Deze is doorgaans stabiel, maar wanneer nieuwe dieren toegevoegd worden of er meerdere hanen in een groep zijn kan het wel eens onrustig worden. Een kip die onderaan in de pikorde staat of die niet goed in de groep valt, wordt vaak gepikt. Ook in dit geval kan meer ruimte de oplossing zijn.
Verenpikken en kannibalisme komen veelvuldig voor bij kippen en kunnen veel ongerief (pijn, verwondingen, uitval) veroorzaken. Deze gedragsproblemen komen, in alle houderijen voor; dus zowel in intensieve houderijsystemen, als in biologische en hobbymatige pluimveehouderijen.
Zet bijvoorbeeld een klimtoestel in de ren en hang wat kolen aan een touwtje in het hok. Zo geef je ze meteen wat extra beweging en een snack. Zorg voor rust rondom het verblijf en laat je hoenders voldoende slapen. Blijft een kip symptomen van stress houden, raadpleeg dan de veearts.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Wat vinden kippen niet leuk? Kippen houden niet van stilzitten. Kippen die de hele dag in het hok zitten, zullen zich te pletter vervelen en erg vervelend worden, Ze gaan naar elkaar pikken, met alle gevolgen van dien.
Pikken door tekort aan mineralen
Als een kip een tekort heeft aan mineralen, kan dit zich uiten in het verenpikken naar zichzelf en naar anderen. Je kunt deze reden herkennen doordat nieuwe veren in deze situatie niet snel terug groeien. De kip is dan niet in balans en heeft gewoon simpelweg meer mineralen nodig.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Eén van de kippen van Rien en Gré Bolle stopte plots met het leggen van eieren, en begon zich als een haan te gedragen. "Ze kreeg een grotere kam en begon te kukelen. Ook bespringt ze haar zus regelmatig."
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Net nadat ze een ei gelegd hebben, zouden kippen zich namelijk in hun meest vruchtbare fase bevinden. Het opgewonden gekakel dat erop volgt, trekt meteen de aandacht van de haan – als die aanwezig is – die spontaan een potje mee begint te kukelekuu'en en zijn beste paringsdans-moves bovenhaalt.
Bovendien kunnen kippen mensen aan hun gezicht herkennen en onderscheiden. En daarbij geven ze klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. In een studie uit 2002 werd aangetoond dat kippen dezelfde voorkeur voor bepaalde menselijke gezichten vertonen als mensen zelf.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Probeer uit te vissen wat er aan de hand is, wanneer je asociaal gedrag opmerkt. Zorg ook voor voldoende bewegingsruimte en houd je aan een strikte routine, om de rust te bewaren. Wordt een zieke kip extreem gepest, dan kun je die eventueel in quarantaine plaatsen, tot ze genezen is.
Zelfs als u uw kippen een dag alleen laat, dan vraagt dit om wat voorbereiding. Hennen moeten altijd water en voer tot hun beschikking hebben, en voldoende ruimte om rond te scharrelen. Dit kan vrij eenvoudig worden geregeld als u voor 2-3 dagen weggaat.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Gekookte aardappelen en gekookte groente kun je heel goed aan de kippen voeren. Ook sla (niet teveel) en komkommer, alsmede andere bladgroenten zoals spinazie en andijvie vinden de kippen heerlijk.
Het kippenhok en de ren leuker maken
Een kleurig speeltje: bijvoorbeeld een nep muis voor katten of vogelspeeltjes. Kippen zien kleuren beter dan dat mensen dat kunnen, dus hoe kleuriger hoe beter. Ze zullen er vanzelf op pikken. Als je het ophangt en het alle kanten op kan bewegen is dit ideaal.
Het geheugen van kippen is erg goed. Ze kunnen wel honderd soortgenoten herkennen en onthouden. Daarnaast herkennen ze ook elkaars sociale status in de groep. Kippen leven namelijk in een duidelijk sociaal systeem, genaamd de pikorde.
Daarnaast zijn er aanwijzingen dat kippen een breed scala aan emoties kunnen ervaren. Zo kunnen ze angstig zijn, maar ook verwachtingsvol. Bovendien nemen ze beslissingen op basis van wat voor henzelf het beste is. Ook beschikken ze over een simpele vorm van empathie, zo schrijft Martino.
Een broedse hen. Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.
Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.