Outdoor kunstleer is een geschikt materiaal voor buiten. Het heeft namelijk een zeer hoge UV-bestendigheid. Het bijzondere van kunstleer is dat het bijna niet van echt leer te onderscheiden is, de samenstelling is natuurlijk wel iets anders.
Voor- en Nadelen van Kunstleer
Kunstleer neemt geen vocht op en is niet luchtdoorlatend. Hierdoor is kunstleer veel bestendiger dan echt leer wat in sommige toepassingen zoals werkkleding erg belangrijk kan zijn.
Je moet het imitatieleer wel zo voorzichtig mogelijk wassen. De beste manier is om het te wassen in de wolstand van de wasmachine. In geen geval mag je het imitatieleer centrifugeren, anders kan het materiaal beschadigd raken. Na het wassen kun je gewoon het kunstleer gladstrijken en laten drogen.
De kunstleer soorten die geen vocht opnemen, zijn veelal samengesteld uit PVC of een combinatie van PVC en polyurethaan. In de meeste gevallen zorgt de aanwezigheid van PVC dus ook voor een erg hoge slijtvastheid en een 100% waterdichtheid.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel.
Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.
Kunstleer wordt gebruikt voor bijvoorbeeld stoelen, bankstellen, handtassen, jassen en schoenen. Een van de grote voordelen is dat het geen vocht opneemt of doorlaat. Dit is belangrijk wanneer het toegepast wordt in kleding of schoenen. Er bestaat ook een soort kunstleer voor de voering van schoenen.
Volnerf leer
Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
Helaas is het productieproces van kunstleer vaak niet veel mens- en milieuvriendelijker dan het looiproces van chemisch koeienleer, omdat het kunstleer vaak van kunststof gemaakt wordt.
Toch heeft het ook zijn minpunten. Imitatieleer neemt geen vocht op, waardoor je in de zomer vaak zweetvoeten krijgt en in de winter vaak koude voeten. Het materiaal neemt geen vocht op, waardoor het zich blijft ophopen in de schoenen en het een 'fijne' plek wordt voor bacteriën en schimmels.
Voordelen van nep leer
Je zou dus gerust kunnen zeggen dat nep leer veel steviger dan echt leer is. Je nep leren jasje kan dus best wel tegen een stootje of tegen een zware regenbui. Een leren jas daarin tegen heeft kans op verkleuring wanneer het in contact komt met regenwater of andere omstandigheden.
Je schoenen van kunstleer invetten
Waar je echt leren schoenen verzorgt door ze in te vetten met bijvoorbeeld een crème, neemt het kunststof waarvan kunstleer is gemaakt geen vet op.
Dit leer moet regelmatig met een pluisvrije, droge of iets vochtige doek afgestoft worden. Elke 3 tot 6 maanden moet het “leer” met PU-Protector gereinigd en verzorgd worden. Een pluisvrije zachte doek met PU-Protector vochtig maken en opwrijven.
Behandel de vlek met een sopje van groene zeep en lauwwarm water (1 theelepel op 1 liter water). Gebruik eventueel afwasmiddel wanneer je geen groene zeep tot beschikking hebt. Inkt. Behandelen met gedenatureerde alcohol 70% (probeer dit eerst uit op een onopvallende plek voordat je dit toepast op de vlek!
Kunstleer bestaat uit een kunststof die is aangebracht op een stuk textiel. Daarom zijn er veel mogelijkheden in kleuren, structuren, patronen en vormen. De ontwikkeling van kunstleer gaat altijd door. Tegenwoordig zijn er veel kunstleren die een ademende werking hebben en moeilijk van echt te onderscheiden zijn.
Kunstleer (PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder)
Kunstleer is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder. Deze leersoorten worden vaak afgewerkt met een synthetische afwerking. Op deze manier krijgt de tas de look en feel van een leren tas.
Na een uitgebreid proces van chemicaliën (biologisch afbreekbaar) mengen en drogen, bleef er een soepel kunstleer over, dat onder meer de eigenschap heeft dat het niet brandbaar is.
Beschadigingen aan kunstleer zijn vaak ter plaatse te herstellen middels de inlaid- oftewel fusietechniek. Het te bewerken oppervlak wordt eerst vetvrij gemaakt, verkoolde resten worden weggehaald waarna alles glad gemaakt wordt. Vervolgens wordt het vulmiddel laag voor laag aangebracht.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Lamsleer is het beste leer wat betreft soepelheid, zachtheid en draagbaarheid. Het leer gemaakt van lamsvel is heel veelzijdig en heeft een textuur die zorgt voor een luxe uitstraling. Producten van lamsleer hebben een elegante en chique uitstraling.
Het leer is meestal afkomstig van lams- of schapenhuid. Plantaardig gelooid nappaleer is normaal gesproken niet doorgeverfd; deze is aan de rugzijde natuurbruin. Het leer staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid. Het voordeel van nappaleer is dat het erg goed bestand is tegen beschadiging.
Synthetisch materiaal is een materiaal gemaakt van een coating met nerfimitatie. De benaming kunstleer of kunststof wordt ook veelal gebruikt voor synthetische schoenen. Soms is het best lastig om kunstleer en leer uit elkaar te houden.
Door vocht kunnen er op skai of vinyl gelige of verweerde vlekken ontstaan. Deze hardnekkige vervuiling is vaak lastig te verwijderen. Heeft u te maken met dergelijke vlekken, probeer dan de Magic Foam interieurspons eens. Niet zonder reden wordt deze een 'wonderspons' genoemd.
Eco leder bestaat voor 70% uit leer en voor 30% uit polyester. Microleer heeft dezelfde eigenschappen als echt leer, maar omdat het gecombineerd wordt met microvezel zijn er nog enkele extra voordelen ten opzichte van echt leer. Eco-leer is bijvoorbeeld altijd waterbestending waardoor vlekken veel minder kans hebben!