Doordat herten veel lopen, is het vlees goed doorbloed. Hertenvlees is daardoor donkerrood van kleur en smaakt intenser dan ree. Het heeft een houtachtige smaak. Sommige mensen omschrijven hertenvlees als rundvlees met een lichte wildsmaak.
Hoe smaakt Hert? Hertenvlees is mager, heeft een unieke bijna fruitige of houtachtige smaak en is rijk aan ijzer, fosfor en vitaminen. Daarnaast is hertenvlees licht verteerbaar en heeft het een mildere maar rijke smaak vergeleken met andere wildsoorten.
Ree: Ree behoort tot het meest edele wild met het zuiverste en sappigste vlees. Het vlees is fijn vezelig en heeft een superfijne smaak. Verwar een ree niet met een hert. Reeën worden gemiddeld 70 tot 100 cm groot, herten worden minstens twee keer zo groot.
Dit resulteert in heerlijk mals vlees met een delicate smaak: de reebout, ook wel ree achterbout genoemd! Door velen wordt ree beschouwd als het lekkerste wild. De smaak komt het best tot zijn recht als de bereiding zo natuurlijk mogelijk is. Ree wordt niet zomaar het meest malse vlees uit de natuur genoemd.
Fazant of ree zijn stukken wild met een zachte, meer verfijnde wildsmaak. Mag het toch iets wilder? Zet dan hert, haas of everzwijn op tafel. Die hebben een krachtige en uitgesproken wildsmaak.
Hertenvlees is mals en fijn van structuur. Doordat herten veel lopen, is het vlees goed doorbloed. Hertenvlees is daardoor donkerrood van kleur en smaakt intenser dan ree. Het heeft een houtachtige smaak.
Wild. Wild vlees, van wilde dieren die in een gezonde omgeving hebben geleefd, is waarschijnlijk veel gezonder dan industrieel geproduceerd vlees. Vlees van wild bevat minder verzadigde vetten, minder omega-6 vetzuren (zoals linolzuur) en meer omega-3 vetzuren (zoals alfa-linoleenzuur).
De smaak van wild reevlees is verfijnd, rijk en kruidig, de kleur is prachtig donkerrood, de structuur fijn en de geur stevig. Je herkent het direct als vlees van dieren die echt geleefd hebben.
De smaak van wild is uniek: je ziet én proeft gewoon dat het vlees anders is dan een lekkere malse runderbiefstuk. Wild is afkomstig van dieren die in de vrije natuur hebben geleefd. Het heeft vaak een wat donkerder kleur en een heerlijke, soms kenmerkende smaak.
In Nederland leven drie verschillende soorten herten: reeën, damherten en edelherten. Reeën zijn de kleinste herten in Nederland en edelherten de grootste. Een mannetjeshert wordt gewoon een hert genoemd. Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit.
Is hertenvlees gezond? De natuurlijke voeding van herten zorgt ervoor dat het hertenvlees ontzettend zuiver én voedzaam is. Het is zeer rijk aan vitamine B6 en B12, omega 3 vetzuren, eiwitten en bevat in vergelijking tot rundvlees, aanzienlijk minder verzadigde vetten, minder calorieën en meer ijzer en zink.
Hertenvlees is vrij mager vlees met een laag cholesterolgehalte, waarmee het in ieder dieet past!
Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Wat is rood vlees? Onder rood vlees valt vlees van runderen, varkens, schapen, geiten en andere zoogdieren, zoals herten en ander wild.
Natuurlijk wild, ongekend smaakvol
De smaak van wild laat zich het beste omschrijven als 'anders'. Je proeft gewoon dat de beesten in de vrije natuur hebben geleefd. En veel in beweging waren. Zo is het vlees beter doorbloed, donkerder van kleur en voller van smaak.
Er zijn veel soorten wild in Nederland zoals ree en hert, fazant, wildzwijn, haas, eend, partrijs en kwartel. Op patrijs en kwartel mag je in Nederland niet meer jagen.
Nogal wat mensen associëren wild met zware, copieuze maaltijden, maar eigenlijk is het vlees van wild net mager en goed verteerbaar.
Serveer je een hele vis (niet gefileerd)? Ga dan voor 250 tot 300 gram per persoon. Voor stoverij, blanquette of wildragout geldt 1 kilogram per 4 personen.
Kies voor een sterk en zwaar biertje, zoals een Nootsaeck bockbier of de kruidige Tripel. Deze bieren bij groot wild drinken is een uitstekende keuze. Een gepast biertje bij een hertenbiefstuk is wat zoeter en donkerder. Bij herfst biefstuk is een Leffe Bruin helemaal op zijn plek.
Het vlees van het ree is mager, fijn van structuur en heerlijk van smaak.
Door de grote vrijheid en natuurlijke, gevarieerde voeding is het vlees erg sappig en mals. Je kunt hert en ree vergelijken met rundvlees, maar dan malser en voller van smaak. Kijkende naar de macro's zijn hert en ree vergelijkbaar met rund. Deze soorten bevatten 23 gram eiwit per 100 gram en slechts 2,4 gram vet.
Als je rauw vlees eet neem je een zeker risico. Weliswaar is het vlees van herkauwers, zoals reeën, geschikter om rauw te eten dan het vlees van omni- en carnivoren, toch blijft een broodje pindakaas veiliger dan een broodje rauw reevlees.
Er verschijnt een litteken dat doorgroeit, en na maanden tot jaren een harde, rood tot bruin verkleurde streng of knobbel wordt. Een keloïd is meestal niet pijnlijk. Het kan wel jeuken of de beweging van de huid beperken. Het kan vooral de huid ontsieren.
Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Rekening houdend met de milieu-impact van de verschillende soorten vlees, is gevogelte de beste keuze. Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact, want de veeteelt stoot veel broeikasgassen uit: slecht voor de opwarming van de aarde.