Bultruggen kunnen tot een uur onder water blijven, maar komen meestal om de 3 à 7 minuten boven. Een van de diepst duikende soorten, de spitssnuitdolfijn van Cuvier, kan duiken tot een diepte van 3000 meter en blijft dan meer dan drie uur onder water.
De potvis kan tot een diepte van maar liefst 3 kilometer duiken. Dat is het diepst van alle zoogdieren die in de oceaan leven. Deze tandwalvis kan 2 uur lang onder water blijven en heeft bovendien een indrukwekkende hoeveelheid bloed in z'n lijf: 3.000 liter.
Potvissen eten vooral pijlinktvissen, die vaak op grote diepte leven. Potvissen zijn dan ook gespecialiseerd in diep duiken, tot een record-diepte van wel 2800 meter.
Welk zeedier kan het diepst duiken? Het diepst duikende zeezoogdier is de spitssnuitdolfijn van Cuvier. Ze kunnen tot 3000 meter diep duiken. En dat terwijl ze net als mensen, boven water moeten ademhalen.
Diepst duikende zoogdier
Gemiddeld duiken ze zeven keer per dag naar een diepte van 1 tot twee kilometer onder het oppervlak. Tussendoor kunnen ze ook nog zo'n 50 tot 800 keer een meter diep duiken, met telkens 2 à 3 minuten rusttijd aan het oppervlak. De dieren kunnen zelfs afdalen naar een diepte van wel 3000 meter.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
De beroepsduiker levert een grote inspanning onder water, hij duikt dieper (soms wel tot 450 meter!), en gebruikt mede daarom meestal geen SCUBA (Self Contained Breathing Apparatus) maar luchtvoorziening vanaf de oppervlakte, waarbij de lucht via een slang (de zgn umbilical) naar de duiker toegevoerd.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
Een van de diepst duikende soorten, de spitssnuitdolfijn van Cuvier, kan duiken tot een diepte van 3000 meter en blijft dan meer dan drie uur onder water.
Dolfijnen zijn goede duikers. Meestal duiken ze niet dieper dan 25 meter en komen ze regelmatig aan het wateroppervlak. Maar in sommige omstandigheden kan dit gaan tot 200 meter en dan blijven ze zo'n 5 tot 10 minuten onder water.
Dat is niet breed genoeg om een mens door te passen. Van de negentig bekende walvissoorten op aarde is de potvis de enige soort met een keel die groot genoeg is om een mens in te slikken.
De blauwe vinvis is een walvissoort en het grootste dier dat op aarde leeft. Ze kunnen wel 25 meter lang worden.
Een kilogram brengt al snel 40.000 euro op. Zo haalde een groep Jemenieten in 2021 nog een bedrag van 1,5 miljoen euro binnen met hun brok ambergrijs. De klomp ambergrijs die de wetenschapper uit de potvis haalde.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
Bultruggen duiken tot ongeveer 200 meter diep.
Walvissen slapen trouwens veel minder dan mensen. Mensen slapen een derde van hun leven. Walvissen slapen maar zeven op de honderd dagen. Ze doen dat wel op het grootste waterbed ter wereld: de oceaan!
Ze eten vooral kreeftachtigen en vissen. Mensen staan niet op het menu van de dieren. "Hun bek is vrij breed maar hun keel is tamelijk smal. Een walvis kan op geen enkele manier iets groots als een mens doorslikken", aldus Robbins.
Ze kunnen ongeveer 850 meter diep duiken waarbij ze 20 minuten onder water blijven. Om in het diepe donkere water hun weg of prooi te vinden gebruiken beloega's echolocatie. Hierbij zenden ze klik-geluiden uit en de weerkaatsing geeft de beloega walvis een goed beeld van de omgeving.
Hoe dieper je onder water bent, hoe meer invloed de gassen, die je inademt, hebben. Zuurstofvergiftiging, stikstofroes of de decompressieziekte zijn gevaren, die voortdurend op de loer liggen.
De Marianentrog, als een reis naar het middelpunt van de aarde. Tot op heden is de Marianentrog in het noordwesten van de Stille Oceaan de diepste bekende oceaantrog en de diepste plaats in de aardkorst: in 2014 was de maximaal gemeten diepte 10.984 m (met een mogelijke afwijking van ongeveer 25 m).
De Noordzee is niet heel diep, gemiddeld 94 meter en wordt steeds dieper van zuid naar noord. Het diepste punt is 700 meter diep en ligt in de buurt van Noorwegen. In ons land is de zee ongeveer 40 meter diep.
Vanaf een diepte van 1000 meter tot op de zeebodem bedraagt de temperatuur nog slechts 2°C, ongeacht de regio of het seizoen. In 75% van het oceaanwater schommelt de watertemperatuur tussen 0° en 6°C.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
De meerderheid van Duikers verdient een salaris tussen € 1.894 en € 3.695 per maand in 2024.
Per jaar overlijden 4 tot 5 Nederlanders tijdens het duiken. Soms door iets onverwachts onder water, maar vaker door domme pech: een hartaanval bijvoorbeeld.