Een oplossing is om wat plantenvoeding aan het water toe te voegen. Een enkel druppeltje vloeibare voeding is al voldoende. Het zorgt er soms wel voor dat er meer algen in het water gaan groeien, dus vergeet niet je water regelmatig te verversen. Voeg 1x per maand een druppeltje plantenvoeding toe.
Gebruik een stikstofrijke meststof om je avocadoplant te voeden. Meststof korrels voor in de moestuin of voor fruitbomen werkt bij mij erg goed.
Wanneer je kiest voor een avocadoplant als huiskamerplant moet je deze intensief verzorgen en wekelijks zeker 2x water geven.
Als je een volle avocadoplant wilt hebben kun je het beste het bovenste nieuwe setje bladeren schuin afknippen. Iedere keer dat het plantje 6 cm in lengte groeit, is het verstandig om de nieuwste blaadjes aan de bovenkant te snoeien. Het toppen helpt om de plant voller te maken.
Gele bladeren geven aan dat er te veel water is en wanneer ze bruin kleuren, is de plant uitgedroogd. Controleer de grond vaker en wanneer de lucht te droog is in de winter, verhoog dan de luchtvochtigheid door regelmatig rondom je avocadoplant te sproeien.
Het duurt erg lang voordat er echt avocado's van een avocadoboom te plukken zijn. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 jaar! Na 5 jaar verzorging zie je namelijk steeds meer vruchten groeien en een paar jaar later kun je deze vruchten ook daadwerkelijk plukken.
Het krullen van het blad verteld jou dat de plant te weinig water krijgt. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een overschot aan water. Als het niet aan het water ligt dan komt het door de tocht of een tekort aan warmte.
Als de avocado sterk groeit, moet je hem regelmatig snoeien. Zodra een tak 15 cm lang is, kun je deze tot de helft terugsnoeien. Later kun je het terugsnoeien beperken tot takken van 30 cm.
De avocadobomen groeien van nature in tropisch klimaat zoals Midden Amerika en Afrika en kunnen wel 20 meter hoog en 100 jaar oud worden.
Een avocadoboom wordt in de vrije natuur zomaar 20 meter hoog. Met een doorsnede van de kroon van wel 10 meter. Maar, geen nood! Wanneer je hem opkweekt in een kleine pot of moestuinbak dan zal hij meer de maat van een flinke kamerplant aanhouden.
's Zomers kan de avocadoplant naar buiten. Zet hem wel op een zonnige, beschutte plek. Zorg ervoor dat je hem weer op tijd naar binnen haalt, want de plant kan niet tegen temperaturen lager dan 10°C.
Een avocadoplant is net zoals alle andere exotische planten niet tegen de barre vrieskoude van ons klimaat bestand. In de zomer kan de plant op een beschutte plaats in halfschaduw staan en geef je hem bij voorkeur redelijk wat water en mest.
De plant is niet winterhard, en kan geen vorst verdragen. In het voorjaar kan de plant het beste na de ijsheiligen naar buiten en voor de eerste nachtvorst naar binnen. Geef de Avocadoplant voldoende water.
En dat is makkelijker dan je denkt. Door een aangesneden avocado te besprenkelen met het sap van een citroen of limoen voorkom je dat het enzym dat ervoor zorgt dat een avocado bruin wordt zijn werk kan doen.
Indien een plant snel en veel bladeren verliest, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. De plant kan op een plek met te weinig licht staan, maar ook kan de plant te weinig water krijgen. Te weinig licht is een probleem dat in de wintermaanden vooral voorkomt.
Avocado in de tuin
De avocadoplant heeft nogal wat ruimte nodig. Maar, aangezien de plant het beste groeit bij warme temperaturen zul je hier in Nederland niet zo'n hele grote boom krijgen. Je kunt een grote avocadopit het beste binnen (als kamerplant) kweken, in de zomer kan hij naar buiten.
Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius, wikkel je avocado in aluminiumfolie en plaats hem vervolgens op een vel bakpapier in de oven. Terwijl de avocado opwarmt in de oven, zorgt de aluminiumfolie ervoor dat het ethyleengas dat vrijkomt dicht bij de avocado blijft, waardoor het rijpingsproces in overdrive gaat.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn. Als je te veel water geeft, dan loop je ook het risico op varenrouwmug / rouwvliegjes. Dit zijn kleine vliegjes die hun eitjes het liefste in nat potgrond leggen.
De bruine randjes kan je zeker afknippen, maar let op dat je niet in het groene – en dus gezonde – gedeelte knipt én dat je een schone schaar gebruikt.
Dode bladeren composteren
Ontbinding gaat sneller als u de dode bladeren mengt met gemaaid gras en vermalen grondmateriaal. Vers gemaaid gras bevat veel stikstof dat micro-organismes helpt om zich te vermeerderen, die op hun beurt de voedingsarme herfstbladeren sneller doen composteren.
Avocado kweken tot plant
Je kunt hem ook al eerder in de grond zetten. Het is aan te raden om de pit op een gegeven moment te planten, zo ondersteun je de groei het beste en krijg je uiteindelijk een echte avocado boom. Echte avocado's zullen er in Nederland helaas niet aan groeien.