Een kind mag gekruid eten, ook een baby. Het is niet slecht voor zijn gezondheid. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij.
Probeer ze voorzichtig uit, want sterk smakende kruiden en pikante specerijen kunnen het maag-darmkanaal van je kleintje prikkelen.
De volgende producten zijn geschikt voor je kindje van 5 maanden: Zacht, zoet fruit zoals avocado, mango, banaan, perzik, peer of abrikoos. Groente die je makkelijk kan prakken, zoals bloemkool, wortels, courgette, bruine bonen, broccoli, pompoen en erwten. Een paar lepeltjes ongezoete pap.
Omrollen, bouncen en grijpen (vooral jouw haar) krijgt hij deze maand onder de knie. Ook kan je kindje steeds beter met jou communiceren. Met anderen doet hij dat liever wat minder, want de eerste tekenen van eenkennigheid kunnen deze maand tot uiting komen. Kom jij nog een beetje aan je rust toe?
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten. Maar je moet je baby nog altijd blijven ondersteunen.
Rond deze leeftijd heeft je kindje min of meer zijn geboortegewicht verdubbeld. En hij zal deze maand nog zo'n 700 g aankomen. Hij weegt nu tussen de 5,5 kg en 8,5 kg. Je baby zal gemiddeld 2 cm groeien.
Gemiddeld slaapt een baby van 5 maanden ongeveer 12 tot 17 uur per dag. Dat omvat ongeveer 8 tot 11 uur slaap in de nacht. Je baby kan nog wakker worden voor één of meerdere nachtvoedingen.
Medisch gezien betekent doorslapen dat je baby van 4 à 5 maanden oud zo'n vijf tot zes uur achter elkaar slaapt. Dit is vaak van 0.00 uur tot 5.00 uur aan een stuk. Bij de meeste baby's van deze leeftijd is dit het geval.
Baby's van 5 maanden
De voeding van 22.30 uur slaat u over. Wanneer u ervoor kiest om rijstebloempap te geven, kan dit ook met afgekolfde melk. De oefenhapjes worden langzaam groter, maar vervangen de melkvoedingen nog niet. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de vier uur.
Een baby van 5 maanden heeft nog best veel slaap nodig. Misschien maar goed ook... Gemiddeld slapen baby's van deze leeftijd iets van 12 tot 15 uur per 24 uur (per dag dus). Het gros van deze uurtjes slaapt je kleintje in de avond/nacht en dat is rond de 11 tot 12 uur.
Een kind mag gekruid eten, ook een baby. Het is niet slecht voor zijn gezondheid. Bouw het wel langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum, oregano, marjolein, dille, bieslook, bonenkruid, kaneel, nootmuskaat, peterselie en selderij.
Geef je baby de kans om zichzelf te vermaken, wissel samen spelen af met alleen spelen. Vanaf een maand of zes is alles wat rinkelt en rammelt mooi speelgoed. Ook een (plastic) babyspiegel is leuk. Communicatie blijft erg belangrijk: gekke gezichten trekken, samen in de spiegel kijken, praten, zingen, etc.
Groeispurt bij je baby (0-3 jaar) Broeken worden te kort, shirts zitten te strak en in een mum van tijd lijken ze centimeters te zijn gegroeid. In de eerste twee levensjaren krijgt een kind zijn eerste groeispurt. Voor je het weet is hij een stuk ouder, zelfstandiger en groter.
Een individuele baby mag gerust eens wat harder of wat minder hard groeien. Bij de lengtegroei zie je zelfs heel vaak van die kleine tussengroeispurtjes. Schommelingen zijn dus normaal, maar te grote afwijkingen zijn niet de bedoeling.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden.
Kiekeboe en verstoppertje zijn niet alleen hartstikke leuk, je baby leert er ook nog eens wat van. Vooral met de eenkennigheid en verlatingsangst is dit een goede oefening. Je baby ziet namelijk dat je niet volledig weg bent als hij je even niet ziet. En je kindje giert het ook uit van het lachen!
De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen. Ook hier geldt: maak je niet gelijk zorgen als het bij jouw baby anders gaat.
Bananen zijn goed voor je kindje
En daarnaast is de banaan ook nog eens een kaliumrijke vrucht. Allemaal vitaminen en voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.
Zet een pannetje met een laagje water op het vuur (ongeveer 1-2 cm water). Kook hierin de stukken appel in 5 min gaar. Prik in de appel om te voelen of hij goed zacht is geworden. Haal de appel van het vuur en pureer de stukken appel helemaal glad.