De wervel kan vanzelf weer aan elkaar groeien. Dit duurt meestal 6 tot 12 weken. U krijgt een kraag, korset of brace. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam goed rechtop blijft.
Wervelbreuken zijn in feite het ergste, deze ontstaan dikwijls ongemerkt. Soms ontstaat de pijn acuut, bijvoorbeeld in de rug doordat een wervel inzakt. Inzakken klinkt niet zo dramatisch maar is toch ook een breuk! De pijn is dan heftig, neemt langzaam af en kan na een aantal weken ( 6-8) helemaal weg zijn.
Bij een ingezakte wervel is een van uw ruggenwervels gebroken. We noemen dit ook wel een stabiele wervelbreuk. Meestal geneest uw gebroken ruggenwervel vanzelf goed.
Bij een stabiele breuk is alleen het wervellichaam gebroken en is het ruggenmerg niet in het gevaar. Bij een instabiele breuk is er wel kans dat het ruggenmerg beschadigd raakt of dat de breuk verder inzakt en daarmee de vorm van de wervelkolom verder verandert.
Om je rug gezond te houden of te krijgen, moet je dus vooral twee dingen doen: de spieren trainen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer dikker kunnen worden. Als de spieren die vlak rondom je ruggengraat liggen sterker en beter getraind zijn, zullen ze de wervels beter bij elkaar en op hun plaats houden.
U traint de rompspieren zodat deze na zes tot twaalf weken weer stevig zijn. U mag het ziekenhuis verlaten als u zelfstandig, eventueel met een hulpmiddel, kunt lopen.
Een osteoporotische wervelfractuur wordt ook wel wervelinzakking of compressiefractuur genoemd en is een breuk van de wervel waarbij het wervellichaam als het ware wordt samengedrukt. De inzakking kan het gevolg zijn van een val of spontaan bij mensen met botontkalking (Osteoporose).
Om de bewegingen rondom de plek van de wervelinzakking tegen te gaan, gaan de rugspieren in de buurt zich krachtig samentrekken. Deze spierverkramping kan dagenlang aanhouden, wat leidt tot verstijving van de rug en spierpijn. De acute pijn van de wervelinzakking is meestal in vier tot zes weken verdwenen.
Ga op uw rug liggen, buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Kantel het bekken achterover en maak een bruggetje, zodat het bovenlichaam in het verlengde van de bovenbenen ligt. Strek één been uit en houd 5 tellen vast. Zet het been langzaam neer en rol daarna wervel voor wervel af.
De operatie duurt ongeveer anderhalf à twee uur. De precieze duur is afhankelijk van het aantal wervels dat wordt vastgezet.
Mocht u toch nog veel pijn hebben na de behandeling van de botbreuk, dan kunt u pijnstillers innemen. U kunt bijvoorbeeld paracetamol en/of ibuprofen volgens de bijsluiter innemen. Als u ondanks de pijnstillers nog steeds veel pijn heeft, is het verstandig om contact op te nemen met een arts.
Belangrijkste is dat uw lage rug in zijn natuurlijke vorm op de juiste manier wordt gesteund. Pijnprikkels zullen dan tot een minimum beperkt worden en mogelijk zelfs volledig wegblijven. Zowel de rugligging als de zijligging is dan een goede slaaphouding.
Na de behandeling
Vaak is het daarom prettig om het dragen van het korset langzaam af te bouwen, over een periode van één tot twee weken. U kunt bijvoorbeeld het korset in de eerste dagen één uur per dag afdoen, daarna twee keer per dag één uur, enzovoort, tot u weer met vertrouwen kunt bewegen.
De wervel kan vanzelf weer aan elkaar groeien. Dit duurt meestal 6 tot 12 weken. U krijgt een kraag, korset of brace. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam goed rechtop blijft.
Oorzaken van het afschuiven van een wervel kunnen zijn:
ernstige slijtage van wervelgewrichten en of de tussenwervelschijf; afwijkingen in de bouw van de wervels (vanaf de geboorte); een ongeval.
De lage rug heeft vijf wervels, de lumbale wervels (L1-L5). Dit zijn de grootste wervels van de wervelkolom en zij dragen het gewicht van de ganse wervelkolom. Hierdoor zijn deze wervels gevoelig aan slijtage en liggen ze vaak aan de oorsprong lage rugpijn.
De naamgeving voor de individuele wervels wordt in jargon afgekort tot C1-C7 voor de halswervels, T1-T12 of Th1-Th12 voor de borstwervels, L1-L5 voor de lendenwervels en tot S1-S5 voor de wervels in het heiligbeen.
De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en (meestal) 5 lendenwervels. Bovenaan maakt het verbinding met het hoofd en onderaan met het bekken. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Aan de borstwervels zijn ieder 2 ribben verbonden.
Het derde lendenwervelnet dient om de bovenbenen, knieën, blaas, baarmoeder en voortplantingsorganen te voeden. Een disfunctie op dit niveau kan worden geassocieerd met vruchtbaarheidsproblemen, miskramen en menstruele onregelmatigheden en / of pijnlijke zware menstruatie.
Niettemin blijkt zijlig met gebogen benen de beste houding te zijn. In ruglig wordt je onderrug onvoldoende gesteund. Je kunt dit oplossen door een kussen of een handdoek in je lende of knieholte te leggen. Zijlig met een of beide knieën gebogen is het minst vermoeiend voor je wervelkolom.
Rugzwemmen is ideaal omdat het de rugspieren versterkt terwijl de wervelkolom mooi recht blijft tijdens de training. Crawl is, mits een correcte techniek, ook aan te raden. School- en vlinderslag zorgen voor een holle houding van de lage rug en zijn daarom minder geschikt als u al last hebt van lage rugpijn.