Port is vernoemd naar Oporto, een grote havenstad in het noordwesten van Portugal. Oporto ligt aan de monding van de rivier de Douro, die ontspringt in Noord-Spanje (daar wordt de rivier de Duero genoemd).
Wat zijn nog meer verschillen tussen Port en Sherry? Het grootste verschil is dat sherry uitsluitend van witte druiven wordt gemaakt, terwijl port zowel van rode als van witte kan worden gemaakt (hoewel port bijna altijd met rode druiven wordt gemaakt).
Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken. Er zijn kortgezegd vijf soorten port te onderscheiden, namelijk ruby, tawny, rosé, witte- en vintage port.
Port is een versterkte wijn gemaakt in Portugal. Het alcohol percentage schommelt altijd tussen de 18 en 20 procent en Port is tevens een zoete wijn. Port drink je dan ook meestal niet als een gewone wijn maar wordt vaak geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Port kan zowel wit als rood zijn.
Tawny Port is genoemd naar de taankleur ofwel Tawny kleur van de wijn. Deze kleur ontstaat doordat de wijn meerdere jaren op vat rijpt, zodat hij iets kan oxideren. Tawny Port is een mengeling van ports van verschillende oogstjaren.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.
Vaak wordt hij gedronken als een mix van 1/3 witte port en 2/3 tonic met een schijfje citroen. Dat maakt een heerlijke cocktail! Witte port is altijd als fris aperitief te drinken.
Port is een versterkte, zoete wijn uit Portugal en is vernoemd naar de stad Porto of Oporto. Een grote havenstad aan zee, aan de monding van de rivier de Douro. De druiven voor Port worden zo'n 70 km landinwaarts verbouwd. Port wordt ook wel Porto of Portwijn genoemd.
-Vintage Port: ook wel “the king of ports” genoemd is de duurste en krachtigste port. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt. Het is een blend van wijnen van verschillende quinta's maar uit één oogstjaar en wordt ongefilterd gebotteld nadat ze twee tot drie jaar in eiken houten vaten hebben gerijpt.
Port is vernoemd naar Oporto, een grote havenstad in het noordwesten van Portugal. Oporto ligt aan de monding van de rivier de Douro, die ontspringt in Noord-Spanje (daar wordt de rivier de Duero genoemd).
PSV, oftewel Port, Sherry en Vermouth zijn versterkte wijnen. Versterkte wijn is wijn die met alcohol, vaak uit dezelfde wijn gedestilleerd, wordt versterkt. Vroeger wist men al dat een hoger alcoholpercentage de houdbaarheid verbeterde.
Sherry is gewoon wijn. Het bestaat ook 100% uit druiven. Wel is sherry wat sterker met een alcoholpercentage tussen de 15% en 23%.
Port drink je als aperitief, als digestief of gewoon zo. Als aperitief kan Port gedronken worden met een amuse van vis of zeevruchten, of gebaseerd op peulvruchten met noten. Als digestief is Port lekker met een klein kaasplankje of met een zoet toetje (crème brulée).
De term Vintage Port zie je vaak voorbij komen, maar wat betekent het precies. Port die wordt gemaakt in topjaren en van de beste druiven van de wijngaard is vintage. Daardoor is deze Port vaak erg lekker maar ook vaak een stuk duurder dan andere soorten port.
Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis goed te houden, werd er aan het einde van de bereiding wat brandewijn aan toegevoegd. Pas aan het einde van de 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Door deze ingreep behoudt port veel restsuikers en is daarom zoet van smaak.
Tawny port heeft jaren gerijpt op hout, die proef je ook. Verder heeft een tawny port vaak smaken van vijgen, gebrande noten en rijp fruit. Hierdoor past goed een wat sterkere hardere kaas, zoals Pardano, Old Amsterdam en andere oudere harde kazen.
De Rode Ports
- De « Tawny » zijn afkomstig uit rode druivenrassen en rijpen meerdere jaren in eikenhouten vaten of tonnen.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen.
Hoewel port vaak als zoete drank wordt gezien, bestaat er droge witte port en zoete witte port. Afhankelijk van op welk moment van de gisting de suikers zijn toegevoegd, is een witte port (extra)droog, of (heel) zoet.
Zomerse Port cocktail combinaties met tonic
Qua verhouding neem je 1/3 port en 2/3 tonic. Schenk de port in een royaal glas gevuld met ijsblokjes. Top dit af met je favoriete tonic, schijfje lemon en verse munt. Wil je variëren met je witte Port en tonic mix?