De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel.
Een kat bijt tijdens spelen, uit verveling, uit angst of vanwege pijn. Kittens leren al vroeg in hun leven dat speels bijten oké is, mits het niet te hard gaat. Maar als je kat niet van zijn moeder of van andere kittens zijn grenzen heeft geleerd kan het zijn dat hij hard bijten niet als gevaarlijk beschouwt.
Sommige katten raken een beetje in een liefdesroes als ze knuffelen en beginnen te knabbelen aan hun mensen. Het kan ook leiden tot voorzichtig bijten. Van de kant van de kat zijn deze „liefdesbeten” een teken van genegenheid en veroorzaken ze zelden verwondingen.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
We beseffen het vaak niet, maar ook dieren rouwen om het verlies van soortgenoten of een familielid. Zelfs als katten niet altijd elkaars beste vrienden zijn dan kunnen ze elkaar toch missen als er één komt te overlijden. Ze raken immers in de war en begrijpen niet waarom hun soortgenoot nu plots weg is.
Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt. Door jou onder andere te voorzien van kopjes, zien ze ook jou als een veilige plek om dagelijks een dutje te doen. Een kat is op zoek naar herkenbare geuren, die jij als baasje dagelijks kunt afgeven.
Tekenen van een te beschermende kat
Opengesperde ogen. Spitse oren als satellietschotels. Scherpe, snelle staartbewegingen.
Als je kitten je krabt of bijt in haar spel, corrigeer je haar zoals haar nestgenootjes dat zouden doen: Stop meteen met spelen en loop weg.Berg het eventueel gebruikte speeltje op. Zo zal ze een link leggen tussen haar bijtgedrag en een ongewenst gevolg: Zij bijt of krabt, jij stopt met spelen.
Katten daarentegen, gebruiken oogcontact met hun baasjes om liefde te tonen en kijken vaak alleen rechtstreeks in de ogen van degenen die ze vertrouwen en liefhebben. Katten maken vaak oogcontact met neergeslagen oogleden en langzaam knipperen. Dit wordt beschouwd als een katachtige versie van een kus.
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat, maar wel alleen als hun baasje dat doet.
Bijten bij pijn
Als je kat je meteen bijt – of een bijtbeweging naar je hand maakt – op het moment dat jij hem op een bepaalde plek aanraakt, dan heeft je kat daar hoogstwaarschijnlijk pijn. En dat is natuurlijk nooit een goed teken! Ga dan meteen met je kat naar de dierenarts en laat hem goed onderzoeken.
Je de rug toekeren
Als ze met haar rug naar je toe zit, betekent dat dat ze je vertrouwt. Net zoals wanneer ze op haar rug ligt en haar buik toont, dat is haar meest kwetsbare plekje. Je hebt haar volledige vertrouwen!
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Katten hebben geurklieren op verschillende plekken op hun lichaam, waaronder op hun hoofd.Als katten kopjes geven geven ze die geur af. Daarom komt het voor dat je kat niet alleen kopjes geeft tegen je been, maar ook tegen zijn krabpaal of tegen een boom buiten.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Een huisdier in bed kan bij mensen allerlei infecties veroorzaken. Honden en katten vegen hun voeten niet voordat ze in bed kruipen. En als ze je een lik geven, kan het zijn dat ze daarvoor net hun anus hebben schoongelikt. Huisdieren horen daarom niet in bed.
Maar nu is er wetenschappelijk bewijs dat praten met een babystem tegen je kat kan helpen om een band op te bouwen en beter te leren communiceren. Tot nu toe bleek uit eerdere onderzoeken dat babypraat vooral de aandacht van honden kan trekken.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Niets is minder waar. Katten hebben dagelijks uw aandacht nodig en hebben behoefte aan sociaal contact. Een kat die veel alleen is, vereenzaamt en heeft daar zijn verdere leven last van. Daarom adviseert Katimo om als u fulltime werkt 2 kittens of volwassen dieren te nemen.
Voor katten is dat overigens hetzelfde: zij herkennen in onze gezichten natuurlijk ook wel iets van een kattengezicht terug en ook zij interpreteren onze gezichtsuitdrukkingen dus vaak alsof het katten-uitdrukking is. Onterecht, natuurlijk, mensen spreken geen kattentaal, ook niet met hun gezicht – tenzij we dat leren.
Gezonde volwassen katten kunnen 24 uur alleen zijn
Wat betreft het alleen thuis blijven gedurende de dag, is het zo dat katten langer alleen kunnen zijn dan honden. Hun toilet staat tenslotte binnen, dus ze hebben niemand nodig om ze uit te laten.