Hoewel installatieautomaten, aardlekschakelaars en vermogensschakelaars de eigenschappen van een scheider kunnen bezitten en met deze toestellen in één handeling de actieve geleiders van de voeding kunnen worden gescheiden, zijn deze in principe niet geschikt om als hoofdschakelaar te worden gebruikt.
Alhoewel men de termen vaak door elkaar gebruikt, is er een groot verschil tussen schakelen en scheiden. Schakelen is een handeling die de stroom (Ampère) onderbreekt en daarmee elektrisch materieel in of buiten werking stelt. Scheiden is een handeling die de spanning (Voltage) scheidt, maar geen stroom schakelt.
In een installatie met een nul-geleider moet je dan ook de nulgeleider scheiden. Dit vereist dan het gebruik van een 4-polige lastscheider of bijvoorbeeld 3P+N.
NEN 1010, dé laagspanningsnorm voor installaties
Voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties is NEN 1010 al jaren dé norm. Ook het uitbreiden en aanpassen van installaties valt hieronder. NEN 1010 wordt daarnaast gebruikt voor controles en inspecties bij oplevering van projecten.
De NEN 1010 stelt sinds 2005 verplicht om in elke nieuwe of aangepaste groepenkast een hoofdschakelaar te plaatsen. Een hoofdschakelaar, ook wel lastscheider genoemd, is een schakelaar in een groepenkast die alle aangesloten elektrische installaties in een keer aan en uitschakelt.
Hoeveel groepen mogen maximaal in een groepenkast? Op een 1 fase groepenkast (1x230Volt/35-40A) mogen maximaal 12 groepen aangesloten worden. Op een 3 fase groepenkast kunnen meer dan 12 groepen worden aangesloten afhankelijk van de aangesloten apparatuur.
Voor groepen welke alleen een specifiek toestel voeden is aardlekbeveiliging niet verplicht, dus groep 5 (wasdroger) en 6 (vaatwasser) kan zo. Contactdozen voor algemeen gebruik moeten echter wel altijd achter een 30mA aardlekschakelaar!
Het verschil tussen NEN 3140 en NEN 1010 is dat de NEN 1010 norm is gericht op nieuwe installaties en de uitbreidingen of wijzigingen ervan.De NEN 3140 is daarentegen gericht op bestaande installaties. Een elektrische installatie wordt gekeurd volgens de norm die van kracht was tijdens de aanleg.
NEN 2699 geeft de indeling van investeringskosten en exploitatiekosten van onroerende zaken en hun onderlinge relatie. Met 'onroerende' zaken worden in dit verband bedoeld: gebieden, bouwwerke(n) met bouwwerkgebonden terreinen.
Zonne-energie installaties moeten voldoen aan de wettelijke norm NEN 1010. In deze norm staan in rubriek 712 aanvullende bepalingen voor fotovoltaïsche systemen. Er zijn ook praktijkrichtlijnen opgesteld voor zowel bouwkundige als installatietechnische richtlijnen.
Bij onvoldoende inkomen na een scheiding kunt u naar de gemeente stappen om een bijstandsuitkering aan te vragen via de Wet Werk en Bijstand. Beschikt u over vermogen, bijvoorbeeld spaargeld, dan hebt u mogelijk geen recht op bijstand.
Bij echtscheiding gaat de koopwoning naar de eigenaar. Wie dat is, hangt af van uw situatie. Bent u allebei eigenaar, dan moet u de woning verdelen of verkopen. U kunt ook in het echtscheidingsconvenant afspreken wie er blijft wonen.
Bij een echtscheiding door onderlinge toestemming kan je onder elkaar een regeling treffen voor de wagen. Je kan bijvoorbeeld overeenkomen dat één van jullie deze overneemt tegen betaling van de helft van de waarde daarvan of je kan beslissen de wagen te verkopen en de opbrengst te delen.
Er komt erg veel bij kijken. Denk aan jullie woonomgeving, alimentatie, afspraken m.b.t. de eventuele kinderen, pensioenopbouw, verdeling van het huis en alle spullen…. Als jullie gaan scheiden, komt er een heleboel op jullie af. Allerlei zaken die moeten worden uitgezocht en die geregeld moeten worden.
Deze norm geeft aanwijzingen voor het tekenen van meubelen en betimmeringen. De norm is van toepassing bij het tekenen van meubelen (stoelen, tafels, kasten enz.) en van betimmeringen (gebouwen, schepen enz.).
NEN 8021 geeft een methodiek voor de waardering van de gebruiksprestaties van utiliteitsgebouwen. Deze waardering is bedoeld om de gebouwprestaties te kunnen vergelijken met de wensen die de gebruiker stelt en om de prestaties van gebouwen onderling te kunnen vergelijken.
Afspraken voor een betere wereld
We beheren ruim 34.000 normen. Dit zijn de in Nederland aanvaarde internationale (ISO, IEC), Europese (EN) en nationale normen (NEN).
WELKE APPARATEN VALLEN ONDER NEN 3140? Hierbij moet gedacht worden aan alle apparaten waar een stekker aan zit! Van koffiezet apparaat tot boormachine, van decoupeerzaag tot magnetron, van verlengsnoer tot zaagmachine en van stofzuiger tot een haakse slijper. Het geldt voor zowel 230 volt als 400 volt.
VP staat voor: vakbekwaam persoon. VOP staat voor: voldoende onderricht persoon. Het verschil zit hem in de complexiteit.Een VP'er heeft meer elektrotechnische kennis en mag daarom complexere werkzaamheden uitvoeren.
Het maken van een NEN 3140 examen is echt niet onmogelijk. Wanneer je goed bent voorbereid, zul je zeer waarschijnlijk slagen. Maar het is ook niet zo dat je het even tussendoor doet zonder veel voorbereiding. Stel jezelf in staat om een goed resultaat te behalen.
In nieuwe installaties mogen uitsluitend aardlekschakelaars van maximaal 300 mA worden gebruikt. Voor de bescherming van mensen dienen aardlekschakelaars van 30 mA worden toegepast. Ook is het type AC niet meer toegestaan omdat deze alleen op sinusvormige lekstromen reageert.
Een kookgroep bestaat uit twee eindgroepen, samengevoegd tot 1 eindgroep, meestal beveiligd met 16A, die in 1 buis of in 1 kabel zijn ondergebracht. De kookgroep kan in zijn geheel worden geschakeld en gescheiden. Een 1 fase fornuisgroep zijn in feite 2 gekoppelde installatieautomaten, vaak 2x16A.
Het is niet verstandig om alle groepen achter één aardlekschakelaar te plaatsen. Dit, omdat dan de gehele installatie spanningloos raakt bij een aardlek. Het beste is dan ook om minimaal twee aardlekschakelaars toe te passen.