Alles bij elkaar opgeteld houden 3,8 miljoen huishoudens in Nederland ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren. Honden en katten nemen het voortouw: 23,4% van de huishoudens heeft een kat; 17,8% heeft een hond.Aquariumvissen staan met 7,2% nog altijd in de top 3 van meest gehouden dieren.
1. Muizen. De muis is wereldwijd het meest gebruikte proefdier. In Nederland worden er jaarlijks ruim 150.000 dierproeven gedaan op muizen: dit zijn 33% van alle dierproeven.
Jazeker. Endemische dieren in Nederland zijn enkel de grote vuurvlinder en een ondersoort van de Noordse woelmuis. De enige Nederlandse endemische plant is de cannabisativa hollandica. Jk, alle planten in Nederland komen ook elders voor.
10 triljard exemplaren. Dat er zo veel rondwormen zijn, komt in de eerste plaats doordat ze in elk milieu voorkomen, inclusief de zee. Volgens sommige onderzoeken vormen rondwormen zo'n 80 procent van alle dieren op aarde.
Biologie
De blauwe vinvis komt voor in alle wereldzeeën. Het is een soort die leeft op open zee.
En het domste dier ter wereld: de kakapo
Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
Met meer dan tienduizend stemmen verschil won de blobvis de titel. De blobvis leeft voor de kust van Australië op dieptes tussen 600 en 1.200 meter. Tijdens een benefietavond van het genootschap werd er aandacht gevraagd voor 'esthetisch uitgedaagde' bedreigde diersoorten.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild.
Vraag je je soms af waarom een luiaard zo traag is? Duik dan in dit boek vol weetjes over de traagste, de vreemdste en gewoonweg de meest nutteloze dieren op aarde!
Op 24 juni vonden Galapagos-natuurbeschermers het lijk van George de reuzenschildpad, in de Guinness World Records-tabellen beter bekend als het zeldzaamste dier ter wereld.
Voordat Nederland zich als één natie verenigde en de leeuw als nationaal symbool aan nam gold de leeuw al als belangrijk regionaal symbool van kracht. Ondanks dat de leeuw hier nooit leefde is het een veel voorkomend patroon in de Nederlandse en Noord-Europese heraldiek.
Er lopen nog maar 100 tot 150 eikelmuizen rond in Zuid-Limburg en dat maakt het beestje tot het meest bedreigde knaagdier van Nederland. De eikelmuis in Nederland is zelfs nog meer bedreigd dan de reuzenpanda in China. "Bijna niemand kent het beestje."
De Hollandse leeuw is als nationaal symbool prominent aanwezig in Nederland. Of het nu ons Rijkswapen of het tenue van ons nationale voetbalelftal is, dit onverschrokken roofdier prijkt er prominent op. Toch is de keuze voor de leeuw als symbool op zijn minst opmerkelijk.
Het sterkste dier ter wereld in verhouding tot zijn lichaamslengte is de blinde hoornmijt. Dit minuscule wezentje kan namelijk 1200 keer zijn eigen gewicht dragen.
1141 keer zijn eigen lichaamsgewicht kan het sterkste dier ter wereld, de mestkever Onthophagus taurus, voortslepen.
In de natuur is de teek voedsel voor andere dieren en is het een belangrijk onderdeel van de voedselketen. Voor sommige vogelsoorten zijn het zelfs een delicatesse, zoals bijvoorbeeld voor kraaien, spreeuwen én eksters.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
De Nederlandse leeuw danken we aan Willem van Oranje, afkomstig uit het Duitse graafschap Nassau. Dat graafschap had al vanaf de twaalfde eeuw een leeuw in het wapen staan, net als trouwens heel wat andere regio's.
De vondst van twee leeuwenbotten in 2021 bevestigt dat ze hier ooit echt hebben geleefd. Bijna vijftien jaar lang. Het gaat om de oudste resten van leeuwen die in Nederland zijn opgegraven. De botten zijn in 2021 al gevonden, maar de gemeente Den Haag heeft de vondst nu pas bekendgemaakt.
Vleeseter. Leeuwen zijn echte vleeseters. Ze eten andere dieren zoals zebra's en buffels, maar ook zwijnen en herten. De leeuwin jaagt.