Er mogen op een 1 fase groepenkast maximaal 12 groepen aangesloten worden. Per aardlekschakelaar is er een maximum van vier groepen toegestaan, zowel 2- als 4-polig. Elke installatie moet minimaal voorzien zijn van twee aardlekschakelaars én een hoofdschakelaar.
Op een 1 fase groepenkast (1x230Volt/35-40A) mogen maximaal 12 groepen aangesloten worden. Op een 3 fase groepenkast kunnen meer dan 12 groepen worden aangesloten afhankelijk van de aangesloten apparatuur.
Een 1 fase groepenkast volstaat, als de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder dan het maximale vermogen verbruiken, voor een 1 fase aansluiting ligt dit vermogen op ongeveer 8000 Watt. Dit is het vermogen dat je elektrische apparaten maximaal gelijktijdig mogen verbruiken.
Een ook voorkomende 1 Fase-aansluiting is 1 Fase 32 Ampère. Deze aansluiting kan bijna een 2 x zo groot vermogen leveren namelijk een maximaal vermogen van 7,3 kW. Kortom, deze groepenkast is over het algemeen voldoende voor normaal gelijktijdig verbruik van elektrische apparaten bij huishoudens.
Er geldt een maximaal aantal installatieautomaten (groepen) die achter de Aardlek mogen. Er mogen maximaal vier groepen worden beveiligd door één aardlekschakelaar.
Wanneer je 5 of meer eindgroepen hebt is de som van de maximale acceptabele lekstroom zo hoog, dat deze waarde de schakelaar kan doen afslaan. Dit is de reden dat uit veiligheid en betrouwbaarheid er maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar mogen.
Een kookgroep bestaat uit twee eindgroepen, samengevoegd tot 1 eindgroep, meestal beveiligd met 16A, die in 1 buis of in 1 kabel zijn ondergebracht. De kookgroep kan in zijn geheel worden geschakeld en gescheiden. Een 1 fase fornuisgroep zijn in feite 2 gekoppelde installatieautomaten, vaak 2x16A.
1-fase aansluiting
Bij een hoofdzekering van 40A, mag je groepenkastzekering dus maximaal 40/1,6 = 25 A zijn. Vermenigvuldig dit getal met 230 Volt en je hebt het maximale vermogen van de omvormer die daar op aangesloten mag worden. Op deze groep kun je dus een omvormer van 230V x 25A = 5750 Watt aansluiten.
Heb je nu een 1-fase aansluiting in huis? Als je al je apparaten kunt gebruiken zonder dat je stoppen springen, heb je daar voldoende aan. Maar als je wilt investeren in zware apparaten kun je beter verzwaren naar 3-fasen.
Een 1 fase omvormer is meestal goedkoper en efficiënter en wordt daarom meestal aanbevolen bij onze zonnepaneel installaties. Een 1 fase omvormer kan zonder problemen op een driefasige aansluiting worden aangesloten. De netbeheerder adviseert daarin op welke fase uw zonnepanelen dan aangesloten dienen te worden.
Een 3-fasen aansluiting zorgt niet per se voor hogere maandelijkse kosten dan een 1 fase-aansluiting. Maar heb je veel apparaten in huis die veel stroom gebruiken? Dan kan het wel zo zijn dat de maandelijkse kosten wat omhoog gaan.
Hoe werkt een 1-fase laadpaal? Een 1-fase laadpaal werkt op een 1-fase aansluiting. Bij deze aansluiting gaat de elektriciteit door twee draden: de nuldraad en de fasedraad. Deze laadpaal maakt gebruik van de standaard 230V aansluiting in uw huis.
Als u een 1-fase groepenkast in uw meterkast heeft staat er 220/230V op uw elektriciteitsmeter. De 1-fase-aansluiting is op de factuur van de energieleverancier te herkennen als 1x25/1x30A. Wat is 3-fasen? Bij een 3-fasenaansluiting komen drie fasedraden van ieder 230 V uw meterkast binnen.
Ook de moedernorm NEN 1010 geeft aan om maximaal vier groepen te plaatsen achter deze schakelaar. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de installatie spanningsloos wordt wanneer er een te hoge lekstroom optreedt. Kort samengevat houdt lekstroom in dat er meer stroom het apparaat ingaat dan het apparaat uitgaat.
De kosten voor een 3 fase aansluiting zijn gemiddeld tussen de €740 en €1.100 inclusief btw.
Je kunt een kookgroep in zowel een 1 fase groepenkast als een 3 fase groepenkast aansluiten. Je kunt deze groepen plaatsen op de DIN-rail in de groepenkast.
Een twee fasen stopcontact wordt gekoppeld aan twee groepen en kan hierdoor meer stroom vervoeren dan een 1 fase aansluiting. Dat betekent dat de twee fasen aansluiting nodig is als u apparaten in huis wilt gebruiken die meer stroom verbruiken.
1-fase of 3-fase aansluiting
Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen. In oudere woningen is vaak een 1-fase aansluiting.
Heeft u een 1-fase hoofdaansluiting, dan dient deze minimaal 1 x 35A te zijn, of vergroot te worden van 1 x 25A naar 1 x 35A. U kunt gebruik maken van een 1-fase omvormer. Heeft u een 3-fase hoofdaansluiting, dan kan de zonnestroom met een 3-fase omvormer verdeeld worden over de verschillende fases.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
De 2-fasen inductiekookplaat kan worden beschouwd als 'het beste van beiden': weinig kosten bij aansluiting (zeker als reeds een Perilex aansluiting met kookgroep aanwezig is) maar toch beschikking over veel meer vermogen dan de 1-fase kookplaten, met alle voordelen van dien op gebied van gemak, snelheid en comfort.
Mochten er meerdere apparaten op de groep met de inductiekookplaat aangesloten zijn, dan is de kans op een overbelasting groot. Doordat een inductiekookplaat een groot benodigd vermogen heeft, wordt sterk aangeraden om hier altijd een losse groep voor te plaatsen in de meterkast.
het kan wel op 1 groep maar niet tegelijk aangezet worden . de kookplaten zijn maximaal 7200 watt , gemeten als je ze alle 4 tegelijk aanzet op max vermogen met een grote pan koud water op elke pit , komt niet veel voor en zeker niet voor lange perioden .