De eerste 10 dagen na het plaatsen van een buisje wordt aangeraden nog niet te gaan zwemmen, omdat het trommelvliesbuisje die tijd nodig heeft om goed vast te gaan zitten.
Met de buisjes hoort uw kind meestal 6 tot 9 maanden beter. Uw kind mag met de buisjes gewoon douchen en zwemmen.
Na één week kan uw kind weer gewoon zwemmen. Ook van de kant afspringen of duiken is toegestaan. Ook mag uw kind meedoen met het A- en B-diploma.
Trommelvlies-buisjes laten meestal vanzelf weer los. Dit kan na 6 maanden zijn en ook nog na 1 jaar. Het gaatje in het trommelvlies groeit vanzelf weer dicht.
Douchen en (wond)verzorging
Uw kind mag onder de douche of in bad, als er maar geen water in de oren komt in de eerste week na de operatie. Laat uit voorzorg uw kind een badmuts dragen, vette watten of oordopjes.
Sommige artsen adviseren wel beschermende maatregelen, zoals het gebruik van vette watten of het dragen van oordoppen. De eerste 10 dagen na het plaatsen van een buisje wordt aangeraden nog niet te gaan zwemmen, omdat het trommelvliesbuisje die tijd nodig heeft om goed vast te gaan zitten.
De operatie doet geen pijn en na ongeveer een jaar vallen de buisjes er van zelf uit. Meestal merkt uw kind daar niks van. De buisjes zijn zo klein dat u ze niet hoort of ziet vallen.
Direct tot één week na de operatie
De pijn na het plaatsen van trommelvliesbuisjes valt over het algemeen mee. Vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3 x 400 mg ibuprofen innemen.
Na het plaatsen van de buisjes kan tijdelijk een pijnlijk en onwerkelijk gevoel optreden. Dit hoort niet langer te duren dan 24 uur. Hiervoor kunt U eventueel paracetamol gebruiken.
Een scheur of gat in het trommelvlies geneest meestal vanzelf binnen 2 maanden. U hoort dan vaak ook weer goed. U maakt een afspraak met uw huisarts om te controleren of uw trommelvlies genezen is. Meestal is dit na 2 of 3 maanden.
Verstopt raken buisje
Door een ontsteking kan opgedroogd pus het buisje verstoppen. Er ontstaat een plugje in het buisje. Door gedurende 10 dagen driemaal daags antibioticum-oordruppels te gebruiken, kunt u het verstoppende plugje losweken. Een recept krijgt u van de KNO-arts.
Sommige kinderen kunnen nog steeds oorontstekingen krijgen, ondanks het buisje in het oor. Het buisje kan uit het oor komen. Een buisje valt er meestal na ongeveer een jaar uit. Als het er eerder uitvalt, dan moet het wellicht worden vervangen.
Vanaf welke leeftijd worden buisjes in het oor geplaatst? “Buisjes worden vooral bij kinderen geplaatst, dat kan al bij baby's vanaf 0 jaar. Bij baby's die heel veel huilen, kun je aan de oren zien of ze last van hun middenoor hebben. Maar ook bij volwassenen met gehoorproblemen plaatsen we buisjes.
Het plaatsen van buisjes in het oor duurt ongeveer tien tot vijftien minuten. De arts maakt tijdens de ingreep een hele kleine opening in het trommelvlies om het vocht dat erachter zit af te voeren en om de druk op het middenoor te verlichten.
Het kan zijn dat er bij uw kind enkele dagen wat bloed en vocht uit de oren komt. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Als er langer dan vier dagen bloederig vocht uit het oor komt kan het zijn dat uw kind een ontsteking heeft ontwikkeld en belt u met de polikliniek KNO.
Oordoppen voor bij het zwemmen sluiten de gehoorgang af, waardoor vocht niet naar binnen kan. Zo kun je gerust douchen en onder water zwemmen zonder dat je bang hoeft te zijn voor oorproblemen. Dit zijn de verschillende soorten zwemdoppen: Bij de drogist of apotheek zijn kneedbare oordopjes te koop.
Meestal heeft u geen oorpijn na de behandeling. Pijnstilling is dan ook zelden nodig. Direct na de behandeling zijn de meeste klachten verdwenen. Het kan voorkomen dat er na de behandeling een loopoor ontstaat.
De meest gebruikte blijft gemiddeld iets meer dan een jaar in het trommelvlies. Daarna groeit het er vanzelf uit.” Waarom moeten buisjes soms nogmaals geplaatst worden? “Buisjes zijn qua vorm zodanig gemaakt dat ze gemiddeld na 1 jaar vanzelf uit het oor groeien.
Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is – vooral bij kinderen – één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in Nederland. Buisjes zijn bedoeld om druk in het middenoor te verlagen. Die druk ontstaat wanneer de buis van Eustachius niet goed werkt. Vooral op jonge leeftijd komt dit vaak voor.
Het loopoor verdwijnt meestal spontaan binnen ongeveer een week. Als u een loopoor heeft kunt u beter niet met het hoofd onder water komen (zwemmen). Wees ook voorzichtig met haren wassen; probeer ook hier het oor droog te houden. 'Loopt' het oor nog steeds na ongeveer 5 – 7 dagen?
Uw kind reageert niet als u iets zacht zegt. Uw kind zet de televisie of muziek steeds hard. Uw kind kijkt extra goed naar uw gezicht als u tegen hem of haar praat. Uw kind is snel moe en kan zich niet goed concentreren.
Overweeg buisjes bij kinderen met langdurig lijmoor én gehoorproblemen. Kinderen met langdurig lijmoor die andere klachten vertonen (zoals gedrags- of evenwichtsproblemen) en normaal horen krijgen het best geen buisjes. Kinderen met langdurig lijmoor zonder andere klachten krijgen het best geen buisjes.
Plaatsing trommelvliesbuisjes
Vaak wordt de plaatsing van buisjes overwogen als kinderen 4 of meer oorontstekingen binnen een jaar hebben gehad of 3 oorontstekingen in een half jaar, of als zij langer dan drie maanden achterelkaar last hebben.
Omdat het trommelvliesbuisje tijd nodig heeft om goed vast te gaan zitten, mag u de eerste twee weken na de ingreep niet zwemmen. Na die tijd adviseren wij om ook tijdens het zwemmen oordopjes te gebruiken. optimaal is. U moet dan nieuwe oordopjes laten maken.