaal partners doe je samen aangifte en mag je inkomsten en aftrekposten verdelen, zoals onder meer aftrekposten van het huis, uitgaven voor specifieke zorgkosten of giften. Je bent elkaars fiscale partner vanaf het moment dat je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Bij de gemeente kunt u informeren aan welke instanties de wijziging automatisch wordt doorgegeven. U moet zelf zorgen voor de wijziging van onder meer uw paspoort, rijbewijs, bankrekening en uw verzekeringen. Op grond van de Paspoortwet is uw paspoort op het moment dat uw naam gewijzigd is niet meer geldig.
Staat er in je paspoort achter je naam e/v en de achternaam van je echtgenoot, dan vul je je originele achternaam in (ookwel meisjesnaam). Dit staat namelijk altijd goed op je paspoort. Heb je in je paspoort alleen de achternaam van je partner staan, dan vul je deze in op je ticket.
Wat kost een achternaamswijziging? Er zijn verschillende tarieven voor naamswijziging, afhankelijk van uw specifieke verzoek. Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-.Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-.
Hou de juiste volgorde aan in de adresregels; Naam. Straatnaam en huisnummer / postbus en postbusnummer / antwoordnummer. Postcode en plaatsnaam*
Trouwkaarten verstuur je zo'n 6 tot 8 weken voor de bruiloft. Zo heeft iedereen voldoende tijd om te kijken of ze op jullie trouwdag aanwezig kunnen zijn en kunnen ze een plekje in hun agenda reserveren. Trouw je in de zomervakantie, stuur je kaarten dan uiterlijk 8 weken van tevoren.
Wettelijke vereisten: In ondertrouw gaan zorgt ervoor dat de gemeente je huwelijk officieel erkent. De ambtenaar van de burgerlijke stand controleert of jij en je partner aan alle wettelijke eisen voldoen, zoals het niet al getrouwd zijn of geen directe familie van elkaar zijn.