Er is geen 'veilig niveau' van blootstelling aan tabaksrook; net als actief roken is meeroken zeer schadelijk voor de gezondheid. Nederlanders zijn zich relatief weinig bewust van de gezondheidsrisico's van meeroken, volgens een internationale vergelijking.
Derdehands rook bestaat voor een deel uit dezelfde schadelijke stoffen als sigarettenrook. Die stoffen brengen schade toe aan bijna alle delen van het lichaam, weten we uit onderzoek naar (mee)roken. Mensen die meer blootgesteld worden aan derdehands rook hebben inderdaad vaker longklachten.
Af en toe een sigaret roken kost je vijf jaar van je leven
Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig op feestjes roken, gemiddeld vijf jaar eerder doodgaan dan niet-rokers. Gelegenheidsroken kost dus levensjaren. Ook al rook je weinig: het blijft zeer slecht voor je gezondheid.
Regelmatig meeroken vergroot de kans op longkanker met 20-30% Meeroken geeft een groter risico op hart- en vaatziekten, beroertes en luchtwegproblemen. Meeroken verhoogt je kans op dementie.
Met derdehands rook bedoelen we de stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven nadat een roker klaar is met roken. Deze stoffen kunnen op een later moment weer in de lucht terechtkomen, waarna men deze weer inademt.
Kans op longkanker bij 1 sigaret per dag
Hoe minder sigaretten, hoe kleiner de kans dus is om longkanker te krijgen. Toch loopt iemand die 1 sigaret per dag rookt een 9x zo grote kans om longkanker te krijgen als iemand die nooit gerookt heeft.
De roker heeft een aangenaam gevoel, is meer ontspannen en kan zich beter concentreren. Het effect is echter van korte duur, waardoor je snel snakt naar een nieuwe dosis. Hoe vaker je rookt, hoe vlugger de positieve ervaring overwaait en hoe groter de drang.
In de wetenschappelijke literatuur wordt meeroken vaak omschreven als blootstelling aan 'tweedehands' rook of aan omgevingstabaksrook. Aanwezigheid in een ruimte waar omgevingstabaksrook hangt leidt tot het inademen hiervan.
Hoe schadelijk is weinig roken? Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn. Iedere keer als u een sigaret opsteekt, wordt de zuurstofopname in het bloed beperkt.
Samenstelling van de rook
De rook die in de omgeving terechtkomt en andere mensen inademen noemen we ook wel 'tweedehands' rook. Deze bestaat uit: Rook uit de smeulende sigaret. Rook die rokers uitademen.
Muscat (Universiteit van Pennsylvania , USA) aangetoond dat rokers die hun eerste sigaret roken binnen enkele minuten na het ontwaken in vergelijking met andere rokers een duidelijk verhoogd risico op longkanker en kanker van het hoofd- en halsgebied hebben.
Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.
Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt. Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren, lichte rokers (niet dagelijks roken) 5 jaren.
Tabaksrook is zeer giftig. In tabaksrook zitten meer dan 4000 chemische stoffen, waarvan er zeker 70 kankerverwekkend zijn.
Eerdere studies toonden aan dat derdehands rook soms maanden of jaren kan achterblijven in auto's of kamers waarin mensen rookten of waar tabaksrook via ramen of ventilatiesystemen binnenkwam. Maar ook mensen die buiten roken, nemen via onder meer hun kleding en huid schadelijke deeltjes mee naar binnen.
Verschillende stoffen in tabaksrook zijn toxisch en schadelijk voor onze gezondheid. Wie regelmatig passief rookt, heeft een grotere kans om dezelfde ziekten te ontwikkelen als rokers. Er is geen veilig niveau van blootstelling aan tabaksrook. Zelfs de kleinste hoeveelheid kan schadelijk zijn.
Gezonde sigaretten bestaan niet helaas. Kruidensigaretten bevat weliswaar mogelijk geen tabak maar er is altijd sprake van een verbranding. Door verbranding komen schadelijke stoffen vrij welke ongezond zijn en slecht voor uw gezondheid.
Tabak is schadelijk.
Die stoffen zorgen ervoor dat rokers veel meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zoals rottend tandvlees, impotentie en kanker. Bij elke sigaret, ook eentje, adem je schadelijke stoffen in die de kans vergroten dat je ziek wordt.
Stoppen zorgt voor een grote schoonmaak
Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Wat gebeurt er als je 1 sigaret rookt? Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen. Als je die nicotine niet aan je lichaam geeft, ga je je niet lekker voelen. Je voelt je dan chagrijnig en onrustig.
In 2010 kostte een pakje sigaretten 4,88 euro. Om 100 pakjes sigaretten te kunnen kopen, waren mensen 2,5 procent van hun jaarinkomen kwijt. In 2020 kostte een pakje 6,98 euro. Dat jaar besteedden mensen zo'n 2,6 procent van hun jaarinkomen aan sigaretten.
Ziekte door roken
Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Van de totale ziektelast komt 9,4% door roken, volgens de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018.
Nicotine maakt in de hersenen een grote hoeveelheid dopamine vrij, waardoor de roker in een gelukkige roes komt. Hoe meer je rookt, hoe meer je lichaam gewend raakt aan nicotine en dus ook dopamine. Gevolg: je moet méér roken om diezelfde gelukkige roes te krijgen.
Dag 3 & 4. Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.