Hoe wordt de ooievaarsbek vermeerderd? Net zo eenvoudig als het onderhoud, kan de ooievaarsbek ook vermeerderd worden. Grotere exemplaren van de polvormig groeiende ooievaarsbek worden in het voorjaar gedeeld.De deelstukken worden met een steekschop uitgegraven en op een nieuwe plek geplant.
Ooievaarsbek verspreidt zichzelf, en is dus makkelijk te vermeerderen als de plant wat ouder is. Na een of twee jaar, kun je gemakkelijk nieuwe scheuten afsteken en op een andere plek uitplanten (of cadeau geven).
Zoals de meeste halfheesters, kunnen stekken worden gesneden, zodra de scheuten versterkt zijn. De vroege en late zomer zijn de beste tijden gebleken voor geraniums om zich te vermeerderen. Voor die tijd zijn de scheuten erg zacht en rotten ze tijdens het bewortelen in het vochtige opkweeksubstraat.
Als de zaden rijp zijn, laten de deelvruchten los en springen ze open waardoor de zaden met veel kracht door de lucht worden geslingerd. Zo kan de bloedooievaarsbek plots enkele meters verder in nabijgelegen tuinen of bermen belanden. We zeggen ook wel dat de bloedooievaarsbek een 'verwilderde' plantensoort is.
Neem een scherp mesje en snij daarmee en enkele toppen met wat blaadjes van de stengels van uw planten. Laat de afgesneden plantenstukjes een dag op een koele plek wat indrogen. Steek ze daarna afzonderlijk in potten met zaai- of stekgrond (in feite zandige compost). Druk de grond goed rond de stekken aan.
Geraniums of ooievaarsbek planten, zoals ze ook wel genoemd worden zijn echte vaste planten die graag op een goed waterdoorlatende humusrijke zanderige grond staan.
Oogsten doe je met schone handen. Omdat sommige zaadjes heel klein zijn, zoals die van de Dropplant (Agestache), is het handig om voorzichtig de bloemstengel af te knippen en dan binnen, of op een andere plek waar de wind niet meteen de zaadjes wegblaast, de zaden uit de stengel te tikken of te schudden.
Het zaad wordt uit de vruchtwand weggeschoten als de snavel losschiet. We noemen dit type vrucht, waarbij de vruchtwand achterblijft aan de snavel, een kluisvrucht. Het verspreidingsgebied van de Slipbladige ooievaarsbek omvat Europa, Siberië en het noorden van Afrika.
Zaadjes vind je altijd op de plek waar eerst een bloem zat. Dat betekent dus dat de planten waar je zaadjes van wilt oogsten eerst gebloeid moeten hebben. Bij veel bloemen en kruiden zie je meteen waar de zaadjes zitten. Sommige bloemen maken er echte kunststukjes van.
Of de geraniums in een pot of een bloembak overwinteren maakt niet zoveel uit. Belangrijker is de passende standplaats. Aan te raden is een koele plek in huis.Warmer als 10° C moet het niet zijn omdat de planten anders in de winter te vroeg uitlopen.
U kunt de plant voordat u deze laat overwinteren, of in het voorjaar, terugknippen, maar laat altijd wat groen zitten. Daarop maakt de plant in het voorjaar weer nieuwe uitlopers. Laat de potgrond in de winterstalling niet helemaal uitdrogen - ze mogen op een koele, donkere, vorstvrije plaats staan.
Zonale-geraniums verdragen buiten een plek in de volle zon uitstekend. Geef royaal water, maar de planten doorstaan een korte, tamelijk droge periode ook goed. De bovenste laag grond in de pot mag telkens wat indrogen voor je opnieuw water geeft. Geef eens per veertien dagen kalirijke voeding in gietwater.
Bodembedekkers tegen katten
Ga bij voorkeur voor planten waar katten niet van houden: Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum) Vuurwerkplant (Dictamnus) Citroengeranium (Pelargonium graveolens)
Hoe verzorg ik de Geranium 'Rozanne' (ooievaarsbek)
Het snoeien van de Geranium 'Rozanne' doe je in de maanden maart/april na de laatste nachtvorsten. Snoei de Geranium 'Rozanne' tot zo'n 2-3 centimeter boven de grond af en hij zal weer fris en fruitig uitlopen.
Planten als klaver, tijm, ooievaarsbek of madelief kunnen veel beter tegen de droogte. En ze hebben veel minder water nodig en dat scheelt weer een hoop sproeien. Wat ook helpt om minder water te verbruiken is minder maaien.
De geranium, ook wel ooievaarsbek, is een winterharde plant. In de volksmond wordt met de geranium, vaak het eenjarige plantje bedoeld. Maar dit is eigenlijk de pelargonium. Met geranium bedoelen wij de ooievaarsbek, een meerjarige plant.
Geranium 'Rozanne' is de langst bloeiende geranium! Zonder twijfel de populairste en beste blauwe geranium.
De Ooievaarsbek wit is een goede bodembedekker die goed tegen een plek in de schaduw kan. Deze geranium, ook wel ooievaarsbek genoemd, bloeit in mei en juni met .
De voortplantingsorganen van bloemen
Veel planten bevruchten hun zaden door bestuiving. De stamper is het vrouwelijke voortplantingsorgaan. In de stamper zitten de zaadknoppen.
De kiemtemperatuur is de absolute minimumtemperatuur die zaden nodig hebben om te kiemen. Zaai liever iets te koud dan te warm. Te warm zaaien kan er zelfs voor zorgen dat de zaden weer in de rust schieten. De meeste zaden hebben wel een brede marge waarbij ze kiemen, maar bij sommige gewassen komt dit heel precies.
Zaadjes hoeven niet zo diep de grond in. Zaai op een diepte van ongeveer anderhalf tot twee keer het formaat van het zaadje. En dat betekent voor mini-zaden zoals die van de klaproos dat ze echt maar twee milimeter onder de aarde gaan. Je kunt dit soort zaden mengen met wat zand en dan uitstrooien.
Pluk het blad van zevenblad regelmatig weg, zo verzwakt de plant. Blijf volhouden, maar het zal niet lukken om de plant op deze manier helemaal weg te krijgen. Plant nog sterkere planten op de plek, om zo het zevenblad onder de duim te houden. Geschikt is bijvoorbeeld de ooievaarsbek Geranium macrorrhizum.
Geranium macrorrhizum (Ooievaarsbek) is goed te gebruiken als bodembedekker. Deze Geranium bloeit roze-rood en is een half wintergroene bodembedekkende plant. Geranium macrorrhizum vormt een dicht tapijt.
De geranium, ooievaarsbek, is gelukkig niet giftig voor mens en dier.