Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt. Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen.
In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw.
Open zeeën van kilometers diep zijn dan ook indigoblauw. Het effect van stofjes in het water is iets gecompliceerder: Wernand. „Voedingsstoffen zijn een soort kunstmest voor algen en plankton. Water met veel algen en plankton vertroebelt richting bruin of groen, omdat die organismen andere kleuren licht terugkaatsen.”
Dit 'rotsbloem' wordt met het smeltwater afgevoerd naar de gletsjermeren. Aangezien het stof zeer licht is van gewicht blijft het gedurende lange tijd zweven in het water. Gecombineerd met de inval van de zon geeft dit het water de typische turquoise, azuurblauwe of blauwgroene kleur.
Het water van de meren komt uit de bergen, oftewel sneeuw. Het water absorbeert het rode licht dat aan het einde van een kleurenspectrum zit. En laat ons alleen de blauwe kleur zien. Want sneeuw lijkt wit omdat het vol zit van lucht.
Blue Lagoon, Turkije
De plek heet toepasselijk Ölüdeniz, wat Blue Lagoon betekent, en claimt het blauwste zeewater van Europa in huis te hebben. Onze tip: ga paragliden.
De kleur van de zee komt uit zonlicht
De kleur in water komt uit zonlicht. Elke zonnestraal heeft de kleuren van de regenboog, maar dat is voor ons blote oog niet te zien. Ook zijn niet alle kleuren even sterk. De blauwe kleur dringt diep door in de zee en wordt goed gereflecteerd door het water.
Het water van de Stille Oceaan is zó blauw dat je het je nu niet eens kunt voorstellen. Tel daarbij een wit strand en talloze palmbomen op en je hebt hét plaatje van een tropische vakantie. Het is niet voor niets het geval dat menig huwelijksreis al eens naar Bora Bora is geboekt.
The Blue Lake in het zuiden van Nieuw-Zeeland wordt het helderse meer ter wereld genoemd. Het water is kristalhelder. Je hebt 70 tot 80 meter zicht maar duiken is strikt verboden.
Het belangrijkste ingrediënt dat het water groen of blauw kleurt is calciumcarbonaat, afkomstig uit de nabije kalksteenrotsen.
Waarom de Noordzee niet blauw is
Het zeewater voor de Nederlandse kust is troebel, omdat er veel algen in het water zitten. Dat maakt de Noordzee niet viezer dan bijvoorbeeld de Middellandse zee, maar wel minder blauw.
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer van grote wateren, zoals de zee en de rivieren.
Dat komt omdat het zeewater de kleur krijgt door de zon. Water zelf heeft helemaal geen kleur maar is doorzichtig. De kleur van de zee bestaat namelijk voor een deel uit licht dat via het wateroppervlak terugkaatst.
Bora Bora – Frans-Polynesië
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater.
De Weddellzee wordt door veel wetenschappers ook wel gezien als het zuiverste zeewater ter wereld. Ondanks de nabijgelegen gyre blijkt het water bijzonder zuiver te zijn. Sterker nog, juist de dichtbijgelegen gyre zorgt ervoor dat er hier nauwelijks afval voorkomt in het zeewater.
Het water van de Middellandse zee is helder omdat er weinig of geen sediment (zand en klei) in aanwezig is en dit in tegenstelling tot de Noordzee waar de zeebodem uit zand (en klei op sommige plaatsen) bestaat dat omgewoeld wordt door de golven. De kleur van het water reflecteert trouwens de kleur van de lucht.
De Galderse Meren werden altijd omschreven als een van de helderste zoetwaterplassen in Nederland met subtropisch blauw water en zicht tot wel 15 meter.
De verkiezing van het schoonste strand van Nederland werd in 2019 voor het vijftiende jaar gehouden. Katwijk is dit jaar gekozen tot het schoonste strand van Nederland. De stranden van Egmond, Bergen aan Zee en Schoorl, dichtbij vakantiepark Buiten Bergen, deden het ook erg goed in de verkiezen van dit jaar.
Het probleem is het grootste in de Baltische Zee, waar hoge vervuiling werd gemeten op 96 procent van de punten. De Zwarte Zee met 91 procent en de Middellandse Zee met 87 procent komen op de tweede en derde plaats. De Noordoostelijke Atlantische Oceaan scoort het minst slecht, met 75 procent vervuilde meetpunten.
Het Blauwe Meer dankt zijn naam aan het tropisch blauwe water en het 300 meter lange witte zandstrand. Je bent hier niet op een Caraïbisch eiland, maar in het Drentse bos, waar deze plas ontstond als het gevolg van zandwinning. De helderblauwe kleur dankt het water aan de aanwezigheid van het mineraal glauconiet.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk.
Fytoplankton is een heel diverse groep van minuscule eencellige of kolonievormende algen die zich laten meevoeren met de zeestromingen. Ze zijn zo klein dat ze niet zichtbaar zijn met het blote oog. Enkel als ze zich massaal ontwikkelen, worden ze als algenbloei zichtbaar in het water.
Schuimalgen in de zee
Een van de vele duizenden algensoorten is de schuimalg. Deze algensoort leeft in grote groepen bij elkaar en als zo'n kolonie afsterft, worden de restanten ervan door golven opgeklopt tot schuim. De wind en de stroming kunnen ervoor zorgen dat dit schuim naar het strand wordt geblazen!
Zonlicht bestaat uit de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en violet. Een regenboog ontstaat als regendruppels het licht van de zon weerkaatsen. Aan de buitenkant van de regenboog zie je altijd de kleur rood.