De meeste kroepoek wordt van vis gemaakt en dan vooral van garanalen. Eerst wordt de vis gedroogd en fijngemalen zodat er vismeel ontstaat. Het vismeel wordt gemengd met tapiocameel en daar wordt deeg van gemaakt. Tapioca is een bindmiddel wat er voor zal zorgen dat het deeg niet uit elkaar valt.
De bekendste soort in België en Nederland is die gemaakt van tapiocameel en gewoonlijk zo'n 20% garnaal, de kroepoek oedang. In Indonesië wordt dit kroepoek Palembang genoemd.
Kroepoek wordt gemaakt van een zetmeel – meestal tapiocameel – en smaakmakers. De bekendste soort kroepoek is kroepoek oedang, garnalenkroepoek. Kroepoek is een algemene naam voor crackers die gemaakt zijn van een deeg op basis van zetmeel (tapioca, maar ook tarwe of rijst), dat gestoomd, gedroogd en gefrituurd wordt.
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, op Java. Het belangrijkste ingrediënt is verse cassave. Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in Brazilië groeiden.
Kroepoek is van oorsprong een bijgerecht uit de Indonesische keuken. De naturel kroepoek (kroepoek Udang) wordt gemaakt van een deeg van tapiocameel en garnalen. Dit wordt gedroogd en zo ontstaat de grondstof van de kroepoek, ook wel de 'pellet' genoemd.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Er zitten 129 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) kroepoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kroepoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek.
Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels daarom vaak geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. Na het drogen van de cassave ontstaat een koek. Deze koek wordt verpulverd tot meel.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Het is een crispy snack die in alle supermarkten in Nederland te vinden is. Lekker om te eten bij witte rijst of wat zachtere gerechten om het een beetje meer pit te geven.
Let op, kroepoek bevat veel koolhydraten! Ook zoetzure sauzen bevatten veel koolhydraten, de naam zegt het al 'zoet'. Ongemerkt krijg je vaak meer koolhydraten binnen bij het eten 'buiten de deur. ' Zorg daarom dat je de rest van de dag wat strikter op je koolhydraatinname let.
De meeste kroepoek wordt van vis gemaakt en dan vooral van garanalen. Eerst wordt de vis gedroogd en fijngemalen zodat er vismeel ontstaat. Het vismeel wordt gemengd met tapiocameel en daar wordt deeg van gemaakt. Tapioca is een bindmiddel wat er voor zal zorgen dat het deeg niet uit elkaar valt.
Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van Vijf.
Nutella bevat dierlijke weipoeder afkomstig van de koe. ( de weipoeder is wel niet als vet geschouwd). Al de rest is van plantaardige afkomst. PS: We vragen het tevens na voor de overige producten van Ferrero, want daar is niet op ingegeaan door Ferrero zelf.
Dat kan in principe elk soort eiwit zijn, zowel plantaardig als dierlijk. In de praktijk blijkt het echter om bloedeiwitten van varken te gaan, of om een goedkope gelatinevariant. Waarom is het niet vegetarisch? Bloed en gelatine zijn slachtproducten.
Kaas & kwark
Stremsel is nodig om van melk kaas de maken. Het zorgt ervoor dat melk gaat samenklonteren en wordt gevormd tot een “wrongel.” Hiervan wordt kaas gemaakt maar ook kwark. Over het algemeen wordt stremsel gemaakt van de lebmaag van een kalfje en is dus niet vegetarisch.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.