Lage temperatuur (max.110°): Erg delicate stoffen zoals zijde strijk je op de laagste temperatuur zonder het gebruik van stoom.
Zijde is bijzonder gevoelig voor hoge temperaturen. Het moet binnenstebuiten worden gestreken op een lage temperatuur, omdat hoge temperaturen kunnen leiden tot schroeien of verbranden (het glanseffect). U kunt ook een schone, licht vochtige doek gebruiken om direct contact met het strijkijzer te vermijden.
Zijde kan in de wasmachine worden gewassen op een fijnwasprogramma. Houd daarbij een lage temperatuur aan van niet meer dan 30 graden. Gebruik fijnwasmiddel en vermijd chemische toevoegingen, zoals alkaline of bleekmiddel.
Strijken
Zorg dat je zijde nog een beetje vochtig is of maak het vochtig alvorens je met het strijken begint. Kies voor de laagste temperatuur of kies voor de zijde-optie - mocht je strijkijzer deze hebben. Strijk op de binnenkant dus keer je zijden product binnenstebuiten.
Goed glad: zijde strijken
De stof dient nog iets vochtig te zijn, zodat kreukels gemakkelijker weg te strijken zijn. Nooit met water besprenkelen: dit geeft heel snel vlekken. Als de stof al te droog is, kunt u er het beste een vochtige doek overheen leggen bij het strijken.
Het allerbeste is lauwwarme handwas.Met een wasmiddel voor fijne was (wol en zijde), liefste een vrijwel neutrale PH waarde. Indicatie: 25 ml wasmiddel op 2 liter water, 50 ml wasmiddel op 4 liter water, enz. Zijde niet langer dan 1 a 2 minuten laten weken in water.
Een donker katoen satijnen overtrek of een overtrek met goudprint was je op 40 graden. Of was duurzaam en was al je beddengoed op 30 graden.
Als je de zijde uit het water haalt, knijp dan voorzichtig het water uit het kledingstuk zonder te wringen of wrijven.Dit kan ervoor zorgen dat de stof kreukt of beschadigt raakt. Hang de zijde aan de lucht om te drogen. Hang/leg de stof niet in direct zonlicht, omdat dit de stof kan verkleuren.
Zijde, de meest elegante kreukarme stof
Hoewel er zijde is die gemakkelijker kreukt, is er elastischer en bestendiger zijde die goed tegen kreuken bestand is. Deze delicate en elegante stof droogt snel, maar het is beter om hem op een steun te drogen, zodat er geen lelijke rimpels ontstaan.
Dag kreukels!
Drogen op een hanger is vaak genoeg. Maar wanneer het kledingstuk wel een beetje gekreukt is, kan je het beste strijken op de laagste stand (110°). Let wel op dat je niet te lang op hetzelfde punt blijft strijken, want anders heb je kans dat je kledingstuk gaat smelten.
Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde. Strijk jouw zijde kledingstuk het liefst niet en anders nat of vochtig op lage temperatuur.
Zijde was je op het handwas of wolprogramma op 30 graden celcius. Heter wassen is niet nodig, omdat zijde antibacterieel is en niet geschikt is voor huisstofmijten om in te leven.
Je kunt zijde in de wasmachine wassen, mits deze is uitgerust met een programma voor delicate stoffen. Het wasetiket van het kledingstuk geeft de toegestane wastemperatuur aan. In geen enkel geval mag de temperatuur hoger zijn dan maximaal 30°C.
De krimp verschilt per textielsoort. Zo krimpt polyester niet, zijde weinig en katoen en linnen veel.
Zijde lijkt misschien kwetsbaar, maar het is juist een hele sterke stof! Van alle natuurlijke materialen heeft zijde namelijk de sterkste trekkracht. Oftewel: zijde kan tot één vijfde van haar lengte extra rekken voordat de draad breekt.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Zijde maakt niet zweterig
Daarnaast is zijde het materiaal met het hoogste vochtopnamepercentage, waardoor je geen last hebt van nat beddengoed bij klachten zoals nachtzweten.
Stop zijde nooit in de droger en laat het niet in de volle zon drogen. Bekijk voordat je begint ook altijd even het waslabel voor specifieke wasinstructies.
De glans. Echte zijde heeft een glans die veranderd van kleur als je de zijde beweegt in het licht, nep zijde heeft een witte glans die niet verandert in het licht. Echte zijde wordt warm als je het in je handen wrijft, nep zijde niet.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig. Extra tip: hang kleding op in de badkamer terwijl je gaat douchen.
Katoen en Linnen
Kledingstukken die snel kreuken, zijn gemaakt van stoffen die erg vochtopnemend zijn. Katoen en linnen kunnen, zonder nat aan te voelen, zo'n 20 procent van hun droge gewicht aan vocht opnemen. Het vocht in de stof wordt afgegeven aan de lucht waardoor de kleding droog blijft aanvoelen.
Zijde wassen: aan de slag met handwas. #1 Bijna altijd met de hand. Hoe makkelijk het ook is om je kleding in de wasmachine te gooien, doe dat niet met zijde. Deze luxestof heeft extra zorg nodig, dus maak een badje met lauwwarm water en gebruik een speciaal zijdewasmiddel.
Strijk uw kimono aan de binnenzijde en doe dit op een heel lage strijkstand, bijvoorbeeld de zijde stand. Het is niet aan te bevelen om bij een gepersonaliseerde badjas de borduring/bedrukking te strijken. Onze nachtmode eenmaal geprobeerd, altijd gewaardeerd!
Na het verwerken (of uiteraard ervoor) kun je satijn gewoon wassen op 30 graden. Hang het kledingstuk na het wassen netjes uit en als het goed is, is het strijken van satijn stof dan overbodig!