Het gebeurt vaak dat de grond waarop gebouwd moet worden niet voldoende draagkrachtig is. Daar gewoon op bouwen zonder maatregelen te treffen kan ervoor zorgen dat de constructie gaat verzakken en scheuren. Om dit te voorkomen kan er gebruik gemaakt worden van funderingspalen. Een heipaal is hier een voorbeeld van.
Ligt er een veengrond dan is het zeker aan te raden om heipalen te laten plaatsen om uw terras te onderheien. Bij een zware belasting door bijvoorbeeld een tuinmuur, aanbouw, serre, veranda en tuinhuis is het aan te raden om te heien.
Heipalen worden toegepast in paalfunderingen als de diepte van de draagkrachtige laag te groot wordt om bijvoorbeeld een fundering op staal of een fundering op putten aan te brengen. Er zijn vele soorten heipalen qua uitvoering en materiaal: houten, prefab-betonpalen, stalen buispalen en avegaar- of boorpalen.
Na de funderingen en begane grond vloeren gaan we 'tunnelen'. Dit betekent dat er grote 'mallen' worden neergezet die met beton worden volgestort. Dit wordt overdag gedaan zodat ze 's nachts kunnen uitharden. De volgende dag wordt de tunnel verwijderd en blijft er een betonnen casco over.
Heipalen kunt u slaan met een kraan met heiblok of boren. Heipalen slaan is goedkoper dan boren. Het nadeel van heipalen slaan zijn de trillingen, deze trillingen kunnen omliggende objecten als huizen en schuren beschadigen. Denk hierbij aan scheurvorming in de buitenmuren enzovoorts.
In de meeste gevallen kost heien 10.000 tot 20.000 euro. Een heipaal kost al snel zo'n 750 euro per stuk en gemiddeld zijn er tien stuks nodig. Daar komen natuurlijk meer kosten bij, zoals arbeidskosten, machinekosten, voorrijkosten en afvoerkosten.
Het heien duurt ongeveer twee weken en geeft geluidsoverlast tussen circa 7.30 – 17.30 uur.
Heien is simpelweg het aanbrengen van heipalen in de grond. De lengte van de heipaal is vooraf vastgesteld aan de hand van het sonderen. De heipaal moet namelijk minstens zo lang zijn, dat het vaste (zand) grond heeft bereikt. Nadat de heipalen in de grond zijn geplaatst, worden ze in een hei-installatie geplaatst.
Heien gebeurt met een heistelling door middel van het aanhoudend slaan met een heiblok of hydraulische-impacthamer op de kop van de paal of in de paal laten vallen van een valblok, of met een trilblok, welke door trillingen de paal of damwand de grond in drijft.
De bouw van een nieuwbouwhuis duurt normaliter een jaar tot anderhalf jaar. In die periode heeft u naast de woonlasten van uw huidige woning, ook nog een kostenpost voor de aanschaf van de grond (waar uw nieuwbouwhuis gebouwd gaat worden) en de bouwkosten.
Het duurt nu al drie weken. Elke ochtend om half zeven word je gewekt door een oorverdovend gedreun. Veel bodem in Nederland is drassig. Om te voorkomen dat gebouwen verzakken, moeten er vaak eerst palen de grond ingeheid worden.
Paalwoningen dienen op het vasteland vaak ter bescherming tegen roofdieren en vijandelijke buren of ook tegen schadelijke uitwasemingen van de bodem. Ze staan in de ondiepe gedeeltes van het water van bijvoorbeeld een meer en worden vaak bewoond door bevolkingsgroepen die van de visserij leven.
Hoever uitbouwen
Waar eerst maximaal 2,5 meter vergunningsvrij was is dit nu 4 meter diepte geworden. Het is dus eenvoudiger om zonder vergunning aan- of uit te bouwen (ook kleine bouwwerken) neer te zetten. De enige voorwaarden zijn wel dat het om de achterzijde van het huis moet gaan en dat het geen monument betreft.
Het gebeurt vaak dat de grond waarop gebouwd moet worden niet voldoende draagkrachtig is. Daar gewoon op bouwen zonder maatregelen te treffen kan ervoor zorgen dat de constructie gaat verzakken en scheuren. Om dit te voorkomen kan er gebruik gemaakt worden van funderingspalen. Een heipaal is hier een voorbeeld van.
Het is niet altijd nodig, maar soms moet je heipalen gebruiken voor een goede fundering van je aanbouw. Laat je altijd inlichten door een specialist op dit gebied om problemen in een later stadium te voorkomen. Heipalen kosten zo'n € 1.500 per twee stuks.
1) Absoluut 2) Bedreven 3) Beslist 4) Doorgewinterd 5) Echt 6) Er zijn zeker palen in geslagen 7) Feitelijk 8) Gegarandeerd 9) Geroutineerd 10) Gewiekst 11) Gewis 12) Heu...
Wanneer de VASTE GROND op grotere diepte zit moet er eerst worden geheid. Soms moet men palen aanbrengen van wel 30 meter bijvoorbeeld bij grote gebouwen. Men kan ook heipalen aanbrengen door middel van boren. Dit doet men wanneer er gevaar is dat nabij gelegen gebouwen door het trillen gaan scheuren.
1. Kalenderen is bij het heien het opmeten van het hoogteverschil van één tocht (= 30 slagen).
Ter voorkoming van houtrot moeten houten heipalen ook bij een zeer lage grondwaterstand helemaal in het grondwater staan. Om de afstand tussen de houten paalkop in het grondwater en de fundering van de constructie te overbruggen zet men op de houten paalkop een korte gewapende betonpaal, de prefab betonnen oplanger.
Veel huiseigenaren weten niet hoe hun huis is gefundeerd. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van jouw gemeente kan je de oorspronkelijke bouwtekening van de woning opvragen om te achterhalen wat de fundering is van jouw woning. Daarnaast kan je informatie krijgen over grondwaterstanden.
Globaal gezegd is het aantal palen gelijk aan de massa van een bouwwerk gedeelte door de draagkracht van 1 paal. Hoeveel funderingspalen er dan nodig zijn is afhankelijk van de oppervlakte, het gewicht van de aanbouw en de draagkracht van de bodem.
In het Bouwbesluit 2012 staan alle regels over het geluid van (ver)bouw- en sloopwerkzaamheden. Zo mag geluidsoverlast vanwege bouwen maximaal 80 decibel (dB) zijn tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds.
Een bedrijf mag (volgens Artikel 8.3 Bouwbesluit) bouw en sloopwerkzaamheden uitvoeren op maandag tot en met zaterdag van 07.00 tot 19.00 uur. Bij werkzaamheden die buiten deze tijden moet u een Ontheffing Geluid Bouw aanvragen.
De prijs voor koppensnellen is gebaseerd op uitvoering in één fase; meerdere fases à € 175,--/fase. Indien het aantal palen groter is dan 150 stuks, wordt geen meerprijs per fase gehanteerd.