Wanneer je jouw matras op de grond gaat leggen, kan dat vocht nergens naar toe.Er is geen ventilatie, waardoor je de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën creëert in je matras. Die schimmels en bacteriën zorgen op hun beurt dan weer voor allerlei allergieën en vieze geurtjes. Niet erg rustgevend dus.
Je kunt er voor kiezen om enkel het matras op de grond te leggen, maar hier zitten wel nadelen aan. Een matras moet ventileren, en dit lukt niet wanneer hij plat op de grond ligt. Je kunt dus beter gaan voor een lattenbodem. Een lattenbodem is plat, en in de meeste gevallen dus niet zichtbaar.
Het is vast geen toeval dat vooral in Aziatische landen mensen nog veel op de grond slapen. Door dicht bij de grond te liggen, zou je immers meer geaard worden en dus meer zen. Wie zich zen voelt, voelt zich ook rustiger en zal daardoor ook beter en dieper slapen.
Onder het bed: heel stoffig
Eventueel kan je de matras onder je bed bewaren afgedekt met een hoeslaken of in een grote dekbedovertrek stoppen. Maar pas dan wel op voor stof en huisstofmijt. Een goede ademende opberghoes is dan wel een aanrader. Af te sluiten met een rits zodat stof er niet in komt.
Leg een dik laken of matje op de grond.
Test je slaapmatje uit om er zeker van te zijn dat het voldoende steun biedt voor je rug. In sommige delen van de wereld slapen mensen op geïsoleerde matten. Tatami-matten zijn heel goed voor herhaaldelijk gebruik, maar massagematten, futons en zelfs yogamatten zijn ook geschikt.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Een rechte stevige ondergrond biedt de meest natuurlijke houding in plaats van een slap matras. De grond zal echter uw doorbloeding afknellen waardoor er een onrustige slaap ontstaat.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Een Japans bed is altijd koel, omdat de tatami voor een natuurlijke airconditioning zorgt, wat zeker in de zomer aangenaam is. Je zal hier veel minder snel in beginnen te zweten. ' Uiteraard kiezen mensen niet alleen uit gezondheidsredenen voor een Japanse slaapkamer, ook het esthetische speelt een grote rol.
Sommige eenpersoonsmatrassen zijn afgewerkt met een rits, zodat je twee losse matrassen makkelijk aan elkaar kan koppelen. Leg de matrassen naast elkaar en verbind ze door de rits te sluiten. Niet alle matrassen zijn verkrijgbaar met deze optie. Ergosleep®-matrassen bijvoorbeeld wel.
Alles wat je dan zou gebruiken, zoals bedhekjes, maken de val alleen maar groter en gevaarlijker. In een grondbed leren kinderen al snel de grenzen van het bed kennen en er niet meer overheen te gaan. Sommige hebben het daarvoor nodig er 1 of 2 keer uit te vallen, sommigen merken het zelfs zonder een keer te vallen.
Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Op een lattenbodem kunt u beter geen binnen- of pocketvering matrassen gebruiken, tenzij de bodem meer dan 24 latten bevat. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgen.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant.
Een koudschuim matras is een matras met veel veerkracht voor een relatief lage prijs en van hoge kwaliteit. Een koudschuim matras is ook zeer geschikt voor het leggen op een pallet omdat zo'n matras over het algemeen ook nog wel dik is. Een koudschuim matras is verkrijgbaar in soft, medium en stevig.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Schotelbodems zijn wellicht de beste bedbodems verkrijgbaar op dit moment. Een schotelbodem bestaat uit losse schotels die bevestigd zijn op latten die niet buigzaam zijn. Doordat de schotels los van elkaar kunnen bewegen ontstaat een soepel verende maar toch stevige bedbodem.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Je hoofd komt dan door het kussen in een onnatuurlijke houding te liggen, zeker bij een dik kussen. Dit kan nek- of rugpijn veroorzaken. In dat geval kun je beter slapen zonder kussen, zodat je vrij kunt ademen en je nek beter kan ontspannen. Als je op je rug ligt, werkt het niet zo.
Een Montessori-bed, of een vloerbed, volgt de opvoedingsfilosofie van Montessori, waarbij kinderen onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid wordt bijgebracht. Dit soort bed kan een uitstekende aanvulling zijn op de slaapkamer van je jonge kind. Het biedt veel vrijheid om de omgeving te verkennen.