Brandstoffen. Het mag algemeen bekend zijn dat bijna alle aardolieproducten lakken op acrylbasis kunnen oplossen. Probeer bij het tanken niet te morsen en maak het schoon zodra het wel gebeurt.
Aceton kan heel goed op autolak, in het verleden wel de lijmresten van de typeaanduiding ermee verwijderd. Daarna wel even wassen om de 'resten' aceton te verwijderen.
Brandstoffen, zoals benzine, motorolie, remvloeistof en diesel, kunnen schade aan de lak veroorzaken. Wanneer de lak van uw auto in aanraking komt met brandstoffen, dan kan de lak los gaan laten. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u een beetje brandstof op de lak van uw auto morst.
Voordat u aan de slag gaat met de lakstift is het belangrijk om eerst de te behandelen plek vetvrij te maken. Als dat geregeld is kunt u de kras of plek voorzichtig met de autolak stift bijtippen. Doop een paar van de haartjes van de kwast (die natuurlijk al in de lakstift zit) en tip de lakbeschadiging aan.
Veel voorkomende oorzaken hiervan zijn bijvoorbeel zand, steentjes, strooizout of zelfs vogelpoep. Zo is het belangrijk om uw auto goed schoon te houden, maar de auto wel eerst af te spoelen zodat het meeste vuil van de laklaag verdwijnt. Gebruik liever geen spons, maar een microvezeldoek.
Kras op auto verzekering
Als u een Allrisk autoverzekering heeft, wordt lakschade wel vergoed. Als de dader van de lakschade bekend is, verhaalt de verzekeraar de schade zelf op de tegenpartij. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Als de dader onbekend is, keert de verzekeraar ook gewoon een vergoeding uit.
Lakschade is niet mooi maar dat is niet het grootste probleem. De waarde kan namelijk sterk dalen als het gaat roesten. Wanneer de auto schade aan de autolak heeft, is het daarom belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten herstellen om doorroesten te voorkomen.
Heel simpel! Maak de kras nat met je vinger door middel van speeksel of water. Als de kras verdwijnt wanneer hij nat is dan kun je bijna altijd de kras volledig wegpoetsen met een polijstmiddel.
Een lakstift is niet, zoals sommige mensen denken, een stift, maar een flesje autolak met een klein kwastje erin. Vergelijk het maar met een nagellakflesje. Met deze lak kun je kleine beschadigingen, zoals bijvoorbeeld putjes door steenslag, goed herstellen.
Een kras in de lak van een auto gaat niet weg als je die behandelt met tandpasta of WD40. Daarvoor waarschuwt Focwa. De brancheorganisatie Focwa reageert op het eerder deze week verschenen artikel 'Met deze huis- tuin- en keukenmiddeltjes verwijder je snel krassen in autolak' in het Algemeen Dagblad.
Er is dan altijd kans dat er iets op de lak van je auto terecht komt. Je ziet dan kleine, hardnekkige zwarte puntjes op je autolak. Gebruik bij het verwijderen van teervlekken geen bijtende huismiddelen zoals wasbenzine, thinner of terpentine. Ook polijstmiddelen zijn geen goed idee.
De auto voltanken bij 30 graden of hoger
In de zon kan er dan brandstof door de tankopening of de brandstofontluchting lekken. Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de lak van uw auto. Het advies om dit voorkomen, is simpel: stop direct met tanken als het tankpistool afslaat.
Lukt het niet met water en zeep, gebruik dan geen agressieve middelen zoals terpentine. Dat kan de lak aantasten. Gebruik een middel dat ervoor is gemaakt, zoals harsverwijderaar van bijvoorbeeld Valma of Sonax. Dat werk goed en is niet schadelijk voor de lak.
Oude waslaag verwijderen:
Door een flinke scheut onvetter in een emmer water te gooien en hiermee de auto te wassen kunt u eenvoudig de oude waslaag verwijderen. Met deze methode zult u merken dat zelfs zwarte strepen en aangekoekt vuil gemakkelijk kunnen worden verwijderd.
Gebruik een haardroger om lijm op te warmen. Gebruik een stickerverwijderaar voor de carrosserie. Werk met een caramelschijf om de autolak niet te beschadigen. Schakel de hulp van een professional in.
Om een diepe kras goed aan te kunnen pakken heb je diverse middelen nodig; diverse soorten schuurpapier om de ondergrond klaar te maken voor behandeling, een ontvetter en microvezeldoek, een primer of filler, een spuitbus of lakstift met de juiste kleur autolak en eventueel een blanke lak.
Wanneer de blanke lak niet voldoende hecht aan de ondergrond kan er vuil en vocht tussen de lagen komen te zitten. Dit drukt vervolgens de lagen nog meer uit elkaar. Een onschuldig takje dat tijdens het autorijden hier tegenaan botst kan genoeg zijn om de losse laag af te laten breken of los te trekken.
De oplossing is in de meeste gevallen redelijk eenvoudig. Polijsten met een fijne korrel is genoeg om de lak weer in de originele kleur te herstellen en de glans te verbeteren. Zeer sterk verkleurde auto's zijn vaker langer blootgesteld aan UV-verkleuring.
Let op, je kunt hiervoor het beste witte tandpasta gebruiken, het liefst waar zuiveringszout in zit. Gebruik in ieder geval geen geltandpasta. Stap 4: Leg het doekje met de klodder tandpasta op de kras en wrijf 30 seconden lang met cirkelbewegingen over de plek. Stap 5: Bekijk het resultaat.
Onze tips: Tandpasta: Een wondermiddel om oppervlakkige krassen te herstellen. een klein beetje tandpasta op een doekje doen en licht op de kras inpoetsen. Poets het daarna met een schone doek uit en herhaal indien nodig nog een keer. Voer de druk voorzichtig op.
Voor een zeer kleine schade die gemakkelijk te herstellen is, moet u denken aan een vanaf prijs van ongeveer €30,- euro en voor grotere schades zal dit uiteraard meer zijn. U doet er verstandig aan om bij verschillende schadeherstellers een offerte aan te vragen, zodat u prijzen kunt vergelijken.
Om een diepe kras in de lak goed te behandelen heb je diverse middelen nodig; diverse soorten schuurpapier om de ondergrond klaar te maken voor behandeling, een ontvetter en microvezeldoek, een primer of filler, en uiteraard de juiste kleur lakstift of spuitbus.
Voor normaal schadeherstel
Voor de kleine schadegevallen duurt een gemiddeld schadeherstel 2 tot 3 dagen. De grotere schadegevallen handelen we vaak af in 3 tot 5 dagen.